Professori Ahvenanmaasta: Suunnitelmat Venäjän varalle syytä olla pöytälaatikossa

Saaristomaisema Ahvenanmaalla.
Ahvenanmaan saaristojen puolustamiselle ei ole tehty toistaiseksi erillistä suunnitelmaa.Lehtikuva
Julkaistu 30.07.2015 15:03

MTV UUTISET - STT

Ilmatilaloukkaukset ja informaatiosodankäynti ovat todennäköisimmät keinot aiheuttaa Suomeen sekasortoa, arvioi kansanvälisten suhteiden professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta.

Aalto kuitenkin näkee puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) ulostulon Ahvenanmaan puolustussuunnitelmasta järkeväksi.

Syy on Aallon mukaan siinä, että Venäjä on aktivoitunut sotilaallisesti ja esimerkiksi vahvistaa varuskuntia rajalla.

– Olisi aika erikoista, jos Suomi ei mitenkään reagoisi. On järkevää näyttää, että meillä seurataan tilannetta ja ollaan valmiina. Olisi kiusallista, jos Suomen puolustusministeri olisi jatkuvasti hiljaa.

Jussi Niinistö sanoi torstaina Lännen Median jutussa, että Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen. Niinistön mukaan Ahvenanmaahan on kiinnitetty liian vähän huomiota.

Aallon mukaan puolustusministerillä ei ole nykyisessä jännittyneessä tilanteessa hyviä vaihtoehtoja.

– Toinen kysymys on se, miten Suomi ottaa uusia askelia ja avauksia. Tokihan ne vaikuttavat Pohjolan tasapainoon ja voivat johtaa myös varustelu- tai uhkakierteeseen. Valitettavasti tällaisesta on aika paljon merkkejä näkyvissä tällä hetkellä, Aalto sanoo.

Pami Aalto, Jean Monnet -professori/Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston professori Pami Aallon mielestä sillä ei ole juurikaan merkitystä, hyväksyykö Venäjä Ahvenanmaan neutralisointisopimuksen vai ei.

"Neutralisointilupauksesta tuskin apua"

Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue, mutta Neuvostoliitto tai myöhemmin Venäjä ei ole tunnustanut alueen neutralisointia. Neutralisointi tarkoittaa alueen pitämistä sotatoimien ulkopuolella myös konfliktitilanteessa.

Aallon mukaan neutralisointisopimuksella ei nykyisessä tilanteessa olisi juuri merkitystä.

– Neutralisointi on rauhan ajan asia, jolla on tällä hetkellä vähemmän ja vähemmän merkitystä. Historiallisesti neutraliteettijulistukset eivät ole muutenkaan oikein pitäneet.

Aallon mukaan Ahvenanmaan demilitarisoinnissa on ajateltu ensisijaisesti Pohjolan tasapainoa, minkä vuoksi kaikki suunnitelmat Venäjän varalle on syytä olla pöytälaatikossa valmiina.

Aalto muistuttaa, että Ahvenanmaan koskemattomuuden loukkaaminen on vähintäänkin epätodennäköistä.

– Olemme äärettömän kaukana siitä, että Venäjä esimerkiksi tekisi jotain liikkeitä Ahvenanmaan suuntaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa