- Se oli semmoinen lekalla päähän -hetki. Voiko tää olla näin? krp:n rikoskomisario Markku Heinikari kuvasi hetkeä, jolloin Jari Aarnion nimi yhdistyi ensi kerran Pasilan miehen puhelimiin. Tuolloin oli huhtikuu 2012.
Krp:n rikoskomisario Heinikaria kuultiin todistajana, kun Aarnion huumejutun oikeuskäsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa. Heinikari oli alkuperäisen tynnyrijutun päätutkija.
Heinikaria kuultiin oikeudessa koko päivä. Myös Aarnio-tutkinnassa mukana ollut krp:n komisario oli selkeästi vakuuttunut siitä, että Jari Aarnio on Pasilan mies. Aarnio on tämän kiistänyt.
Heinikari kertoi, että Aarnion nimi oli tullut oudossa valossa esiin jo maaliskuussa 2012. Krp seurasi tuolloista United Brotherhoodin pomoa Keijo Vilhusta. Hän oli BMW:ssä, jonka omistaja oli Aarnio.
- Oli se aikamoista, että Jari Aarnio tapasi Keijo Vilhusen. Olimme juuri kertoneet Aarnion alaiselle, että Vilhunen on meidän maali ja hänen prepaidinsa on puhelinkuuntelussa, Heinikari kertoi.
Kuuntelussa olleella liittymällä tapaamista Oulunkylään ei ollut sovittu.
Kun krp sitten kysyi tapaamisesta, Aarnio selitti tapaamisen liittyvän erään toimittajan uhkailuun.
Pasilan miehen profilointia
Krp oli jäljittänyt tynnyreiden salakuljettajia teletiedoilla. Prepaidit yhdistyivät toisiinsa.
Liigan kärkihahmoja näytti olevan Pasilan mieheksi kutsuttu henkilö. Tutkinnassa oli tehty päätelmiä henkilöstä.
- Teletiedoista pystyy päättelemään ihmisen elämänrytmin.
Pasilan mies asui Länsi-Pasilassa ja oli todennäköisesti päivätöissä, koska viestejä oli myöhään illalla ja aikaisin aamulla.
Krp uskoi, että Pasilan miehellä oli joku kesäpaikka Hangossa, varasto Nurmijärvellä ja juhannuksena 2011 hän oli Kaavilla. Pasilan mies kävi myös usein Teknobulevardilla Vantaalla. Toisinaan oli pätkiä, ettei mitään teleliikennettä ollut. Miehen epäiltiin olleen matkoilla.
Krp arveli organisaatiota ammattimaiseksi, koska puhelinliikenne ja prepaidien käyttö on kurinalaista.
Heinikari kertoi, että krp:n tuolloisen käsityksen mukaan tynnyrijutun huipulla olisi ollut Keijo Vilhunen hänen alamaailman asemansa takia. Pasilan mies oli sitten hänen apurinsa.
Aarnion osoitetta ei tiedetty
Heinikarin mukaan Aarniota ei epäilty Pasilan mieheksi, koska krp:ssä ei tiedetty missä Aarnio asui.
- Aarniosta ei puhuttu edes tutkintaryhmässä nimellä, ettei synny vääriä käsityksiä.
Huhtikuussa 2012 Heinikari oli krp:ssä ja pyysi kaveriaan katsomaan koneelta Aarnion BMW:n osoitetiedot. Siitä selvisi, että Aarnio asui Länsi-Pasilassa eli juuri siellä mihin Pasilan miehen puhelimet useimmiten paikantuivat.
- Se oli semmoinen lekalla päähän. Voiko tää olla näin?
Heinikari oli keskustellut esimiestensä kanssa. - Sen jälkeen mietin edelleen, että onko tää näin vai ei.
- Se näytti todella omituiselta.
Tutkinta hankki tolppatiedot - niistä selviää mitkä liittymät ovat olleet tietyllä alueella - paikoista, jossa Pasilan miehen liittymät olivat olleet. Näitä olivat Hanko, Teknobulevardi, Kaavi, Pasila ja Espoo.
- Saimme vastaukset ja ilmeni, että Aarnion virkaliittymä Hangossa samaan aikaan kuin Pasilan miehen liittymä
Heinikari kertoi, että joitain muitakin hittejä tuli. Toukokuussa huomasimme, että Pasilan miehen liittymillä oli yhteys Hollantiin.
- Rupesi olemaan semmoinen tilanne, että tästä pitää kysyä Helsingistä. Enää ei kysytä tutkijoilta vaan esimiehiltä.
Huumekauppiaaksi Aarniota ei kuitenkaan epäilty. - Halusimme tietää mistä on kyse.
Aarnion virkapuhelimesta ei esimerkiksi haettu teletietoja. Kun uusi tutkinta sitten alkoi 2013, niin näitä tietoja ei enää ollut teknisesti saatavissa teleyhtiöiltä.
Kesäkuun palaveri
Kesäkuussa 2012 krp:n lähetystö suuntasi Pasilan poliisitalo kakkoseen. Tarkoitus oli esittää powerpoint Pasilan miehen yhteyksistä silloiselle poliisikomentaja Jukka Riikoselle.
Heinikarin mukaan edelleen tarkoitus oli vain selvittää mistä on kyse.
- Menimme sinne johonkin yläkerrokseen. Siellä olikin paljon enemmän porukkaa. Siellä oli omituinen, aggressiivinen tunnelma.
Riikonen oli heti ihmetellyt miksi krp:n päällikkö Rauno Ranta ole paikalla.
- Riikonen kysyi näistä puhelimista. Sanoin, että minulla on tämä powerpoint. Riikonen totesi, että me ei mitään powerpointeja katsella, kerro.
Aarnio oli paikalla, mutta Heinikarin mukaan vaisu. Heinikarin mukaan koko palaveri oli ”ihmeellistä huutelua”.
- Siinä ei missään vaiheessa päästy asiaan.
- Jossain vaiheessa sanoin uudestaan, että voisin esittää powerpointin, Heinikari kertoi, mutta sitä ei haluttu nähdä.
- Jossain välissä tuli hiljainen hetki ja sanoin, että meillä on tällaisia tietoja ja haluamme vain tietää mistä on kysymys. Emme syytä ketään.
Silloinen apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio oli tiukannut osallistujilta pariin kertaan, että tietääkö kukaan. Kukaan ei tiennyt.
- Aapio sanoi sitten, että krp jatkaa tutkintaa. Selvittäkää kuka se mies on, Heinikari kertoi.
Selvittely jatkui
Krp jatkoi Pasilan miehen selvittelyä loppukesän ja syksyn. Aiheesta järjestettiin palavereja, joissa Heinikari ei ollut läsnä, mutta sai niistä tietoja.
Heinikarin mukaan huumepoliisista tuli tietoa ”laitteesta”, joka tuotti vääriä televalvontatietoja. - Viesti oli se, että meillä ei ole oikeita vastapuolia. Bokseja oli autoissa ja ne liikkuivat tarkkailutehtävillä.
Heinikari sanoi krp:n omissa palavereissa, että tässä pitää edetä faktoilla. - Mikään ei viitannut siihen, että tässä oli kyse mistään boksista, vaan prepaideista.
Syksyllä kuvaan mukaan tuli poliisihallitus. Asiaan ei palavereissa kuitenkaan saatu selvyyttä.
- Jäimme odottamaan poliisihallituksen kantaa, Heinikari sanoi.
Teletietoihin palattiin seuraavana vuonna, kun Aarniosta oli aloitettu virkarikostutkinta prostituoitu Saaran kertomusten perusteella. Se laajeni sittemmin huumeisiin.
Puolustus kysyi
Aarnio on oikeudenkäynnissä kiistänyt olevansa Pasilan mies. Hänen mukaansa Pasilan miestä ei ole olemassa ja puhelimet ovat huumepoliisin operaatiopuhelimia.
Aarnion puolustus kysyi miksi Pasilan miehen puhelimissa ei voisi olla kyse huumepoliisin operaatiopuhelimista.
- Se massa mitä tietoja on, niin viittaa siihen, että yksi henkilö asuu tuossa, Heinikari vastasi.
Miksi te olitte huumerikostutkijana mukana operaatio Violassa? asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi viitaten siihen, että juttu alkoi virkarikoksista.
- Siinä tarvittiin kokemusta huumerikostutkinnasta.