Noin 3 000 palestiinalaista on paennut Jeninin pakolaisleiriltä sen jälkeen, kun Israel aloitti tiheästi asuttuun pakolaisleiriin keskittyneen operaationsa varhain maanantaina.
Miehitetyllä Länsirannalla ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ja satakunta muuta haavoittunut Israelin hyökkäyksissä, kertoo palestiinalaisten terveysministeriö. Haavoittuneista 20 on saanut vakavia vammoja.
Kuolonuhrien määrä on ylittänyt Israelin Jeniniin kaksi viikkoa sitten tekemän hyökkäyksen, jossa kuoli seitsemän ihmistä.
Israelin joukot aloittivat varhain maanantaina miehitetyllä Länsirannalla laajan operaation, johon sisältyi ilmaiskuja ja satoja sotilaita. Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevaan Jeninin kaupunkiin kohdistuneet hyökkäykset ovat olleet brittilehti Guardianin mukaan suurimpia Länsirannalla kahteen vuosikymmeneen.
Israelilaisviranomaisten mukaan hyökkäys oli alku "laajalle terrorismin vastaiselle pyrkimykselle", joka keskittyi tiheästi asuttuun pakolaisleiriin Jeninissä, kirjoittaa Washington Post -lehti. Israelin asevoimien mukaan operaatio jatkuisi toistaiseksi.
Noin 3 000 palestiinalaista on paennut Jeninin pakolaisleiriltä sen jälkeen, kun Israelin asevoimat aloitti mittavan operaationsa. Asiasta on kertonut uutistoimisto AFP:lle Jeninin varakuvernööri Kamal Abu al-Roub, jonka mukaan on tehty järjestelyjä leiriltä paenneiden majoittamiseksi muun muassa kouluihin Jeninin kaupungissa. Al-Roubin mukaan pakolaisleirillä asuu noin 18 000 palestiinalaista.
Palestiinalaispakolaisista vastaavan YK:n viraston edustaja Juliette Touma on vahvistanut AFP:lle, että ihmisiä on poistumassa leiriltä.
Lue lisää: Israel aloittanut suuren sotilasoperaation pakolaisleiriin Länsirannalla – "Tilanne leirissä on todellista sotaa"
"Savua nousee joka puolelta"
Tulitaistelut ja räjähdykset ovat ravistelleet Jeninin kaupunkia ja viereistä pakolaisleiriä. Palestiinalaiset ovat heittäneet kiviä Israelin sotilaita kohti ja räjähdyksistä ja palavista barrikadeista nouseva savu on pimentänyt taivaan, AFP:n kirjeenvaihtaja sanoo. Kirjeenvaihtajan mukaan taistelut jatkuivat myöhään iltaan.
– Ilmasta pommitetaan ja maalla hyökätään, sanoi Jeninissä toimivan Palestiinan Punaisen Puolikuun johtaja Mahmoud al-Saadi.
– Useita taloja ja kohteita on pommitettu -- savua nousee joka puolelta, hän lisäsi.
Palestiinalaisten ulkoministeriö kutsui maanantaina alkanutta hyökkäystä avoimeksi sodaksi jeniniläisiä vastaan.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on syvästi huolissaan väkivaltaisuuksista. Guterresin edustajan mukaan pääsihteeri on kehottanut, että alueella kunnioitettaisiin kansainvälistä humanitaarista oikeutta.
Palestiinalaisten terveysministeriö on lisäksi kertonut, että palestiinalaisnuori on kuollut Israelin tulituksen vuoksi erillisessä välikohtauksessa lähellä Länsirannalla sijaitsevaa Ramallahin kaupunkia.
Useilla potilailla ampumahaavoja
Israelin asevoimien edustajan Daniel Hagarin mukaan israelilaisjoukot eivät ole olleet aikeissa jäädä leirille, mutta asevoimat valmistautuu pitkittyneisiin taisteluihin.
Israelin asevoimien mukaan sotilaat olivat ottaneet yhteen aseistautuneiden henkilöiden kanssa Jeninin leirissä sijaitsevassa moskeijassa ja rakennuksesta löytyi myöhemmin aseita ja räjähteitä.
– Näin heidän vievän puskutraktoreita leiriin, he tuhosivat rakennuksia -- nämä olivat ihmisten koteja, sanoi Jeninissä asuva Badr Shagoul AFP:lle.
– Tämä on pahin ratsia edellisten viiden vuoden aikana, hoitaja Qasem Benighader arvioi ja mainitsi useilla potilailla olevan ampumahaavoja ja räjähdyksistä saatuja vammoja.
Israel oli jo tehostanut toimintaansa Länsirannan pohjoisosassa, jossa on viime aikoina nähty israelilaisiin kohdistuneita hyökkäyksiä sekä juutalaisten siirtokuntien asukkaiden palestiinalaisiin kohdistamia väkivaltaisuuksia.
Jeninin leirin asukas Mahmoud Hawashin kuvaili tilannetta katastrofaaliseksi.
– Jos palestiinalaisten verta vuodatetaan lisää, israelilaisten verta vuodatetaan lisää, Hawashin ennusti.
Lue myös: Israelissa kolme kuollut välikohtauksissa Egyptin rajalla
Arabiliitto keskustelee liikekannallepanosta
Palestiinalainen Islamistinen Jihad -ryhmittymä on uhannut, että kaikki vaihtoehdot ovat auki vastaiskun tekemiseksi Israelin hyökkäyksen jälkimainingeissa.
Yhdysvaltain mukaan sen liittolaisella Israelilla on oikeus "puolustaa kansaansa -- terroristiryhmiä vastaan". Yhdysvallat vaati kuitenkin, että siviilejä suojeltaisiin.
Arabiliitto ilmoitti kutsuvansa tiistaina koolle hätäkokouksen, jossa keskusteltaisiin "arabien liikekannallepanosta Israelin Jeninin vastaisen hyökkäyksen torjumiseksi".
Naapurimaa Jordania kutsui hyökkäyksen olevan selkeä rikkomus kansainvälistä humanitaarista oikeutta vastaan. Arabiemiraatit puolestaan vaativat, että palestiinalaisia vastaan suunnatut toistuvat ja laajenevat operaatiot lopetettaisiin välittömästi.
Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet ovat pahentuneet viime vuodesta ja kärjistyneet entisestään pääministeri Benjamin Netanjahun koalitiohallituksen aikana.
Jeninin aluetta hallitsee nimellisesti presidentti Mahmud Abbasin palestiinalaishallinto, jolla on osittainen hallinnollinen määräysvalta Länsirannalla.
Alkuvuonna kuollut yli 200
Israel on miehittänyt Länsirantaa vuonna 1967 käydystä kuuden päivän sodasta lähtien. Itä-Jerusalemia lukuun ottamatta, alueella asuu nyt noin 490 000 israelilaista siirtokunnissa, joita pidetään kansainvälisen oikeuden mukaan laittomina.
Omaa itsenäistä valtiotaan halajavat palestiinalaiset haluavat Israelin vetäytyvän kaikilta vuonna 1967 valtaamiltaan alueilta ja hajottavan kaikki juutalaiset siirtokunnat.
Pääministeri Netanjahu on kuitenkin luvannut "vahvistaa siirtokuntia" eikä ole ilmaissut kiinnostusta rauhanneuvottelujen elvyttämiseen. Neuvottelut ovat olleet karilla jo vuodesta 2014.
Ainakin 186 palestiinalaista, 25 israelilaista, yksi ukrainalainen ja yksi italialainen on kuollut tänä vuonna, selviää AFP:n laskelmista. Uutistoimisto on koostanut ilmoittamansa lukemat konfliktin kummankin osapuolen virallisista lähteistä.