Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikoshaaran hovivaiheen pääkäsittely alkaa huomenna.
Käsittelyssä selvitetään ensin muun muassa sitä, harrastiko Aarnio virka-ajalla seksiä prostituoituna toimineen Saaran kanssa.
Koko hovivaiheen panoksena Aarniolla on 10 vuoden vankeustuomio törkeistä huume- ja virkarikoksista, joista hänet käräjillä tuomittiin.
Käräjäoikeuden mukaan Aarnio muun muassa piti hallussaan puhelimia, joilla pyöritettiin satojen kilojen huumekauppaa. Aarnion mukaan puhelimet olivat poliisin yhteyspuhelimia tietolähteisiin.
Aarnio sanoi STT:lle elokuussa, että puolustus saattaa avata tietolähdetoimintaa hovivaiheessa lisää. Tämä edellyttäisi, että kaikki jutun syytetyt eivät pääsisi tällöin saliin.
– Hovioikeudessa pystytään ehkä kertomaan duunista tarkemmin, jos hovioikeus järjestää sellaiset olosuhteet tietolähdetoiminnasta kuulemiseen, että siellä ovat ainoastaan oikeat ihmiset paikalla. Jos ei järjestä, niin silloin tämä ei tästä paljon lihavoidu.
Puolustus: Kuulusteluolosuhteet kelvottomat
Aarnion puolustus katsoo, että tuomioon ovat vaikuttaneet kuulusteluolosuhteiden vuoksi kelvottomat kertomukset.
Valituksessa puolustus nostaa esiin muun muassa liivijengi United Brotherhoodin ex-pomon Keijo Vilhusen ja Malmin naisena tunnetun Mari Romanon kuulustelut.
Vilhusen kertomukset Aarnion antamista toimeksiannoista ovat vaihdelleet. Oikeusprosessin aikana hän on sanonut, että kehitti esitutkinnan loppuvaiheessa kertomuksen Aarnion roolista päästäkseen vapaaksi.
Hovivalituksessa Vilhunen palaa kertomukseen toimeksiannoista, mutta viime kuussa julkaistussa Myrkky-kirjassa antaa taas ymmärtää kertomuksen olevan sepitettä.
Aarnio on sanonut, että kirjan kommentit on tarkastettu Vilhusella. Vilhusta puolustava Markku Fredman sanoo STT:lle, että ei ole lukenut kirjaa ja kanta ilmenee valituksesta.
Poliisi tarjosi Romanolle irish coffee -drinkkejä ja vei tämän sen jälkeen yllätyskuulusteluun. Poliisi myös lähetteli Romanolle rakkausviestejä ja osti tälle muun muassa skootterin. Lahjojen vuoksi poliisi tuomittiin virkarikoksesta sakkoihin.
Käräjäoikeus piti Romanon kuulustelua luotettavana esimerkiksi lahjojen ajoittumisen vuoksi. Vilhunen ja Romano tuomittiin Aarnion rikoskumppaneina.
Syyttäjä vaatii Aarniolle lisätuomiota
Syyttäjät tahtovat muutoksia kymmenen ihmisen tuomioihin. Tuomitut kiistävät rikokset.
Esimerkiksi Aarnio toi syyttäjien mukaan maahan vielä yhden huumetynnyrin, josta käräjätuomiota ei tullut.
Aarniolla on jo kolmen vuoden lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiö Trevocin haarasta.
Tuomion mukaan hänellä oli kaksoisrooli yhtiössä ja sen laitteita ostaneessa poliisissa. Oikeus piti omistusjärjestelyjä salattuina ja totesi, että mukana oli Vilhunen.