Törkyhuutajalle ankara rangaistus – uutta tietoa Veikkausliigan kohutapahtumista

Rasistiseen huutoon syyllistynyt AC Oulun kotiottelun katsoja on tunnistettu. Seura on päättänyt henkilöä koskevasta sanktiosta. 

AC Oulun ja FC Interin Veikkausliiga-ottelu keskeytyi lauantaina, kun päätuomari Mohammad Al-Emara kuuli katsomosta häneen itseensä kohdistuneen rasistisen huudon. Al-Emara pysäytti pelin tilanteen jälkeen.

Oululaisseuran toimitusjohtaja Jani Kotikangas vahvistaa MTV Urheilulle, että seuran selvityksen perusteella katsoja huusi "tuomari vittuun Suomesta". 

Huutoon syyllistynyt henkilö on tunnistettu. Kotikankaan mukaan seura on nyt tehnyt linjanvetonsa: huutaja ei ole jatkossa tervetullut AC Oulun kotiotteluihin. 

Pysyvään, toistaseksi voimassa olevaan porttikieltoon laki ei taivu, mutta henkilön sisäänpääsy pystytään toimitusjohtajan mukaan estämään toisin tavoin. 

– Lain mukaan saamme evätä aina tapahtumakohtaisesti (sisäänpääsyn). Mitään pidempää ei ole mahdollista (määrätä). Mitään rekisteriä emme voi tällaisista henkilöistä pitää. Turvallisuuspalveluistamme vastaava yritys hoitaa tämän. He toimivat lain mukaan. 

Eli henkilön sisäänpääsy tullaan estämään jatkossa ottelu kerrallaan?

– Tämä on tarkoitus, ellei henkilö myöhemmin pysty vakuuttamaan, ettei tällainen ei tule toistumaan.

AC Oulu ei ole jutellut tunnistetun huutelijan kanssa. Suunnitelmissa olevasta keskustelusta vastaa turvallisuushenkilökunta. 

Lauantain ottelun päätuomari Al-Emara ja AC Oulun edustajat kävivät pelin päätyttyä kiivassanaisen keskustelun Raatin stadionin uumenissa. 

AC Oulun puheenjohtaja Tomi Kaismo julkaisi lauantai-iltana X:ssä ulostulon, jonka mukaan Al-Emara oli kritisoinut seuran "sensoreiden olleen pois päältä" selkkauksen suhteen. 

Al-Emara avasi näkemystään sunnuntaina Ylen haastattelussa

– Jos erotuomareista kaikki kuulevat yhdellä korvalla, mitä siellä huudetaan, niin mielestäni on kohtuullista kysyä, että onko siellä ollut tapahtumajärjestäjällä sensorit ollenkaan päällä, jos ei edes kuulla, mitä on huudettu, tuomari sanoi Ylelle.

Kotikangas haluaa tässä haastattelussa oikaista käsityksen, jonka mukaan huutelu selvisi seuralle vasta, kun Al-Emara siitä kertoi.

– Tilanne oli jo järjestyksenvalvojien tiedossa, kun keskeytys tuli. He toimivat jo asian suhteen, Kotikangas sanoo nyt.

AC Oulu haluaa lähitulevaisuudessa puhdistaa ilmaa Al-Emaran kanssa. 

– Kaikille on varmasti ollut hyvä, että tässä on nukuttu yön yli. Sekin aikaa koittaa, että keskustellaan meidän ja tuomarin välinen sananvaihto vielä läpi, ettei jää kenellekään mitään hampaankoloon. 

Toimitusjohtaja korostaa seuran jakavan rasismia koskevan huolen.

– On täysin ymmärrettävää, että tuomari, joka joutuu kokemaan tällaista, kokee sen loukkaavana ja tunteita herättävänä, Kotikangas sanoo. 

Lauantain rasismitapaus on Kotikankaan mukaan myös Veikkausliigan kurinpidon tutkittavana. 

 

Lue myös:

    Uusimmat