Ulosteensiirtoa käytetään uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa. Tuoreen tutkimuksen perusteella hoito kannattaisi aloittaa mahdollisimman aikaisin, sillä se todennäköisesti pienentäisi pahaoireisten potilaiden kuolleisuutta.
Katso yllä olevalta videolta, millaista on sairastaa tulehduksellista suolistosairautta.
Tutkimukseen osallistui 111 Clostridium difficile -infektiopotilasta, joista puolet satunnaistettiin ulosteensiirtoon ja puolet toimi verrokkeina.
Kolmen kuukauden seurannan aikana potilaan riski menehtyä oli selvästi pienempi, jos hän oli saanut ulosteensiirron. Tutkijat laskivat hoidon estäneen yhden kuoleman jokaista kahta hoidettua kohden.
Lue myös: Tunnetko suolistosyövän oireet? Tänäkin vuonna kolmisen tuhatta suomalaista sairastuu
Suotuisat kuolleisuusvaikutukset havaittiin vain potilailla, joiden infektio ja ripuli olivat pahoja ja vakavaoireisia. Lievempien tapausten kuolleisuuteen ulosteensiirto ei vaikuttanut.
Ulosteensiirtoja on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa, ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta.
Ulosteensiirtoja on kokeiltu myös muiden sairauksien hoidossa.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.