Ahdistava perintö kylmän sodan ajalta – Yhdysvaltain armeijalta edelleen kateissa kuusi ydinasetta

AOP Ydinräjähdys
Leikki on kaukana, kun suurvalta kadottaa jotain tärkeää.imago/blickwinkel/ All Over Press
Julkaistu 27.08.2022 16:25
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kateisiin joutuneet ydinaseet kuulostavat pelottavalta ajatukselta, mutta valitettavasti tällaisia katoamistapauksia on vuosien saatossa tapahtunut.

Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain armeijalle sattui 32 ydinaseisiin liittyvää vahinkoa. Tällaisiin ”Broken Arrow” -nimellä kutsuttuihin vahinkoihin liittyi ydinaseiden vahinkolaukauksia, radioaktiivista saastumista, ydinaseiden katoamisia tai muita ydinaseisiin liittyneitä odottamattomia tapahtumia.

Vielä nykyäänkään Yhdysvaltain armeijalla ei ole tietoa kuuden ydinaseensa sijainnista tai kohtalosta. Popular Science kertoo artikkelissaan, että näistä kuudesta katoamistapauksesta onneksi vain yksi oli sellainen, joka olisi kyennyt varsinaiseen ydinräjähdyksen muodostumiseen.

Artikkelissa luetellaan näiden kuuden, pysyvästi kadonneiksi jääneiden ydinaseiden tapaukset:

Vuonna 1957 kolmea ydinasetta kuljettanut Yhdysvaltain ilmavoimien kuljetuskone menetti tehoja moottoreistaan ylittäessään Atlantin valtamerta. Koneen miehistö päätti pudottaa kaksi ydinasetta mereen ilmeisesti keventääkseen painolastia. Kyseiset aseet eivät kuitenkaan olleet siinä valmiudessa, että ne olisivat kyenneet aiheuttamaan ydinräjähdystä. Mereen pudotetut pommit jäivät sille tielleen.

Vuonna 1958 Yhdysvaltain ilmavoimien B-47-pommikone oli harjoituslennolla Floridasta, kun se törmäsi F-85-hävittäjän kanssa lähellä Savannahia. Pommikone vaurioitui törmäyksessä ja turvatoimena lentäjä pudotti kyydissä olleen ydinaseen Georgian rannikolle ennen laskeutumista. Ydinasetta ei koskaan löydetty etsinnöistä huolimatta.

Vuonna 1959 ydinasetta Tyynellä valtamerellä kuljettanut laivaston kone syöksyi mereen. Koneen miehistö pelastettiin, mutta aseet jäivät pohjaan. Kyseiset aseet eivät olleet kuitenkaan toimintavalmiudessa eivätkä ne sisältäneet varsinaista ydinmateriaalia.

Vuonna 1961 Yhdysvaltain ilmavoimien B-52 pudotti hätätilanteessa kaksi ydinasetta Pohjois-Carolinassa. Toisen aseen laskuvarjo aukesi ja se laskeutui turvallisesti maahan. Aseista toinen sen sijaan putosi ilman varjoa ja hajosi kappaleiksi iskeydyttyään maahan. Räjähdystä ei syntynyt, mutta osa aseen sisältämästä uraanista jäi löytymättä.

Vuonna 1965 laivaston A-4 Skyhawk -hyökkäyskone putosi pilottinsa ja ydinpomminsa kanssa lentotukialus USS Ticonderogan kannelta Filippiinienmereen. Etsinnöissä löydettiin vain lentäjän kypärä ja kaikki muu jäi meren syvyyksiin. Kyseessä on Popular Sciencen listaamista pommeista ainoa, jolla oli oikeasti valmius ydinräjähdykseen katoamishetkellään.

Yhdysvallat ei suinkaan ole ainoa maa, joka on hukannut ydinaseitaan. Neuvostoliitto kadotti kylmän sodan aikaan useita ydinaseitaan esimerkiksi sukellusveneiden uppoamisen yhteydessä.

11:05img

Maailmanselittäjät: Mitä hyötyä on ydinaseista? (25.10.2021)

Tuoreimmat aiheesta

Ydinaseet