Aggressiivinen Unssi-hieho jo viikkoja karkumatkalla – tv:stä tuttu omistaja varoittaa: "Henki pois ihmiseltä, kun se hyökkää"

Aggressiivinen hieho on ollut jo kolme viikkoa karkumatkalla Ranuan alueella. Tv:stäkin tuttu omistaja, maitotilallinen Aleksi Kortesalmi varoittaa eläimen olevan ihmisille hengenvaarallinen.

Kolme viikkoa sitten Aleksi Kortesalmen ulkotarhaan saapui kuljetusautolla neljä juuri ostettua hiehoa, eli nuoria, poikimattomia naarasnautoja.

– Tämä yksi oli vähän vauhkompi ja juoksi aidoista läpi, Kortesalmi kuvailee.

Unssi-niminen hieho löytyi kuitenkin seuraavana päivänä lähistöltä. Takaisin tarhaan se ei kuitenkaan halunnut tulla.

– Se oli vauhkoinen ja vihainen ja alkoi ihmisten päälle käymään, kun yritimme saada sen kotia. Minun täytyi viheltää peli poikki, ettei tule ihmisille mitään vahinkoja.

Silloin Kortesalmi päätti, että hieho lopetetaan, kun se saadaan kiinni. Kyse on suuresta työturvallisuusriskistä ja ihmisen henki on eläintä arvokkaampi, hän kuvailee.

Kadonnut jäljettömiin

Kun Kortesalmi työntekijöineen lähti uudelleen etsimään Unssia, ei sitä enää löytynytkään mistään.

Hiehosta ei ole varmoja havaintoja tämän jälkeen. Viikko sitten kaveri oli soittanut nähneensä eksyneen hiehon Lamminperältä, Oijärveltä. Matkaa paikkojen välillä on linnuntietä noin 40 kilometriä.

Kortesalmi pitää erikoisena, että hieho olisi päätynyt niin kauas, mutta pitää sitä kuitenkin mahdollisena.

– Mutta päätin kuitenkin, että tästä nyt jollakin lailla pitää ihmisiä varoittaa – jos joku marjastaja tai muu tuolla sen kohtaa, sehän on äkkiä henki pois ihmiseltä, kun se hyökkää kimppuun.

Kortesalmi on julkaissut ilmoituksen vaarallisesta eläimestä muun muassa Facebookissa. Unssin karkumatkasta on kertonut myös Yle Uutiset.

Jos kuitenkin hiehoon metsässä tai muualla törmää, kannattaa poistua tilanteesta. Kohti ei kannata kävellä.

– Ei päästä katsetta irti, perääntyy ja katselee puita ympäriltä. Jos se ampaiseekin päälle, pääsee puun taakse väistämään.

Sen jälkeen Kortesalmi pyytää soittamaan hänelle tai hätäkeskukseen, joka on tietoinen mahdollisesti vaarallisesta eläimestä.

On tietenkin myös mahdollista, että Unssi on itse jo päätynyt jonkin pedon ruoaksi.

Poikkeuksellista käytöstä

Vaikka Unssi saataisiinkin kiinni, on se pakko lopettaa. Kortesalmen mukaan naudat villiintyvät muutamassa päivässä ja ne alkavat puolustaa itseään. Ja Unssi osoitti aggressiivisuutta jo ennen sitä.

Nuoruudesta huolimatta tällainen käytös ei ole hiehoille tyypillistä. Maajussi epäilee, että Unssia ei vasikkana totutettu tarpeeksi ihmisiin.

– Omien kanssa vasikasta asti touhutaan ja rapsutellaan, niin ne tottuvat käsittelyyn. Nämä ovat sellaisia viilipyttyjä, jotka tulevat kainaloon, kun rapsuttaa.

Kaikin puolin tapaus on Kortesalmen tilalla ennenkuulumaton.

– Olen kuusi vuotta tätä tehnyt, ja tämä on ensimmäinen, joka käy ihmisen päälle, Kortesalmi sanoo.

– Ei ole koskaan tällaista sattunut, eli aika poikkeuksellista itsellenikin. Mutta kaikkea sitä sattuu, kun elävien eläinten kanssa touhutaan.

Unssi-hiehon karkumatkasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat