Britannian ydinohjuskoe meni jälleen päin prinkkalaa: "Maailman luotettavin asejärjestelmä"

Britannia yritti laukaista ydinsukellusveneestä mannertenvälisen ohjuksen kehnoin tuloksin, uutisoivat BBC ja The Sun. Ohjuksen laukaisu suoritettiin Yhdysvaltain itärannikolla HMS Vanguard -sukellusveneestä. 

Päin honkia mennyttä koetta olivat aluksella todistamassa Britannian puolustusministeri Grant Shapps sekä laivaston komentaja. Kyseinen sukellusvene oli ollut vasta vuosien ajan modernisoitavana.

Trident-ohjuksessa (suomeksi atrain) ei luonnollisesti ollut koelaukaisussa ydinkärkiä. Tapaus on kuitenkin nolo sekä Britannian ydinasepelotteen kannalta että ohjukset valmistaneelle yhdysvaltalaiselle yritykselle.

Tammikuisessa kokeessa ohjuksen rakettimoottorit menivät epäkuntoon ja ohjus laskeutui mereen lähelle laukaisupaikkaa.

BBC:n mukaan Trident-kokeet ovat harvinaisia, sillä yhden ohjuksen hintalappu on noin 17 miljoonaa puntaa eli vajaat 20 miljoonaa euroa.

Myös Britannian edellinen, vuonna 2016 tehty koelaukaisu epäonnistui, kun ohjus harhautui kurssistaan. Tuolloin koe suoritettiin HMS Vengeance -sukellusveneestä Floridan rannikon lähellä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin britit selittävät tapahtunutta

Puolustusministeriä lähellä oleva lähde vakuuttaa, että ohjus toimisi halutulla tavalla tosipaikan tullen. Ilman ydinkärkiä varustetun koeohjuksen oli tarkoitus lentää tuhansia kilometrejä ja laskeutua lopulta Atlanttiin Brasilian ja Läntisen Afrikan väliselle alueelle.

– Kokeen aikana ilmennyt ongelma liittyi nimenomaan kyseiseen tilanteeseen eikä olisi toistunut oikeassa laukaisussa, lähde väittää.

Puolustusministeri Grant Shappsin odotetaan kommentoivan tapausta myöhemmin.

Britannian puolustusministeriö myöntää, että laukaisussa tapahtui ongelma, mutta toteaa HMS Vanguardin miehistöineen olevan täysin kyvykäs suoriutumaan tehtävästään.

Ministeriön mukaan koe oli "vahvistanut Britannian ydinasepelotteen tehoa". 

Britannian puolustusministeriö ei säästellyt kauniita sanoja julistaessaan Trident-järjestelmän "maailman luotettavimmaksi asejärjestelmäksi, jonka aikana on tehty yli 190 onnistunutta koetta." 

Tämä meni pieleen viimeksi

Vuoden 2016 epäonnistuneessa kokeessa ohjuksen oli määrä lentää 9000 kilometriä valittuun kohdepaikkaan läntisen Afrikan rannikolle, mutta ohjus harhautui kurssiltaan ja lähti lentämään kohti Yhdysvaltoja. 

Epäonnistumisen syitä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta the Sunday Times -lehden lähteen mukaan ohjus sai vian kesken lennon sen jälkeen, kun se oli laukaistu vedestä.

Tyypillisesti ydinsukellusveneet laukaisevat ohjuksensa niin, että alus nousee laukaisusyvyyteen lähelle pintaa, ohjukset singahtavat siiloista pintaa kohden, ja lopuksi ne aloittavat lentonsa rakettimoottorin voimin.

Britannialla on neljä Vanguard-luokan ballistisia ohjuksia kuljettavaa ydinsukellusvenettä. Kyseinen alusluokka on ollut käytössä vuodesta 1994. Yksi veneistä on alati pelotepartiossa merellä.

Uuden Dreadnought-luokan sukellusveneen on määrä korvata Vanguard-sukellusveneet 2030-luvulla.

Lue myös:

    Uusimmat