Oikeudessa kiisteltiin syytettyinä olevien Helsingin huumepoliisin rikosylikonstaapelien liikkeistä, kun Jari Aarnion huumejutun käsittely jatkui.
Salissa syyttäjä väitti rikosylikonstaapelin olleen todisteiden mukaan poliisitalolla, kun syytetty kertoi olleensa varmasti Haagassa.
Oikeussalissa palattiin tiistaina jälleen syyttäjien kirjallisiin todisteisiin. Syyttäjä esitteli lukuisia todisteita esimerkiksi siitä, miksi Aarnion alaisten kertomukset Pasilan miehen puhelimien haltijoina eivät voineet pitää paikkaansa.
Syyttäjän mukaan Aarnio on ohjannut Pasilan miehen puhelimilla huumekauppaa, kun taas syytettyjen mukaan kyse oli huumepoliisin tiedustelupuhelimista.
Syyttäjä Pihla Keto-Huovisen mukaan 75 prosentissa tapauksista Pasilan miehen puhelinten paikannukset eivät osu muiden huumepoliisien liikkeisiin.
- Tosiasia on, että näitä puhelimia ovat pitäneet useat huumepoliisit hallussaan, Aarnio vastasi itse. - Te voitte hinkata tätä täällä vaikka kuinka paljon, mutta näin se on.
Kenellä puhelin oli?
Yksi syyttäjän esille ottamista tapauksista ajoittui syksyyn 2011. Pasilan miehen puhelin oli paikantunut Haagaan.
Aarnion syytteessä oleva alainen on oikeudessa kertonut, että kyse oli tiedustelupuhelimesta, joka oli tuolloin hänen hallussaan.
Krp tutki nyt oikeudenkäynnin aikana tätä tarkemmin ja havaitsi miehen kirjautuneen samaan aikaan poliisitalolla telekuuntelujärjestelmään. Sillä kuunnellaan puheluita reaaliaikaisesti tai tallenteelta.
Syyttäjän mielestä tämä osoittaa, ettei mies ole voinut olla tuolloin Haagassa.
"Ei pidä paikkaansa"
- Kirjautuminen telekuuntelujärjestelmään ei pidä paikkaansa, rikosylikonstaapeli sanoi. Hän kertoi muistavansa kyseisen päivän hyvin, koska silloin oli tapahtumia.
Poliisimies kertoi, että tutkinnanjohtaja luo oikeuden telekuuntelujärjestelmään kirjautumiselle ja tuohon aikaan huumepoliisi tutki Pitäjänmäen hasisjuttua. Jutun päätutkijana toimineen rikosylikonstaapelin mukaan jutussa oli lainassa useita poliiseja.
- Mun on ihan mahdotonta muistaa kenelle olen antanut kuuntelutunnukset.
- Pääasiassa en itse kuuntele. Minulla on alaisia, jotka tekevät sen, hän sanoi.
Toinen syytteessä oleva alainen on myös aiemmin kertonut, että tietokoneita saattoi käyttää joku muu hänen tunnuksillaan.
Nykyisin poliisin tietokoneen käyttö vaatii virkamerkin syöttämistä erityiseen lukijaan, mutta 2011 ei näin ollut.
Töitä vapaa-aikana
Työaikakirjauksillakaan ei ole rikosylikonstaapelin mukaan merkitystä, koska juttuja saatettiin tutkia vapaa-ajalla. Helsingin poliisilaitoksella oli tuohon aikaan ylityökielto.
Toinen syytetyistä rikosylikonstaapeleista oli samaa mieltä.
- Jos olisimme saaneet merkitä kaikki ylityöt, olisimme ylittäneet vuosittaiset ylityörajat jo puolessa vuodessa. Vapaapäivät ovat pelkästään kirjausteknisiä.
Osa päivästä käytiin suljetuin ovin. Jutun käsittely jatkuu keskiviikkona.