- Kaikki asiat ovat arkaluonteisia, eikä näitä asioita pitäisi joutua esittelemään julkisesti, Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi totesi. - Kun Aarniota uhkaa 13 vuoden vankeus, niin ne on pakko ottaa esiin.
Huumepoliisin ex-päällikköä syytetään useista törkeistä huumausainerikoksista. Syyttäjän mukaan Aarnio johti Hollannista satoja kiloja hasista Suomeen tuonutta liigaa.
Aarnio kiistää tämän jyrkästi. Hänen mukaansa kyse oli huumetutkinnasta.
- Koko asia perustuu puhelinliikenteen teleanalyysiin, Leppiniemi sanoi. Vuonna 2012 huumejuttua tutkinut krp analysoi teleliikennetietoja ja huomasi, että usein esimaksetut liittymät paikantuivat Pasilaan.
Aarnion puolustuksen mukaan tämä Pasilan mies on vain krp:n tutkijoiden keksimää. Kaikki prepaidit olivat Helsingin huumepoliisin käytössä.
- Jos toistetaan tarpeeksi Pasilan miestä, niin kuvitellaanko, että sellainen syntyy?
- Huumetutkinta ei ole mahdollista ilman tekijöiltä tai heidän lähipiiriltään saatavaa tietoa, Leppiniemi totesi. Neljä huumejutun keskeistä henkilöä on kertonut yhteydenpidosta huumepoliisiin.
Huumepoliisi ei kuitenkaan enää vuoden 2007 jälkeen rekisteröinyt tiedottajiaan, koska tuolloin oli ollut vaara niiden paljastumisesta.
- Tiedon hankkiminen ja henkilöiden tapaaminen on huumetutkinnassa normaalia ja välttämätöntä. Kyse ei ole mistään savuverhosta, Leppiniemi sanoi.
Prepaidit normaalia toimintaa
Leppiniemi kertoi, että huumepoliisit käyttävät prepaid-puhelimia suojaustarkoituksessa. Lähteet eivät saa paljastua. Yhteyden on oltava turvallinen ja jatkuva. Puhelimia on päivystettävä koko ajan, joten ne eivät voi olla jonkun yhden henkilön käytössä yksin.
Puhelimet ostetaan anonyymisti, jotta ne eivät linkity poliisiin. Leppiniemen mukaan puhelimia on hankittu suuria määriä Helsingin poliisin rahoilla.
- Viestien sisällöistä ei ole tietoa yhtä puhelinta lukuun ottamatta, Leppiniemi sanoi. Aarnion autotallista löytyi yksi laite, jolla oli 2010 pidetty yhteyttä UB-pomo Keijo Vilhuseen. Leppiniemen mukaan siinä ei puhuta mistään huumeista, vaan viestit liittyvät tapaamispaikkojen järjestelyyn.
Kun yhdestä tapaamisesta saatettiin lähettää toistakymmentä viestiä, niin tämä selittää viestien suuret määrät.
Nämä tapaamiset järjestettiin nimenomaan prepaideilla.
Matkapuhelimet huumepoliisilla
Puolustus huomautti, että kaupunkialueella matkapuhelinten peittoalueet ovat suht’ isoja. Helsingin poliisitalo, Aarnion koti ja huumepoliisin piilokonttori ovat kaikki Pasilassa varsin lähellä toisiaan.
Puolustuksen mukaan puhelimet eivät linkity aina samalle henkilölle. - Ns. Pasilan miehen ja Aarnion virkaliittymällä on yhteys, mutta vain poikkeustilanteissa. Se johtuu siitä, että Aarnio asui piilokonttorin lähellä. Aarniolla oli myös puhelimia satunnaisesti mukanaan.
Näitä tilanteita ei puolustuksen mukaan ollut montaa.
Yhdellä puhelimella oli oltu yhteydessä ns. Hollannin kontaktiin. Puolustus ihmetteli, ettei jutussa ole saatu selville kenellä Hollannissa puhelin on ollut.
- Ei ole edes selvää, että kyse on Hollannin kontaktista. Numero on hollantilainen esimaksettu, mutta sijaintitietoa ei ole. Ei ole mitään tietoa sisällöstä.
Vanhat kontaktit
Puolustus piti kummallisena syyttäjien väitteitä siitä, että Aarnio olis tuonut huumeita maahan jo ennen tynnyrijuttua.
Aarnio oli kuulustellut Kortekalliota ja tavannut nykyjutussakin syytetyn ns. Malmin naisen. Kyse oli huumetutkinnasta ja tiedon hankinnasta.
Oikeudenkäynti jatkuu.