Suomalaisista jopa yksi kymmenestä sairastaa ärtyvän suolen oireyhtymää ja herkästä vatsasta kärsii noin joka viides. Fazerin 879 suomalaista tavoittaneesta kyselytutkimuksesta kuitenkin selviää, että joka kolmas suomalainen kokee saavansa ruoasta johtuvia vatsaoireita vähintään kerran viikossa. Mikä vatsojamme vaivaa? Melko lailla koko elämäntapamme.
Vatsa- ja suolistovaivoihin erikoistunut ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo, että yksi syy suolisto-ongelmien yleistymiseen on kaupungistuminen. Vähäinen kosketus luontoon ja bakteereihin sekä turhan hygieeninen ympäristö muuttavat suolistomikrobistoa köyhemmäksi. Myös passiivinen elämäntapa aiheuttaa vatsavaivoja: jos ei anna tilaa suolistolle, se ei pääse toimimaan normaalisti.
Osasyyllinen voi olla runsas lääkkeiden ja antibioottien käyttö sekä mielen ongelmat, kuten stressi, kiire, univaje ja traumat. Kaikki nämä vaikuttavat kehon terveyteen ja suolistomikrobistoon.
Sitä ei kuitenkaan käy kieltäminen, että suuri vaikutus suolistolle on sillä, mitä suuhunsa pistää. Länsimainen prosessoitu, runsaasti sokeria, suolaa ja rasvaa sisältävä ruokavalio ei ole hyväksi suolistonkaan terveydelle. Ihmisten pitäisi syödä enemmän kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, proteiinipitoisia ruokia sekä kasvi- ja kalarasvoja.
Lisäksi ruoan tiedostamaton hotkiminen, epäsäännölliset ruokailuajat ja suuret annoskoot pistävät ruoansulatuksen koetukselle.
Naisten suoli oireilee eniten
Kyselystä käy ilmi, että erityisesti nuoret naiset kokevat saavansa ruoasta johtuvia vatsavaivoja. Fazerin tavoittaneista alle 35-vuotiaista suomalaisista naisista puolet, 51 prosenttia, kertoi saavansa ruoasta johtuvia vatsaoireita vähintään kerran viikossa.
– Ylimääräisen stressin lisäksi vatsavaivat tuovat mukanaan pukeutumishaasteita ja monilla negatiivisempaa kehonkuvaa, sanoo Fazerin tutkimuspäällikkö Katri Perälä.
Lue myös: Tähän kuvaan moni samaistuu – nainen julkaisi kuvan vatsastaan aterian jälkeen: ”En voi olla ainoa…”
FODMAP-ruokavalioon erikoistunut hyvinvointivalmentaja Pauliina Tervo arvelee, että naisten vatsaongelmia saattaa selittää naisten kiinnostus terveyttä ja hyvinvointiaan kohtaan. Tämä auttaa tiedostamaan ongelman.
Naissukupuolihormonit saattavat myös altistaa kivun aistimiselle, huomauttaa Putkonen. Hänkin kuitenkin sanoo, että sosiaaliset tekijät vaikuttanevat asiaan. Kivusta ja vatsavaivoista puhuminen voidaan kokea epämiehekkääksi.
Apu FODMAP-ruokavaliosta?
Yksi ravitsemuksellinen keino vähentää suolisto-oireilua on siirtyä hiilihydraattien laatuun keskittyvään FODMAP-ruokavalioon. Siinä vältellään huonosti ohutsuolessa imeytyviä ja nopeasti paksusuolessa fermentoituvia ruoka-aineita, kuten ruista, vehnää, sieniä, sipulia, parsakaalia ja hunajaa.
Suomalaisten yleisiä vatsavaivoja saattaakin selittää se, että ruokakulttuurimme kuuluvat olennaisesti esimerkiksi ruisleipä ja sipuli.
Itselle räätälöity ja hyvin suunniteltu, riittävästi kuituja ja ravintoaineita sisältävä FODMAP-ruokavalio voi auttaa saamaan suolisto-ongelmat kuriin, kunhan myös muut vatsaan vaikuttavat elämänalueet ovat kunnossa.
Lue myös: FODMAP-ruokavaliossa on sudenkuoppansa – älä aloita yksin äläkä jatka loppuelämää
Liikaa stressiä ruokavaliostaan ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä stressi vain pahentaa tilannetta. Normaaleille kehon toiminnoille, kuten pieremiselle ja turvotukselle, tulee myös antaa tilaa.
– Ilmavaivat ja turvotus ovat normaaleja, mutta jos ilmoja ei pääse päästelemään pihalle, tulee vatsavaivoja, Putkonen muistuttaa.
Toisaalta useita kuukausia jatkuneiden ja arkista elämää häiritsevien vatsavaivoja ei tulisi pitää vain ”uutena normaalina”. Kivun takana voi nimittäin olla elämäntavoista johtuvien suolisto-ongelmien lisäksi tulehduksellinen suolistosairaus, ongelmat kilpirauhasessa tai jopa suolistosyöpä.