Aikanaan yli kymppitonnin maksanut älykello on nyt Applen mukaan "vanhentunut"

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
KATSO MYÖS: Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa

Alle kymmenen vuoden ikäinen Applen älykello on nyt liian vanha korjattavaksi.

Hittituotteita tulee ja menee – ja tällä kertaa menossa on Applen alkuperäinen älykello. Yhtiö julisti syyskuussa 2023 alkuperäisen Apple Watchin olevan "vanhentunut", kertoo Ars Technica.

Apple Watch siirtyi vanhentuneiden tuotteiden listalle

Alkuperäinen Apple Watch siirtyi "vintage-tuotteiden" listaan jo 2021, kuusi vuotta julkaisunsa jälkeen. Nyt sen ilmoitetaan olevan tuotteena vanhentunut. 

Tieto selviää sisäisestä muistiosta, jonka MacRumors sai käsiinsä.

Applen tuote katsotaan vintage-tuotteeksi, kun sitä ei ole myyty yli viiteen vuoteen, kertoo 9to5Mac-sivusto. Kun tuotetta ei ole myyty seitsemään vuoteen, se "vanhentuu". Kun tuote on vanhentunut, Apple ei enää tarjoa sille osia, korjauksia tai muita korvaavia palveluita. Viralliset huollot eivät siis enää tule korjaamaan kelloja.

Luksuskellot maksoivat yli kymppitonnin

Vanhoiksi julistettujen listalle päätyi myös malleja, joiden hinta niiden julkistuksen aikaan oli 10 000 dollarista aina 17 000 dollariin [nykykurssilla 10 000–16 000 euroa]. Esimerkiksi kullattua Edition-mallia myytiin syksyllä 2016. 

Myyntiä ei kuitenkaan aikanaan syntynyt valtavasti, kenties juuri hinnan vuoksi. Ars Technican Kevin Purdyn mukaan kullatutkin kellot ovat todennäköisesti olleet omistajilleen hyödyttömiä jo hyvän aikaa. Vuodet ovat todennäköisesti verottaneet esimerkiksi tuotteiden akkuja siinä määrin, että luksuskellon latauskesto on heikentynyt.

Purdyn mukaan luksuskello ostetaan tavallisesti ajattomaksi esineeksi, jonka kenties voi jättää perintönä lapsilleen. Kallis Apple Watch lienee perillisille turha.

– Luksustuotteiden on tarkoitus olla ajattomia, mitä on vaikeaa saavuttaa, kun kultakello kaipaa tiettyä versiota Bluetoothista voidakseen yhdistää itsensä tiettyyn iPhone-malliin, ja kun varaosia tarjotaan vain seitsemän vuoden ajan eikä niillä liene kovaa kysyntää tämän jälkeen, Purdy maalailee.

Miehen mukaan kultainen, aikanaan huippumoderni älykello taisikin olla vain statussymboli.

– Edition-kellon aito arvo ei ollut käyttämisessä vaan siinä, että sen omistaa ja sitä voi esitellä muille.

Ainutlaatuisia ja arvokkaita Edition-kelloja jaettiin aikanaan esimerkiksi julkimoille. Nyt ne vanhenevat vähin äänin.

– Tämä on hyvin hiljainen, lähes näkymätön loppu kellolle, joka yritti niin kovasti tulla nähdyksi, Ars Techican Purdy kirjoittaa. 

Katso myös: Villen Apple Watch -älykello soitti hätäkeskukseen itsestään rekkakolarin jälkeen

Lue myös:

    Uusimmat