Aarnion puolustus tyrmää Pasilan miehen olemassaolon: Puhelimilla viestiteltiin tietolähteille

33509534 Aarnio Jari käräjäoikeus
Asianajaja Riitta Leppiniemi puolustaa Jari Aarniota oikeudessa.Lehtikuva
Julkaistu 10.03.2016 10:52
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustus on aloittanut oman loppulausuntonsa Helsingin käräjäoikeudessa.

Puolustus on täysin eri mieltä syyttäjän kanssa siitä, mikä merkitys esitutkinnassa kerätyillä televalvontatiedoilla on. Syyttäjän mukaan tiedot kertovat, että Aarnio oli tynnyrijuttuun liitetty Pasilan mies, puolustuksen mukaan Pasilan miestä ei ole olemassakaan.

Pasilaan paikantuvat puhelimet eivät siis puolustuksen mukaan olleet huumeliigan johtajan käytössä, vaan puhelimilla Helsingin huumepoliisi piti yhteyttä tietolähteisiinsä.

- Kyse on siitä, että huumerikostutkijat tarkkailivat aktiivisesti henkilöitä, jotka nykytiedon mukaan liittyivät tynnyrijuttuun, tiivisti asianajaja Riitta Leppiniemi oikeudessa.

Leppiniemen mukaan se, että puhelimet paikantuivat usein Länsi-Pasilaan, ei millään tavalla kerro siitä, että ne olisivat olleet Aarnion kotona Länsi-Pasilassa.

Sen sijaan puhelimia oli puolustuksen mukaan huumepoliisin tutkijoiden käytössä ja niitä säilytettiin useissa eri paikoissa Länsi-Pasilan alueella. Esimerkiksi silloin, jos puhelimet olivat tutkijoiden käytössä olleilla parkkipaikoilla autoissa tai Pasilan poliisitalolla, puhelimet saattoivat paikantua samaan tukiasemaan kuin Aarnion asunnon osalta.

Paikannusarvio perustuu teleoperaattori DNA:n analyysiin ja siinä myös huumepoliisin piilokonttorissa sijainnut puhelin olisi paikantunut samaan Länsi-Pasilan tolppaan. Puolustuksen mukaan Pasilan miehen puhelimiksi väitettyjä puhelimia on säilytetty sielläkin.

- Paikannuksista ei millään muotoa saa sellaista tarinaa, että puhelimet paikantuvat Aarnion kotiin Länsi-Pasilaan, Leppiniemi sanoi.

Leppiniemi huomautti, että Aarnio on myös myöntänyt, että hänellä on joskus ollut yhteyspuhelimia hallussaan, jos hänen alaisensa ei ole pystynyt päivstämään puhelinta. Aarnio piti puhelimia mukaan esimerkiksi alaistensa kesälomien aikaan.

Leppiniemi myös korosti, että syyttäjä ei ole esittänyt mitään näyttöä siitä, että Aarnio olisi hankkinut kyseessä olleita puhelimia, liittymiä tai latauslipukkeita. Sen sijaan niiden hankinnasta ovat vastanneet Aarnion alaiset ja valtaosa on maksettu Helsingin poliisilaitoksen varoista.

- Aarnion jutussa on pitkälti televalvontatietojen perusteella kehitetty tarina, joka käsittelyn aikana muuttunut aina tarvittavalla tavalla paljon vikkelämmin kuin kenenkään vastaajan kertomus, puolustuksen loppulausuntoasiakirjassa todetaan.

Syyttäjän näkemys on se, että Aarnio on johtanut satoja kiloja hasista Suomeen tuonutta huumeliigaa ja ollut yhteydessä muihin vyyhdissä mukana olleisiin kyseisillä puhelimilla. Syyttäjä vaatii Aarniolle törkeistä huumausaine- ja virkarikoksista vähintään 11 vuoden vankeusrangaistusta aiemman Trevoc-haaran tuomion lisäksi.

Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet. 

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio