Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustuksen mukaan käräjäoikeus on tuomiossaan sivuuttanut puolustuksen esittämät seikat, jotka horjuttavat syyttäjän näyttöä.
Aarnion huume- ja virkarikosjutun päähaaran käsittelyä jatkettiin torstaina hovioikeudessa muun muassa Aarnion puolustuksen asiaesittelyllä, jonka puolustus oli tiivistänyt 135 Powerpoint-kalvoon.
– Voi olla monta kohtaa Aarnion selityksessä, joissa kulmakarvat nousevat. Vähintäänkin yhtä paljon – jos ei enemmän – on kuitenkin kohtia, joissa käräjäoikeus on joutunut sivuuttamaan puolustuksen kertomia syytettä horjuttavia seikkoja, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi.
Syyttäjän mukaan Aarnio on ollut noin 800 kilon huumeet Suomeen junaillut Pasilan mies, joka piti puhelimilla yhteyttä rikoskumppaneihin. Aarnion mukaan puhelimet ovat olleet huumepoliisin yhteisiä yhteyspuhelimia tiedottajiin.
Puolustus sanoo, että esimerkiksi teletiedoista ei voida päätellä viestittelyn sisältöä pelkkien ajallisten yhteyksien perusteella. Syyttäjät ovat puolustuksen mukaan myös rajanneet teletiedot tarkoitushakuisesti, vaikka yhteydenpito tietolähteisiin on puolustuksen mukaan ollut jatkuvaa.
"Rahat miljonääriltä, kätkö lavastus"
Puolustus uusi hovissa selvityksen, jonka mukaan Aarnio sai lähes puolen miljoonan ylimääräisen varallisuutensa palkkioksi miljonääriliikemieheltä. Käräjillä Aarnio sanoi, että hän muun muassa auttoi miljonääriä, kun tämä vei luksusprostituoituja arabimaihin. Varallisuus ei puolustuksen mukaan siis liity syytteisiin.
Aarnion pihalta löytynyttä 64 000 euron rahakätköä puolustus sanoo lavastukseksi. Puolustus vetoaa muun muassa kuviin, jotka eivät vastaa kätkön yksityiskohdista annettuihin tietoihin. Puolustuksen mukaan kätkön ikä olisi pitänyt tutkia.
– On kummallista, että kätköstä ei ole mitään teknistä tutkintaa, Leppiniemi sanoi.
"Kulkutagi ei kuulunut Aarniolle"
Syyttäjä tulkitsee, että tuoreen lisätutkinnan tiedot Aarnion huoneesta löytyneen kulkutagin käytöstä liittävät Aarnion yhä tiiviimmin Pasilan mieheksi. Aarnio puolestaan sanoo, että avainta on vain säilytetty Aarnion huoneessa ja kyseisen nipun avaimella on päästy teknisiin tiloihin.
Aarnio on tuomittu käräjillä kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Lisäksi Aarniolla on jo hovioikeuden kolmen vuoden lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiö Trevocin haarasta.
Tuomion mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli Trevocissa ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Oikeus piti yhtiön omistusjärjestelyjä salattuina ja totesi, että mukana oli United Brotherhoodin ex-pomo Keijo Vilhunen.
Vilhunen tuomittiin huumehaarassa Aarnion rikoskumppanina ja vaatii hovioikeudessa muutosta tuomioon.