Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa taitettiin tiistaina peistä siitä, kuinka laajasti Jokelan vankilan apulaisjohtaja sai luovuttaa tietoja Aarniolle.
Apulaisjohtaja luovutti Helsingin huumepoliisia vielä johtaneelle Aarniolle tietoja muun muassa keskusrikospoliisin (KRP) ja vankien tapaamisesta. Tavatut vangit on tuomittu niin sanotuista tynnyrihuumeista, jotka Aarnio on masinoinut syyttäjän mukaan maahan.
Hovioikeudessa kuultiin loppulausunnot apulaisjohtajan toiminnasta eli summaus syyttäjän ja puolustuksen näytön avainkohdista sekä näkemykset siitä, kuinka tapaus tulisi ratkaista.
Käräjäoikeus katsoi apulaisjohtaja Jarmo Salmisen syyllistyneen kuuteen virkasalaisuuden rikkomiseen. Apulaisjohtajaa puolustavan Jarkko Jaatelan mukaan käräjäoikeus on tulkinnut tuomiossa apulaisvankilanjohtajan toimintaa Aarnion motiiveista käsin, ei Salmisen.
– Aarnio on ollut tapahtumahetkellä sellaisessa asemassa, että hänellä on ollut oikeus saada tietoja vankilasta.
Salminen tuomittiin käräjillä reilun 3 500 euron sakkoihin. Hän kiistää virkarikokset.
Puolustus: Aarnion tietolähde olisi voinut vaarantua
Syyttäjä kummasteli omassa puheenvuorossaan, miksi apulaisvankilanjohtajan täytyi kertoa Aarniolle asioita keskusrikospoliisin tutkinnasta. Syyttäjä näki tietojen antamisen suurimmaksi perusteeksi Salmisen ja Aarnion ystävyyden.
– Pikemminkin kyseessä on ollut jokin ystävyyteen tai kaveruuteen perustuva ajattelu siitä, että pidetään Aarnio tietoisena siitä, mitä keskusrikospoliisi tekee, syyttäjä Mikko Männikkö tulkitsi motivaatiota.
Puolustuksen mukaan Salmisella oli täysi syy olettaa muun muassa, että KRP:n tutkinta vaarantaisi erään Aarnion tietolähteen. Esimerkiksi tämä oli puolustuksen mukaan syy antaa tietoa.
"Klassinen tilanne"
Syyttäjä Männikkö vertasi apulaisjohtajan tietojen etsimistä ja luovuttamista urheilijan tietojen urkkimiseen viranomaisten järjestelmästä.
– Tämähän on näissä urkintajutuissa aivan klassinen tilanne, että aina on löytynyt syy, miksi juuri minun (urkkijan) pitää katsoa 500 kilometrin päästä hiihtäjä (Mika) Myllylän tiedot, Männikkö sanoi.
Myös yhden tynnyrijutussa jo tuomitun puolustaja oli sitä mieltä, että hänen päämiehensä tietojen luovuttaminen ei voinut mitenkään liittyä väitettyihin turvallisuusuhkiin.
Aarnio sai käräjillä kymmenen vuoden tuomion muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista ja hakee syytteitä nurin hovissa.
Lainvoimaisesti Aarnio on tuomittu seurantalaiteyhtiö Trevocin haarasta. Tuomion mukaan hänellä oli kaksoisrooli yhtiön seurantalaitteita ostaneessa Helsingin poliisissa ja Trevocissa, jota omisti bulvaanin välityksellä myös liivijengin ex-pomo Keijo Vilhunen.
Korjattu 22.5. klo 22.15: Muutettu otsikosta sana puolustus sanaan syyttäjä.