ABBA pyytää Trumpia lopettamaan musiikkinsa käytön kampanjoissaan

Lukuisat artistit ja yhtyeet ovat pyytäneet Trumpia lopettamaan musiikkinsa käytön luvatta.

CNN uutisoi ruotsalaisen ABBA-yhtyeen pyytäneen lopettamaan kappaleidensa käytön kampanjoissaan. ABBA:n edustajan mukaan ex-presidentti Donald Trumpin kampanja ei pyytänyt lupaa musiikin käyttöön yhtyeeltä, tai sen tuottajilta.

– ABBA sai taannoin selville musiikkinsa luvattoman käytön Trumpin tapahtumassa internetissä levinneiden videoiden perusteella. Sen seurauksena ABBA ja yhtyeen edustaja ovat pyytäneet sisällön välitöntä poistamista. Mitään pyyntöä musiikin käytöstä ei ole saatu, joten sellaista ei myöskään annettu, ABBA:n edustaja kirjoittaa lausunnossaan CNN:lle.

Trumpin edustaja kertoi CNN:lle, että heidän mukaansa heillä on ollut oikeus käyttää ABBA:n musiikkia ilman virallista lupaa yhtyeeltä tai sen edustajilta.

– Kampanjalla oli lupa käyttää ABBA:n musiikkia BMI:n ja ASCAP:in kanssa tehtyjen sopimuksien ansiosta.

BMI ja ASCAP ovat tekijänoikeusjärjestöjä, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa. CNN:n mukaan poliittinen kampanja tarvitsee lisenssin PRO-järjestöltä (Performance Rights Organization) soittaakseen musiikkia tapahtumissaan.

Lakiasiantuntijoiden mukaan jopa PRO-lisenssistä huolimatta artisteilla ja lauluntekijöillä on erilaisia hyväksymisoikeuksia riippuen siitä, miten tiettyä kappaletta käytetään kampanjatapahtumissa.

ABBA ei ole ensimmäinen yhtye tai artisti, joka on tuohtunut Trumpin kampanjoissa soitetuista kappaleistaan; esimerkiksi Foo Fighters -yhtye on kommentoinut luvatonta käyttöä useasti julkisuudessa.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ja demokraattisen puolueen ehdokas Kamala Harris käyvät kisaa tulevasta presidentin virasta. Yhdysvaltain 47. presidentti valitaan marraskuussa 2024.

Lue myös:

    Uusimmat