Jari Aarnion puolustuksen mukaan Trevoc-haarassa ei ole kyse rikoksista, vaan rikostiedustelusta ja laitteiden hankinnasta huumepoliisille.
Jari Aarnion puolustus kiistää kaikki syytteet Trevoc-haarassa. Hän on vain halunnut varmistaa yksikölleen parhaat mahdolliset laitteet. Kuvioon liittyy myös rikostiedustelu.
Puolustuksen mukaan Trevoc kykeni viime vuosikymmenen lopussa tarjoamaan parhaat mahdolliset laitteet rikoksista epäiltyjen seurantaan ja Tulli käytti niitä.
- Aarnion johtamaan yksikköön on kuulunut tekninen tiedonhankinnan ryhmä (Tekti -ryhmä), joka on operatiivista työtä tekeviltä tulleiden pyyntöjen ja tarpeiden perusteella esittänyt erilaisten laitteiden hankkimista, joita on muun muassa hankittu Trevoc Oy:ltä.
Puolustuksen mukaan Aarnio ei ole ollut hankintapäätösten valmistelija, esittelijä eikä päättäjä. Aarnio ei ole eikä ole ollut Trevoc Oy:n omistaja, rahoittaja eikä päätösvaltaa käyttävä henkilö.
Yhteydet rikollispomoon
Puolustuksen kirjelmästä on salattu osa, joka käsittelee Aarnion rikostiedustelua tarkemmin. Julkisessa osassa asiaa selostetaan jonkin verran.
- Trevoc-osiossa on Aarnion osalta kyse rikostiedustelusta, ei kenenkään harhauttamisesta, pettämisestä tai oman edun tavoittelusta.
- Suomessa ihmiset ovat usein tuttuja toisilleen jonkin mutkan kautta. Tämä auttaa poliisia rikostiedustelussa, koska poliisilla on käytettävissään paljon taustatietoa siitä, ketkä tuntevat toisensa ja kuka on kenenkin kanssa tekemisissä suoraan tai välikäsien kautta.
- Eri rikollisuuden lajien rajapinnat ovat muuttuneet 2000-luvulla merkittävästi. Rikolliset tekevät rikoksia suunnitelmallisemmin ja suuntaavat sinne, missä taloudelliset intressit ovat suurimmat.
Tietolähteillä anonyyminumero
Puolustus selostaa poliisin ja tietolähteiden yhteyksiä.
- Tietolähteelle on annettu salainen numero eli anonyyminumero, johon hän voi aina soittaa tai lähettää tekstiviestin. Näin taataan se, että tärkeä tieto tavoittaa poliisin mahdollisimman pian. Toinen näkökulma on se, että tietolähteet ovat jatkuvassa hengen- ja terveyden vaarassa, minkä johdosta poliisin jatkuva tavoitettavuus on heille elintärkeätä.
Puolustus kertoo myös, että Trevoc-asia liittyy laajempaan rikostiedustelukokonaisuuteen.
- Esimerkiksi MOREn/UB:n jäseniin ja erityisesti johtoportaaseen on kohdistettu katkeamatonta rikostiedustelua 1990-luvun lopulta lähtien. Tässä toiminnassa on käytetty kaikkia lain sallimia keinoja tiedonhankinnassa. Käytössä ovat olleet salaiset pakkokeinot, valeosto- ja peitetoiminta, tietolähdetoiminta ja tekninen tarkkailu.
- Rikostiedustelukokonaisuuden aikana on selvinnyt ja selvitetty useita vakavia rikoksia kuten palkkamurhia, henkirikoksia, kiristämisrikoksia ja eriasteisia pahoinpitelyjä, laittomia uhkauksia, prostituutiota, ihmiskauppaa sekä huume-ja asekauppaa.
- Yksi tärkeimmistä tiedonhankintamenetelmistä on ollut tietolähdetoiminta.
- Poliisi on pyrkinyt hankkimaan rikollisorganisaation sisältä eri tasoilta tietolähteitä, jonka johdosta on pystytty muodostamaan kuva siitä, miten kyseinen rikollisjärjestö toimii, kun tietoja voidaan verrata keskenään.
- Pitkälle toistakymmentä vuotta rikostiedostelua on päämäärätietoisesti rakennettu siten, että tietolähteillä on ollut merkittävä rooli. Poliisi on saanut tällä toiminnalla ennalta estettyä erittäin vakavia rikoksia sekä pystynyt suuntaamaan tutkinnan oikeille jäljille rikosten tapahduttua.
Aarnion johtamalla yksiköllä on ollut varsin hyvä käsitys siitä, mitä alamaailmassa kulloinkin tapahtuu ja on tapahtumassa, puolustus kertoo.
- Ominaista rikostiedustelulle on, että ihmisiä puhutetaan ja luodaan uusia kontakteja. Tärkeää on, että kontakteja luodaan eri yhteiskuntaluokkiin ja liike-elämään, sekä kotimaisiin että ulkomaisiin toimijoihin.
- Tietolähteet ovat usein itse mukana jollakin tavalla rikollisessa toiminnassa. Sitä parempaa tietoa poliisi saa, mitä lähempänä tietolähde on rikollisorganisaation keskeisiä toimijoita.
- Tietolähteet tietävät, että mikäli he itse syyllistyvät rikokseen, poliisi ei voi sitä katsoa läpi sormien, puolustus kirjoittaa.