Huumepoliisin tietolähdepuhelimia vai Pasilan miehen huumepuhelimia? Tätä syyttäjät tivasivat Jari Aarnion alaiselta, kun huumepoliisin ex-päällikön huumejuttu jatkui.
– Tietolähdepuhelimia, oli 47-vuotiaan rikosylikonstaapelin yksiselitteinen vastaus.
Puhelinlaitteita ei ole yhtä lukuunottamatta löytynyt, koska ne alaisen mukaan hävitettiin vuonna 2012. Syynä oli se, että ne olivat paljastuneet keskusrikospolisille.
– Krp oli riski, alainen sanoi. - He eivät osaa pitää suutaan kiinni.
Alainen on syytteessä vajaasta kymmenestä eri rikoksesta. Hänen epäillään mm. olleen mukana, kun Helsingin käräjäoikeudesta haettiin väärin perustein telelupia ja vuotaneen tietoja poliisirekisteristä. Hänen epäillään olleen mukana myös kun syyttäjien mukaan UB-jengiläistä yritettiin lavastaa Pasilan mieheksi.
Rikosylikonstaapeli on kiistänyt kaikki rikokset.
Tietolähdepuhelimia?
47-vuotias oli aiemmin työskennellyt keskusrikospoliisissa, mutta sisäisten riitojen takia hän päätyi Helsingin huumepoliisiin viime vuosikymmenen vaihteessa.
– Jos päällikkö ja työntekijä eivät tule toimeen, niin työntekijä lähtee. Tilanne krp:ssä todella tulehtunut.
Hän nimesi tuolloisen esimiehensä vihamiehekseen.
Helsingin huumepoliisissa tehtäviin kuului järjestäytyneen rikollisuuden tilannekuvan ylläpito. Hän esimerkiksi pariin otteeseen päivässä selaisi poliisirekistereistä huumepoliisia kiinnostavien henkilöiden tiedot ja epri-merkinnät. Näitä hän raportoi eteenpäin ylemmilleen.
Rikosylikonstaapeli piti myös yhteyttä tietolähteisiin ja oli mukana huumejuttujen tutkinnassa.
Syyttäjät kysyivät kuitenkin salissa pitkälti puhelimista ja tiukkaan sävyyn: ”Mitä te tarkoitatte? Mihin muistikuvaan se perustuu? Mikä on syy että muistatte juuri tämän? Miten te pystytte sen yksilöimään?”
Osa Edenissä, osa poliisitalolla
Alaisen mukaan huumepoliisilla oli paljon tietolähdepuhelimia, joista osaa säilytettiin poliisitalolla, mutta osaa huumepoliisin piilokonttorissa ns. Pasilan mutkassa. Piilokonttori tunnettiin nimellä Eden.
Alaisen mukaan piilokonttorilla säilytettiin nimenomaan niitä puhelimia, joita syyttäjät väittävät Pasilan miehen poliiseiksi.
Rikosylikonstaapeli kertoi käyneensä pääasiassa tarkkailuryhmän käytössä olleella piilokonttorilla aina sillä tavalla, ettei siellä ollut muita henkilöitä.
– Niin oli sovittu.
– Kävin siellä useaan kertaan. En muista tarkemmin. Kerran kaksi kuukaudessa.
Syyttäjien käsityksen mukaan ns. Pasilan miehen puhelimet eivät olleet lainkaan huumepoliisin tietolähdepuhelimia, vaan Jari Aarnio johti niillä huumekauppaa. Jari Aarnio asui myös Edenin lähellä.
Tynnyritutkinta
– Vuonna 2012 päättelimme että yhteyspuhelinten rinki on paljastunut ja sitten ne siirrettiin kollegan huoneeseen poliisitalolle, alainen kertoi.
Krp oli törmännyt tuntemattomiin Länsi-Pasilaan usein rekisteröityviin puhelimiin tutkiessaan hasistynnyrien salakuljetusta. Ne nimettiin Pasilan miehen puhelimiksi.
Kun aikaisemmin sanoitte, että säilytettiin piilokonttorilla, jotteivät ne paikantuisi poliisitalolle, niin nythän niin kävi? syyttäjä Pihla Keto-Huovinen tivasi.
– Muutimme toimintatapaa.
Rikosylikonstaapeli kertoi, että puhelimia pidettiin sen jälkeen mukana ja leasing-autoissa.
– Riski se oli, mutta ei ollut muutakaan tilaa. Ongelma oli, että ne olivat paikantuneet Länsi-Pasilaan. Enää niin ei ollut.
"Krp oli riski"
Rikosylikonstaapeli kertoi, että puhelimet hävitettiin.
Miksi ne hävitettiin? Olisi saatu dokumentaatiota siitä että puhelimet todella olivat teidän tietolähdepuhelimia? Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen jatkoi.
– Siinä tilanteessa ei voitu ottaa riskiä siitä että tietolähdetoiminta olisi paljastunut.
Kenelle se olisi paljastunut?
– Keskusrikospoliisille.
Mikä riski siinä olisi ollut?
– Eivät he osaa pitää suutaan kiinni.
Alainen nimesi myös yhden krp:n tutkinnanjohtajan Aarnion julkiseksi vihamieheksi.
Alaisen mukaan koko jutun tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kiristi häneltä esitutkinnassa Aarniota syyllistäviä kertomuksia. Muuten häntä olisi epäilty huumausainerikoksista.