Iskikö noro, saitko ruokamyrkytyksen? Tässä niiden erot ja tärkein hoitokeino

1:46img
Videolla Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen antaa vinkkejä noron piinaamille perheille.
Julkaistu 11.01.2025 06:29

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Ruokamyrkytys ja norovirus voivat saada suoliston sekaisin. Nesteytys on vatsataudissa tärkeää.

Kun vatsassa myllertää, oksettaa eikä mikään pysy sisällä, saattaa mieleen herätä kysymys, onko kyseessä ovenkahvasta tarttunut norovirus vai pilaantuneen ruoan aiheuttama ruokamyrkytys. Terveyskirjasto Duodecim ja Ruokavirasto kertovat kummankin vatsavitsauksen oireita ja tyyppipiirteitä.

Lue myös: Tuskaa paatilla: Vatsatauti riivannut Silja Symphonyn matkustajia

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytykset ovat ruoan tai juomaveden välityksellä alkaneita suolistotulehduksia, joita aiheuttavat virukset (myös norovirus), bakteerit (esimerkiksi salmonella, kampylobakteeri tai E.coli) ja alkueläimet. Sen voi saada myös ruoassa valmiina olleesta bakteerin tuottamasta myrkystä.

Useimmiten tartunnan syynä on saastunut juomavesi, huonosti kypsennetty ruoka tai monta tuntia lämpimässä seissyt salaatti tai maitopohjainen ruoka-aine. 

Ruokamyrkytyksen oireita ovat ripuli, vatsakivut ja oksentelu. Joillekin voi nousta kuume ja joihinkin taudinaiheuttajiin liittyy veristä ripulia.

Lue myös: Lapin retkeilijöille varoitus vatsataudista – sairastuneita evakuoitu

Itämisaika vaihtelee: Jos syynä ovat ruoassa valmiiksi olleet myrkyt, taudin puhkeamisessa kestää yleensä vain tunteja. Mikäli syynä on virus, itämisaika on 1–3 vuorokautta, bakteerien kohdalla 2–5 vuorokautta (listerialla vieläkin pidempi) ja alkueläimistä pari viikkoa tai enemmän.

Jos ruokamyrkytyksen syy on bakteeritulehdus, ei se juuri tartu ihmiseltä toiselle. Virustulehdusten, kuten noroviruksen, kohdalla tilanne on toinen, sillä ne tarttuvat herkästi. 

Yksittäinen ruoanlaittaja voi päätyä epidemian lähteeksi, jos bakteerit pääsevät käsistä ruokaan ja lisääntyvät sen lämmössä. 

mahatauti

Norovirus on ikävä, mutta onneksi varsin nopeasti ohimenevä tauti.

Norovirus tarttuu herkästi

Kalikiviruksiin kuuluva norovirus on yleisimpiä vatsataudin syitä meillä ja muualla. Yleensä se leviää ihmisestä toiseen kosketus- tai pisaratartuntana. Se voi kuitenkin levitä myös juomavedestä tai elintarvikkeista. Norovirus onkin myös tavanomainen ruokamyrkytyksen aiheuttaja, jolloin se on tautina samanlainen kuin toiseltakin ihmiseltä saatuna.

Jos norovirus leviää juomavedestä tai elintarvikkeista, kyse on usein ihmisen ulosteperäisestä saastutuksesta, kun virukset siirtyvät käsittelijästä edelleen elintarvikkeisiin huonon hygienian seurauksena.

Noroviruksen aiheuttama tauti tarttuu herkästi ihmisestä toiseen. Tartunnan voi saada myös pinnoilta, joita sairas on koskettanut. Se säilyy pinnoilla monta päivää tartuttavana.

Oireet alkavat yleensä noin 1248 tunnin kuluessa ja yleensä hyvinkin äkillisesti. Tartunnan saamiseen ei suurta määrää viruksia tarvita.

Noroviruksen aiheuttaman mahasuolitulehduksen oireita ovat oksentelu ja ripuli. Lisäksi voi olla pahoinvointia, vatsakipua, päänsärkyä, väsymystä, vilunväristyksiä ja lihaskipua. Usein siihen kuuluu myös lievä kuume särkyineen. Kaikki norovirustartunnan saaneet eivät välttämättä sairastu, mutta tauti voi iskeä rajustikin.

Oireet kestävät yleensä 1–3 vuorokautta ja loppuvat usein yhtä nopeasti kuin alkoivatkin.

Noroviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole lääkehoitoa, mutta yleensä se paranee itsestään. Etenkin lapset ja ikäihmiset voivat kuitenkin tarvita nesteytyshoitoa sairaalassa, jos oireet ovat kovin voimakkaita. 

Lue myös: Auttaako Jaffa oikeasti vatsatautiin? Lääkäri arvioi poppakonstit

Muista nesteytys!

Oli vatsaoireiden syy mikä tahansa, onkin tärkeä muistaa juoda riittävästi vettä, jotta keho ei pääse kuivumaan. Vaikka oksettaisi kovasti ja tavaraa tulisi molemmista päistä, pitäisi pyrkiä korvaamaan nestehukkaa sitä mukaa, kun sitä syntyy. 

Taudin kourissa ei välttämättä tee mieli syödä mitään. Parin päivän syömättömyys ei ole vaaraksi, jos muistaa juoda riittävän energiapitoisesti. 

Jatkuvasti pitäisi myös yrittää saada elimistöön hieman suolaa.

Suolan saannista voi huolehtia niin sanotulla "kotiripulijuomalla". Laimenna täysmehu (mieluiten appelsiinimehu) samalla määrällä vettä ja sekoita litraan tätä juomaa puoli teelusikallista ruokasuolaa. Juomassa oleva luontainen sokeri edesauttaa suolan ja veden imeytymistä.

Vaikka ripuli olisi runsasta, suolistosta ruoka imeytyy lähes normaalisti.

Lue myös: Miten salmonella oireilee? Näin ehkäiset tartuntaa

Näistä noro-oireista lääkäriin

Alla olevat merkit voivat kertoa siitä, että kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon

  • Kuume ei laske parissa vuorokaudessa
  • Ulosteessa on verta eikä sinulla ole peräpukamia
  • Ripuli kestää laantumatta yli kolme päivää
  • Voimakas uupumus
  • Nestehukasta johtuva sekavuus, etenkin ikäihmisillä

Sairastetusta noroviruksen aiheuttamasta taudista kehittyy yleensä vain muutamia kuukausia kestävä immuniteetti. Silloinkaan se ei suojaa täysin ja toimii huonosti muita kuin taudin aiheuttanutta noroviruskantaa vastaan.

Lue myös: 

Esikoinen toi noroviruksen päiväkodista vauvaperheeseen – pian Teija oli sydän kurkussa: "Hetken ajattelin, että nyt hän kuoli"

Nämä vatsaoireet voivat kertoa, että maksassasi on jotain häikkää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Terveyskirjasto Duodecim 1 ja 2, Ruokavirasto 1 ja 2

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat