Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa huolissaan mediassa esillä olleesta keskustelusta, jossa spekuloidaan sotaan liittyvillä näkökohdilla.
Niinistön mukaan vaarana on sotapuheiden arkipäiväistyminen.
– Jokainen meistä keksii minkälaisen uhkakuvan tahansa, mutta jos siitä tulee jokapäiväistä, niin vaarana on, että alamme suhtautua mahdottominakin pidettyihin asioihin arkipäiväisesti. Pitäisin kyllä sotakuvat vielä aika lailla kaukana, Niinistö sanoi
keskiviikkoiltana Ahvenanmaan-vierailunsa yhteydessä.
Presidentin mukaan Ahvenanmaan turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ei ole tapahtunut "pienintäkään" muutosta.
– Ahvenanmaalla on olennainen sijainti Itämerellä, mutta en näe, että strateginen asema olisi muuttunut niin, että jokainen tänne haluaisi tulla, ei toki.
Puolustusministeri puhui miehityksestä
Aiemmin kesällä puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi Lännen Medialle, että Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen. Hän totesi, että tilanne Itämerellä on muuttunut, joten on syytä tarkastella, miten Ahvenanmaan puolustus toteutetaan.
Neuvostoliitto tai sittemmin Venäjä eivät ole virallisesti tunnustaneet Ahvenanmaan neutralisointia eli alueen jättämistä sotatoimien ulkopuolelle mahdollisen kriisin tullen.
– Tahdomme luottaa kansainväliseen oikeuteen, mutta emme voi siihen 100-prosenttisesti luottaa kriisitilanteessa, linjasi puolustusministeri Niinistö Lännen Median haastattelussa.
Presidentti tulkitsi Venäjän sitoutumista
Presidentti Niinistö kertoi keskiviikkona Ahvenanmaalla tulkinnastaan, että Pariisin vuoden 1947 rauhansopimukseen sisältyy myös muun muassa 1920-luvun alussa tehty Ahvenanmaan sopimus.
Sopimuksessa Suomi sitoutui Ahvenanmaan demilitarisointiin ja neutralisointiin. Neutralisointi tarkoittaa alueen jättämistä sotatoimien ulkopuolelle mahdollisen kriisin tullen.
– Venäjä on Pariisin rauhansopimuksessa vahvistanut Ahvenanmaan demilitarisoinnin vallitsevissa olosuhteissa. (Ahvenanmaan) neutraalisuus on ikään kuin siinä vahvistettu, sanoi Niinistö.
Presidentti ei näe, että sodanajan tilanteisiin liittyvästä neutraalisuusasiasta kannattaa "alkaa rakentamaan suurta numeroa, koska kukaan ei ole kyseenalaistanut mitään".