Aarnio-vyyhdin raskaat syytteet: Huumeita, peittelyä ja vuotoja

Jari Aarnio
Julkaistu 05.04.2015 07:43

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Valtaosa Aarnio-vyyhdin syytteistä on tähän mennessä nostettu. Rikoksista epäillään Jari Aarnion ohella neljäätoista muuta.

- Tapaus on hyvin poikkeuksellinen, hyvin ikävä ja hyvin kiusallinen, sanoo valtakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Helsingin huumepoliisia vuodesta 1999 johtaneen Jari Aarnion, 57, epäillään siis johtaneen hasista Suomeen salakuljettanutta liigaa. Hollannista tuotiin vuosina 2011-2012 useita huumetynnyreitä.

Helsingin poliisi ja keskusrikospoliisi tutkivat juttua yhdessä. Useat Aarnion virkarikossyytteet liittyvät siihen, että Aarnion epäillään peitelleen rooliaan huumeiden salakuljetuksessa. 

Jutun esitutkinta-aineisto tulee julki, kun oikeudenkäynti tällä tietoa alkaa 19. toukokuuta.

Syytteessä myös neljä huumepoliisia

Syyttäjien mukaan tutkinta alkoi kesällä 2013, kun Aarniolle tuttu prostituoitu kertoi asioista Helsingin Sanomille ja poliisin ylijohdolle. Rahankäytöstä tutkinta laajeni Trevociin ja siitä huumeisiin.

Aarnio on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikoksiin. Näin ovat tehneet myös muut epäillyt. Vyyhdissä oli alun perin pitkälti yli kaksikymmentä epäiltyä, mutta vajaan kymmenen osalta syytteitä ei nostettu.

Aarnion ohella syytteeseen joutuu neljä Helsingin huumepoliisin poliisia. Heitä epäillään virka-aseman väärinkäytöstä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heitä ei syytetä osallisuudesta huumausainerikoksiin.

Puolustus: Taustalla erimielisyydet tynnyrijutussa

Kaikki syytteet kiistäneen Jari Aarnion mukaan tutkinta ei alkanut prostituoidun väitteistä, vaan taustalla ovat erimielisyydet tynnyrijutun tutkinnassa.

Helsingin huumepoliisi ja krp ajautuivat riitoihin, joita yritettiin alkuvuonna 2012 selvittää, Aarnion puolustus toteaa Trevoc-haaran kirjallisessa vastauksessa.

Nyt epäiltyinä ovat ne poliisit, jotka selvittivät asiaa Helsingin poliisin puolesta. Jutun tutkijoina taasen ovat ne krp:n tutkijat, jotka olivat tuolloin toisella puolella pöytää, puolustus sanoo.

Aarnio katsoo, että tutkinta on ollut esteellinen. Tutkintaa vielä johti syyttäjä Jukka Haavisto, joka toimi syyttäjänä Aarnion ensimmäisessä virkarikosjutussa. Siinä Aarnion syytteet kumottiin.

Aarnio pitää tutkintaa esteellisenä.

Aarnion puolustus on sanonut aiemmin, että koko kuvion taustalla on vahvasti rikostiedustelu. 

Poliisien osalta kyse on mm. poliisin valeosto- ja peitetoimintaa koskevien tietojen väitettyyn paljastamiseen ulkopuoliselle.

Huumetynnyreistä on tuomittu jo viisi miestä, jotka ovat valittaneet korkeimpaan oikeuteen tuomioistaan.

Trevoc-vyyhtiä puidaan parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa. Tammikuussa alkanut käsittely päättyy huhtikuun puolivälissä. Siitä saadaan päätös ennen kuin tynnyrijutun ja siihen nivoutuvien muiden syytteiden puinti alkaa.

Huomattavasti laajempi tynnyrijuttu kestää ennakkoarvioiden mukaan noin sata istuntopäivää eli ainakin loppuvuoden.

Muitakin haaroja

Aarnio-vyyhdissä syyteharkinnassa on vielä Kuopion poliisiin nivoutuva juttu, jossa on kyse kesken jätetystä huumetutkinnasta sekä useampi tietovuotoihin liittyvä juttu. Niissä epäillyt ovat yhtä lukuun ottamatta samoja Aarnion alaisia, jotka ovat jo muista rikoksista syytteessä.

Ministeri Päivi Räsänen laittoi loppuvuodesta 2013 liikkeelle tutkinnan poliisin tietolähdetoiminnasta. Edelleen keskeneräisessä tutkinnassa on kyse siitä, että poliisilaitoksissa ei ole rekisteröity tietolähteitä ohjeiden mukaisesti.

Poliisin salaista toimintaa käsitellään myös epäiltyjen rekisteriin liittyvässä jutussa. Syytteessä on kaksi krp:n ja yksi poliisihallituksen työntekijä. Kyse on siitä, että syyttäjän mukaan epri-rekisteriin merkittiin tietoja liian löyhästi, eikä rekisteriä valvottu. Oikeudenkäynti alkaa ehkä syksyllä.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio