Irakilaisista turvapaikanhakijoista aiempaa useampi on saanut kielteisen päätöksen, tiedottaa Maahanmuuttovirasto.
Sen mukaan syinä ovat toukokuinen ulkomaalaislain muutos ja Maahanmuuttoviraston uusi Irak-linjaus. Lisäksi virasto kertoo järjestelleensä hakemusjonon purkua niin, että kesäkuussa ratkaistiin useita selkeästi kielteisiä tapauksia.
Viraston mukaan kesäkuussa irakilaisille tehdyistä päätöksistä 77 prosenttia oli kielteisiä, kun tammi- ja kesäkuun välillä annetuista päätöksistä 40 prosenttia oli kielteisiä. Turvapaikka tai muu oleskelulupa myönnettiin tammi-kesäkuussa 19 prosentille kaikista päätöksen saaneista.
Virasto kertoo, että kielteisen päätöksen perusteluna on yleensä ollut, että hakijan kotipaikka on alueella, jossa hakijalla ei ole erittäin vakavaa henkilökohtaista vaaraa. Kielteinen päätös voidaan antaa myös sillä perusteella, että hakijalla olisi mahdollisuus maansisäiseen pakoon.
Irakilaisille on annettu kaikkiaan vuoden 2015 ja tämän vuoden alkupuoliskon aikana 11 334 turvapaikkapäätöstä. 2122 päätöksistä on myönteisiä ja 3183 kielteisiä. Kaikkiaan 69 prosenttia hakemuksista raukesi viime vuonna, kun esimerkiksi moni hakijoista palasi kotimaahansa vapaaehtoisesti.
Maahanmuuttoviraston mukaan irakilaisia turvapaikanhakijoita on saapunut tänä vuonna noin 700, kun koko viime vuonna heitä tuli noin 20000.
Väärinkäsitysten oikomista
Maahanmuuttovirasto korostaa, että Irakia ei katsota yksiselitteisesti ulkomaalaislaissa määritellyksi turvalliseksi maaksi ja toteaa seuraavansa maan tilannetta tarkasti sekä tutkivansa jokaisen tapauksen yksilöllisesti. Virasto katsoo esimerkiksi, että pääkaupungissa Bagdadissa on alueita, jotka ovat enimmäkseen rauhallisia.
- Viime päivien pommi-iskut ovat olleet satunnaisia ja liittyneet mahdollisesti ramadanin päättymiseen ja ISIS:n heikentyneeseen asemaan. Niillä ei ole suoranaista vaikutusta kaikkien bagdadilaisten elämään, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa tiedotteessa.
Virasto kertoo ulkomaalaislain toukokuisen muutoksen sulkeneen automaattisesti joitain hakijoita suojelun ulkopuolelle, koska säädös oleskeluluvan myöntämisestä humanitaarisen suojelun perusteella poistettiin laista toukokuussa. Humanitaarista suojelua oli voitu myöntää silloin, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyty. Humanitaarisen suojelun perusteita olivat aseellinen selkkaus kotimaassa, vaikea ihmisoikeustilanne tai ympäristökatastrofi.
Lisäksi viraston mukaan toissijaista suojelua ei nykyään myönnetä irakilaisille pelkän kotipaikan tilanteen perusteella.