Tämä tutkimustulos vihjaa, että joulu anoppilassa aiheuttaa stressiä.
Jouluinen sukulaisrumba saattaa ahdistaa ja kiristää välejä. Jos et halua vierailla anoppilassa aattona, voit nyt ottaa tukea tieteellisestä tutkimuksesta!
Joulu muuttaa asioita suolistossa
Joulunaika tarkoittaa muutoksia suolistossa. Ruokavalio muuttuu, alkoholinkäyttö saattaa lisääntyä ja sukulaisvierailut ovat monessa perheessä pakollisia. Vierailutottumukset saattavatkin osaltaan vaikuttaa suolistomikrobeihin.
Human Microbiome Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jouluruokailu appivanhempien kanssa voi tehdä hallaa suolistolle.
Anoppilassa käynnistä seurasi "stressisuolisto"
Tutkimuksessa kerättiin ulostenäytteiltä 28 terveeltä vapaaehtoiselta. Lisäksi he pitivät päiväkirjaa ruokailuistaan. Osanottajat olivat 20–40-vuotiaita ja painoindeksiasteikolla normaalipainoisia. Osa vietti joulua oman perheensä, osa appivanhempien kanssa.
– Mikä tekee joulukakasta erilaisen verrattuna kaikkiin muihin "isoihin hätiin" vuoden aikana? Jos tutkimme kakkaa yksityiskohtaisemmalla tasolla, paljastuu monimutkainen yhteisö mikro-organismeja: suoliston mikrobisto, tutkijat kuvaavat.
Uloste toi kuin toikin mukanaan yllätyksen: anoppilassa vierailleiden suolista löytyi vähemmän bakteerilajia, jonka on aiemmissa tutkimuksissa todettu vähenevän masennuksen ja kovan stressin vuoksi.
Tulos siis vihjaa, että joulu anoppilassa aiheuttaa suurempaa stressiä.
Tulos vihjaa, että joulu anoppilassa aiheuttaa suurempaa stressiä. Kuvituskuva.shutterstock
Tutkimuksessa oli puutteita
Tutkijoiden mukaan aiheesta kuitenkin tarvitaan laajempia tutkimuksia, jotta tuloksista voidaan varmistua.
Tässä tutkimuksessa oli myös puutteita: 28 osallistujasta yksi ei täyttänyt ruokavaliokyselyä loppuun, ja kaksi ei toimittanut toista ulostenäytettä, koska koki sen "ällöttäväksi". Yksi osanottaja lisäksi paastosi ennen joulua.
Suolistoa tutkittu useita kertoja, tulokset samansuuntaisia
Suolistoa on kutsuttu myös ihmisen "toisiksi aivoiksi", ja suoliston vaikutuksia muuhun terveyteen onkin tutkittu myös aiemmin. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen yliopiston tutkimus viittaa siihen, että epänormaali suoliston bakteerikanta aiheuttaa punahukkaa. Mikrobeilla voi olla myös yhteyksiä verenpaineeseen.
Suolistobakteerien poikkeavuudet on tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin länsimaita vaivaaviin ongelmiin ja sairauksiin, kuten ylipainoon, stressiin, masennukseen, diabetekseen, suolistosairauksiin, syöpiin ja Alzheimerin tautiin.
LUE MYÖS: Miksi mahaa vääntää? Kahdeksan syytä ripuliin
Lue lisää lifestyle-artikkeleita!
Lähteet: Dailymail.co.uk, Sciencedirect.com