AC Oulun kulisseissa kuohui – seurapomolta nyt kovaa tekstiä: "Yritettiin vielä salata viimeiseen asti"

MTV Urheilu uutisoi sunnuntaina, että AC Oulun päävalmentaja Konstantinos Bratsos ilmoitti jättävänsä seuran. Urheilutoimenjohtaja Markus Heikkisen mukaan tilanne on nyt käyty yhdessä läpi, eikä Bratsos lähdekään. Heikkinen kuitenkin kyseenalaistaa Veikkausliigan tekemiä ratkaisuja Ilves-ottelun tuomaritoimintaan liittyen.

AC Oulu kärsi Veikkausliigassa 0–1-kotitappion Ilvekselle dramaattisten vaiheiden jälkeen. Bratsos lensi tekniseltä alueelta punaisella kortilla pihalle ottelun 41. minuutilla, mitä seurasi kreikkalaisluotsin yllättävä eroilmoitus ottelun päätyttyä.

Markus Heikkinen kertoo, että 20. kesäkuuta palkattu Bratsos jatkaa kuitenkin tehtävässään. AC Oulun hallitus ei hyväksynyt päävalmentajansa lähtöaikeita. Käänteestä uutisoi ensimmäisenä Kaleva.

– Tilanne on nyt se, että hyvin alkanut yhteistyömme jatkuu. Kävimme tänään aamupäivällä pitkän ja todella hyvän keskustelun hänen kanssaan. Sen perusteella hän oli sitä mieltä että hän jää, ja seura haluaa että hän jää. Se oli sillä taputeltu se asia, Heikkinen kertoo MTV Urheilulle.

Kreikan pääsarjassa aiemmin valmentanut Bratsos on luotsannut Oulua kuuden ottelun verran. Vyöllä on tässä vaiheessa kolme tappiota, mutta myös kolme arvokasta voittoa, jotka ovat nostaneet joukkueen pois sarjataulukon viimeisiltä sijoilta.

– Olemme olleet tyytyväisiä hänen aikakauteensa. Se reaktio minkä hän on saanut aikaan joukkueessa, ja miten pelaajat ovat pitäneet toiminnasta, niin ei ole kuin positiivista sanottavaa. Hänkin näkee seurassa monia hyviä puolia, mutta isoimmista ympyröistä saapuvana hänelläkin on parannusideoita. Ja se on vain tervetullutta.

Tunteet ottivat vallan

Heikkinen uskoo, että Bratsos teki sunnuntaisen eroilmoituksensa tunteiden vallassa. HJK:n ja Huuhkajien entinen huippupelaaja kuvailee Ilves-peliä tunteikkaaksi otteluksi, jossa tapahtui niin tavallisia kuin epätavallisia asioita.

– Varmaan se päätös liittyi näihin, ja joihinkin muihin tekijöihin.

Heikkinen tarkentaa, että 47-vuotias valmentaja oli hämmentynyt Ilves-ottelun tuomaritoiminnasta. Kreikkalainen ei ilmeisesti sulattanut tapaa, jolla häntä teknisellä alueella kohdeltiin.

– Ihan täysin kun ei toisen ihmisen pään sisään pääse, niin hankala antaa absoluuttista totuutta tilanteesta. Peli oli kuitenkin tunteikas ja erotuomarit puuttuivat aika vahvasti hänen tekemiseensä, minkä Bratsos koki aika ihmeelliseksi.

– Neljäs erotuomari seisoi siinä vaihtopenkin edessä, mitä harvoin näkee tapahtuvan. En ainakaan ole itse nähnyt. Jotain ihmeellistä oli tekeillä, mikä vaikutti hänen valmentamiseensa.

Pääkatsomosta ottelua seurannut Heikkinen ei myöskään itse käsitä, miten Bratsos sai varoituksen sijaan suoran punaisen kortin.

– En pysty sanomaan, mitä hän teki ja puhui, mutta jos erotuomarit eivät tykänneet jostain hänen käytöksessään, niin yleensä keltaisella kortilla pystyy rauhoittamaan monia tilanteita. Suora punainen ilman keltaista tuntui aika erikoiselta, Heikkinen pohtii.

– Kulttuureissa on varmasti eroja aiempaan verrattuna, myös tuomarityöskentelyssä, mutta jotkut asiat pitäisi mennä täysin samojen sääntöjen mukaan. Hänellä on myös ihan hyvä englanti, mutta jos ei ole tarkkana, niin voi toki tulla väärinymmärryksiä.

AC Oulun pelaajille eroilmoitus tuli yllätyksenä. Heikkisen mukaan kaikki seuran sisällä on kuitenkin hoidossa, ja tilanne näyttänyt ulospäin suuremmalta kuin oikeasti on.

– En ihan hirveästi pyöri pukuhuoneissa enää, joten en tiedä tarkalleen mitä sanoja ja sanankäänteitä valmentaja on käyttänyt. Varmasti siellä on ollut paljon ihmettelyä pelin jälkeen, Heikkinen jatkaa.

Tamperelaistuomarit tarkkailun alla

Heikkisellä oli tuomarityöskentelyn lisäksi paljon sanottavaa Veikkausliigan järjestämistä asetelmista. Hänen mielestään on kummallista, että Tampereen Ilveksen ottelussa tuomitsevat tahot ovat kotoisin samalta seudulta.

– Kommentoimatta tuomareiden työskentelyä, niin miten avustavat tuomarit valitaan Tampereen seudulta Ilveksen ja Oulun väliseen otteluun. Eikö kuulosta erikoiselta? Ja sitten tätä tietoa yritettiin vielä salata viimeiseen asti, Heikkinen hämmästelee.

– Sanottiin, ettei saa kuuluttaa, mistä tuomarit tulee. Mieti, että jos he itse pitäisivät sitä ihan ok ratkaisuna, niin miksi sitä kielletään kuuluttamasta?

Heikkinen jakoi toimitukselle myös kentän laidalta otetun videon, jossa neljäs erotuomari seisoi pitkään Bratsosin ja hänen apuvalmentajansa vierellä teknisellä alueella pelin ollessa käynnissä.

– Ja entäpä se, että neljäs erotuomari on muutaman metrin päässä tarkkailemassa päävalmentajan tekemistä? Emme yleensä seurana kommentoi mitään ja keskitymme vain omaan toimintaan, mutta nuo olivat kyllä niin erikoisia juttuja, että en ole usein nähnyt.

AC Oulu jatkaa tappion myötä Veikkausliigan sarjataulukossa yhdeksäntenä. Laivastonsiniset kohtaavat seuraavassa ottelussaan FC Interin lauantaina, mutta Bratsosia ei ulosajonsa myötä kentän laidalla nähdä. Lisäksi joukkueen tähtihyökkääjä Ashley Coffey, joka lensi Ilves-ottelussa suihkuun kahden keltaisen saattelemana, on ottelusta sivussa.

Lue myös:

    Uusimmat