Ahvenanmaalta valittu kansanedustaja: "Rauhan saaria" ei pitäisi militarisoida

Mats Löfström, Ahvenanmaa, RKP
Kansanedustaja Mats Löfström valittiin keväällä Ahvenanmaan vaalipiiristä eduskuntaan. Löfströmin mukaan viime aikojen turvallisuuspoliittinen kehitys Euroopassa ja sitä kautta Itämerellä on ollut huolestuttavaa.Str / Lehtikuva
Julkaistu 30.07.2015 18:54
Toimittajan kuva

Jelena Leppänen

jelena.leppanen@mtv.fi

JLeppanen1

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) Lännen Medialle antamat kommentit siitä, että Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen, ovat olleet tänään näkyvästi esillä.

Niinistö totesi, että tilanne Itämerellä on muuttunut huolestuttavammaksi mm. Ukrainan kriisin myötä. Hänen mukaansa Suomi varautuu tilanteeseen, jossa Ahvenanmaalle ilmestyisi "vihreitä miehiä".

Ahvenanmaalta valittu kansanedustaja Mats Löfström sanoo Niinistön kommenttien saaneen hieman liikaa mediahuomiota, vaikka alueen turvallisuuden yllä onkin nyt enemmän varjoja.

– Se on ehkä erityistä, että puolustusministeri ottaa suoraan kantaa asiaan, mikä kertoo, että turvallisuustilanne alueella on kiristynyt. Mutta on yleisessä tiedossa, että Suomella on suunnitelmia Ahvenanmaan puolustamiseksi, Löfström sanoo.

Hänen mukaansa Niinistö ei ole ensimmäinen, joka on nostanut esiin Ahvenanmaan strategisen merkityksen.

– Samansuuntaisia kommentteja on kuultu puolustustutkijoilta ja eri ajatushautomoista.

"Alueen pysyttävä demilitarisoituna"

Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue, mikä tarkoittaa, että alueelle ei saa rakentaa kiinteitä puolustuslaitteita, sotilaslentokenttiä tai muita sotilaallisiin tarkoituksiin suunniteltuja laitteita.

Pysyvästi Ahvenanmaalla asuvat on vapautettu asevelvollisuudesta.

Ahvenanmaa on myös neutralisoitu eli sodan syttyessä alue pitäisi jättää rauhaan. Venäjä on tunnustanut Ahvenanmaan demilitarisoinnin, mutta ei neutraalia asemaa.

Pitäisikö Ahvenanmaan demilitarisointia harkita uudelleen?

– Mielestäni ei missään nimessä. Ahvenanmaalla aluetta kutsutaan rauhan saariksi. Nyt kun turvallisuuspoliittinen tilanne on kiristynyt, asemaa ei pitäisi muuttaa. On myös tärkeää muistaa, ettei Suomi voi yksin muuttaa Ahvenanmaan statusta, sillä demilitarisointi on osa kansainvälistä sopimusta. Jos Suomi aloittaisi sotilastoiminnan alueella, se rikkoisi tätä sopimusta, Löfström muistuttaa.

– Demilitarisointi antaa meille hyvän pohjan, jolla seisoa. En usko, että Venäjä tai kukaan muu hyötyisi, jos Itämeren alueella syntyisi isompi konflikti tai sota.

Löfström pohtii tovin vastausta kysymykseen, nähdäänkö Venäjä Ahvenanmaalla uhkana.

– Jos katsoo, mitä Ukrainassa tapahtuu, niin huolestuttavia merkkejä on. Venäjä on voimakkaasti osallinen siihen konfliktiin. En sano, että Venäjä nähdään uhkana, mutta on huolestuttavaa elää Eurooppaan syntynyttä jännittynyttä tilannetta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa