Aila toimi kotisisarena suomalaisperheissä sotien jälkeen – ”Oli menetetty niin paljon”

21:25img
Julkaistu 05.12.2016 19:30

MTV LIFESTYLE

Sotien jälkeisessä Suomessa alettiin kouluttaa vuonna 1945 lapsiperheiden avuksi kokonaan uutta ammattikuntaa, niin sanottuja kotisisaria. Yksi heistä oli Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Aila Hakkarainen. Aila muistaa vieläkin, kuinka heidät opetettiin siihen, että perunaakaan ei saanut haaskata. Toisaalta niukkuudessa kaikki puhalsivat yhteen hiileen. 

Väestöliiton organisoima kotisisartoiminta tuli tarpeen monellakin tapaa: niin autettiin lapsiperheitä pyörittämään arkea ja toisaalta luotiin nuorille naisille työpaikkoja.

– Sodassa oli menetetty niin paljon – 100 000 miestä meni –, niin se tiesi sitä, että suomalaiset naiset jäävät ilman avioliiton mahdollisuutta. Että täytyy itse saada leipänsä, kotisisareksi vuonna 1950 valmistunut Aila Hakkarainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Aila asui lähes kaksi vuotta kestäneen koulutuksen ajan samassa huoneessa seitsemän muun tytön kanssa. Pulaa oli kaikesta, ja nälkä oli jatkuvasti.

– Illalla aina yksi tyttö lähti ”leipävarkaisiin”. Minäkin monet kerrat heräsin leipäpala vieressäni aamulla, koska varkaissa käynyt jakoi sen leivän jokaiseen sänkyyn.

Aila muistelee ihmisten välistä yhteishenkeä lämmöllä.

– Sitä yhteyttä korostettiin, ja se oli aivan konkreettisesti olemassa. Se löytyi ihan kaikkialta se yhteishenki. Sitä ihmettelinkin sitten myöhemmässä vaiheessa, kun ihmiset alkoivat vaurastua, että se oli katoamassa se yhteishenki siinä vaiheessa, kun ihmisille alkoi tulla vähän enempi. Kun oltiin yhtä köyhiä kaikki, kaikki halusivat auttaa toisia.

”Jos jokainen heittää yhden perunan pois, mitä se tietää Suomen maassa”

Työssään kotisisarena Aila näki hyvin sodan vaikutukset myös perheellisten suomalaisten elämään.

– Jokaisen piti löytää uusi paikka elämässä. Varsinkin äidit, jotka olivat joutuneet aika lujille lasten kanssa, kun mies oli sodassa, olivat väsyneitä. Se kuvastui siihen perhe-elämään, Aila kertoi.

Ailan tehtävänä oli tehdä arjesta helpompaa. Siksi kotisisarten koulutuksessa panostettiin erityisesti ruoanlaittoon.

– Ruokatarvikkeita oli hyvin niukasti, ja niistä piti saada ravinto perheelle. Niistä vähistäkin tarvikkeista yritettiin saada jotain hyvää ruokaa.

– Meidät kasvatettiin siihen, että jos jokainen perhe heittää yhden perunan pois, niin mitä se tietää kansantaloudellisesti Suomen maassa. Että kuinka monta perunaa siinä heitetään todellakin päivässä hukkaan. Mitään ei saanut haaskata. Se, mitä edellisenä päivänä jäi, piti käyttää seuraavan päivän ruokaan.

Jos saatavilla sattui olemaan jauhelihaa, pöydän ääressä syötiin lihapullia tai ikisuosikkia, makaronilaatikkoa.

– Voi, se oli sellainen herkku – ja on vieläkin. Jos lapsilta kysyy, mitä te haluatte syödä, niin se oli makaronilaatikko.

Myös ruskea kastike oli suosittua.

– Silloin ruskea kastike tehtiin sillä tavalla, että vain sipulit ruskistettiin rasvassa. Muuten se oli pelkkää vettä ja jauhoja. Ei ollut varaa enempään.

”Ajattele, miten ihanaa”

Aila työskenteli kotisisarena erilaisissa perheissä. Erään arkkitehtiperheen luona hän asuikin, kun vanhemmat lähtivät kiertelemään maailmaa töiden merkeissä.

– Otin lapset ja koko kodin huomaani ja hoidin sitä sillä aikaa, kun nämä vanhemmat olivat etsimässä ideoita.

Aila piti työstään.

– Voi, lapset olivat aivan ihania. Monta kertaan ne olivat bussipysäkillä vastassa, kun menin aamulla. Ajattele, miten ihanaa – ne odotti minua!

Kerran eräs hoitolapsista, pieni poika, kysyi äidiltään, milloin voi mennä naimisiin.

– Äiti vastasi tälle pienelle pojalle, että sitten, kun oikein kovasti rakastaa. No, hän tietysti tykkäsi, että hän rakastaa nyt minua niin paljon, että tuli kysymään, jos me voitaisiin mennä naimisiin. Minä sitten, että jos vähän aikaa odotettaisiin vielä, Aila nauroi.

– Hänen veljensä taas oli paljon kiinnostuneempi ruoasta. Hän kysyi, että osaatko sinä laittaa aivan kaikkea ruokaa, mitä maailmassa on. Sanoin, että ei – maailmassa on niin paljon ruokaa, että ei kukaan niitä osaa kaikkia laittaa. Pojan äiti tuli siihen hätiin ja sanoi, että aivan tarpeeksi sinä osaat laittaa, Aila jatkoi hymyillen.

Mitä Edvin Laine tokaisi Ailalle hänen ollessaan kotiapulaisena? Keitä nykyisiä julkisuuden henkilöitä Aila hoiti aikoinaan? Millä tavalla yhteiskunta tuki kotisisarkoulutusta? Katso koko video ylhäältä.

Tuoreimmat aiheesta

Suomi