Ulosteensiirto onnistuu tuoreen tutkimuksen perusteella yhtä hyvin nielemällä kapseleita kuin tavanomaisemmin paksusuolen tähystyksellä. Havainto on tervetullut, sillä kapseleilla tehtynä hoito on edullisempi ja monille myös miellyttävämpi. Ulosteensiirtoa käytetään Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa.
Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 116 toistuvasta Clostridium difficile -ripulista kärsivän potilaan kokeeseen.
Kaikille potilaille annettiin vankomysiinilääkitys, minkä jälkeen heidät satunnaistettiin saamaan ulosteensiirto joko kapseleina suun kautta tai paksusuolen tähystyksellä. Siirteet saatiin seitsemältä vapaaehtoiselta luovuttajalta, ja hoidon katsottiin tehonneen, jos potilaan ripuli ei uusiutunut 12 viikon seurannan aikana.
Hoidot olivat erittäin tehokkaita, sillä kummassakin ryhmässä peräti 96 prosenttia potilaista pysyi oireettomina seurannan ajan. Teho oli jonkin verran odotettua suurempi, mikä saattaa johtua tutkimusasetelmasta. Aiemmissa tutkimuksissa ulosteensiirto on tehonnut 60–90 prosentissa tapauksista.
Ulosteensiirtoja on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa, ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta.
Ulosteensiirtoja on kokeiltu myös muiden sairauksien hoidossa. Meneillään on muun muassa tutkimuksia, joissa niitä kokeillaan ärtyvän suolen oireyhtymän, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa autismin hoidossa. Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
"Herkkävatsaisen kannattaisi kokeilla probiootteja"
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mielestä ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaisi kokeilla, onko probiooteista hyötyä. Laatikainen vieraili Studio55.fi-lähetyksessä joulukuussa 2016.
1:49