Huomenta Suomen vieraana ollut kirjailija ja toimittaja Umayya Abu-Hanna otti kantaa Suomessa käynnissä olevaan monikulttuurisuuskeskusteluun ja rasismiin.
Umayya Abu-Hanna kertoo, että kokee suomalaisten tarpeen lokeroida itseään häiritseväksi. Muualla maailmassa, kuten hänen nykyisessä asuinpaikassaan Amsterdamissa, keskitytään enemmän yksilöllisyyteen.
– Jos miettii, että kuka on kantasuomalainen tai puhdas suomalainen, niin nehän on saamelaisia. Sinne vaan sitten Uralin taakse kaikki muut, Abu-Hanna naurahtaa.
Hänen mukaansa keskustelussa on turhaa käyttää sanoja kuten maahanmuuttaja, sillä kyseessä on ilmiö joka on ollut olemassa aina. Esimerkiksi Suomesta Ruotsiin tai Yhdysvaltoihin muuttaneita ihmisiä kutsuttiin kuitenkin siirtolaisiksi.
Maahanmuuttaja-termi tuo Abu-Hannan mukaan heti keskusteluun tietynlaisen leiman, että kyseessä olisi vain Suomea koskeva ongelma.
– Pitäisi käyttää samoja yleisiä vanhoja termejä, niin keskustelu olisi selkeämpää, hän pohtii.
Monikulttuurisuus on osa nykyaikaa
Abu-Hannan mukaan monikulttuurisuus ei ole asia, josta voi yksinkertaisesti tykätä tai ei tykätä. Hän pitää sitä osana nykypäivää.
– Se on ollut sama jo silloin kun suomalaiset saapuivat Suomeen. Se on asia, jonka kanssa vain täytyy elää.
Hänen mukaansa on hienoa, että kansalaiset näyttävät mieltään Immosen kirjoitukseen liittyen. Jos kyseessä olisi ollut tavallinen henkilö, niin asia olisi voitu taputella vain mielipiteenä. Kyseen ollessa kuitenkin kansanedustajasta, on tilanne toinen.
– Jos sinun työtehtäviisi kuuluu hoitaa demokratiaa, ja sinä esität tuollaisia mielipiteitä, niin onhan se nyt hyvä, että kansalaiset näyttävät mitä mieltä asiasta ovat, Abu-Hanna kertoo
Lähtö Suomesta oli raskasta
Abu-Hanna kertoo olleensa pettynyt joutuessaan lähtemään Suomesta, mutta kokee kuitenkin, että elämässä tulee välillä tehdä raskaita ratkaisuja ja löytää tasapaino. Hän kertoo olevansa iloinen huomatessaan varsinkin tyttärensä ottaneen koko maailman omakseen.
– On ihanaa nähdä, ettei tyttö pelkää olla kovaääninen tai kävellä kaduilla. Ei ole tarvinnut oppia pelkäämään ja varomaan milloin tulee turpaan, Abu-Hanna sanoo.
Hänen mukaansa monikulttuurisuus ei ole myöskään mikään ideologia, vaan täysi realiteetti, jonka kanssa täytyy elää.
– Olisi ihanaa jos voitaisiin elää maailmassa, jossa ihmiset ei liikkuisi maasta toiseen, mutta se ei ole mahdollista. Ja tämä puhe maahanmuuttokriittisyydestä on aivan typerää. Jokainen ihminen, jolla on järkeä päässä, on jollain tapaa maahanmuuttokriittinen. Eihän kukaan halua avata niitä rajoja kaikille missään tapauksessa, Abu-Hanna linjaa.
8:06