Israelilaisjoukot alkoivat tiistai-iltana vetäytyä Jeninin pakolaisleiristä, johon hyökkäys ensisijaisesti kohdistui. Israelin pääministeri Netanjahu on kuitenkin varoittanut, ettei operaatio olisi kertaluonteinen toimenpide.
Ainakin 12 palestiinalaista on kuollut Israelin miehitetylle Länsirannalle tekemässä hyökkäyksessä, kertoo palestiinalaisten terveysministeriö.
Israel aloitti Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevaan Jeninin kaupunkiin ja paikalliseen pakolaisleiriin kohdistuneen operaationsa varhain maanantaina. Hyökkäysten on arvioitu olleen mittavimpia Länsirannalla kahteen vuosikymmeneen. Hyökkäyksiin on osallistunut satoja israelilaissotilaita, minkä lisäksi asevoimat on tehnyt lennokki-iskuja ja puskutraktorit ovat repineet katuja kappaleiksi.
Palestiinalaiskuolonuhrien määrä on ylittänyt selvästi Israelin Jeniniin kaksi viikkoa sitten tekemän hyökkäyksen, jossa kuoli seitsemän ihmistä.
Israelin asevoimien mukaan maanantaina alkaneen operaation yhteydessä on saanut surmansa myös yksi israelilaissotilas. Hänen kerrotaan kuolleen tiistai-iltana tulituksessa Jeninin pakolaisleirissä.
Israelin asevoimat kertoi myöhään tiistaina, että israelilaisjoukot ovat alkaneet vetäytyä pakolaisleiristä.
Varhain keskiviikkona asevoimat puolestaan sanoi, että Gazan kaistaleelta oli ammuttu viisi rakettia Israelia kohti. Asevoimien mukaan ilmapuolustusjärjestelmä oli torjunut raketit onnistuneesti.
Yksikään ryhmittymä ei ole ilmoittanut olleensa raketti-iskujen taustalla.
Lue myös: Jeninin pakolaisleirin asukas: "Tämä ei pelota meitä, emmekä välitä heistä" – Video näyttää kaupungin traagiset tuhot
Useita haavoittui Tel Avivissa
Israelissa ainakin seitsemän ihmistä sai vammoja auton ajettua väkijoukkoon Tel Avivin kaupungissa tiistaina. Poliisin mukaan auton kuljettajan uskotaan ajaneen tahallaan kohti jalankulkijoita kauppakadulla. Kuljettaja nousi tämän jälkeen autosta ja puukotti siviilejä terävällä esineellä, poliisi sanoi.
Poliisipäällikkö Yaakov Shabtain mukaan ohi kulkenut, asetta kantanut siviili ampui hyökkääjän kuoliaaksi. Poliisipäällikkö kutsui Länsirannalta kotoisin ollutta kuljettajaa terroristiksi.
Islamistiryhmä Hamas ylisti hyökkäystä ja kutsui sitä ensivastaukseksi Israelin asevoimien tekemään iskuun Länsirannalla.
– Se, joka luulee, että tällainen hyökkäys estää meitä jatkamasta taisteluamme terrorismia vastaan, on väärässä, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.
Netanjahu vahvisti myös, että Israelin joukot olivat "viemässä päätökseen tehtäväänsä" Jeninissä, mutta samalla israelilaisjohtaja varoitti, ettei operaatio olisi kertaluonteinen toimenpide.
Israelin asevoimien mukaan Jeninin tiheästi asuttuun pakolaisleiriin keskittynyt "terrorismin vastaisen operaation" tarkoituksena oli takavarikoida aseita ja rikkoa leiriin liittyvää "turvasatamamentaliteettia".
– Emme anna Jeninin palata terrorismin turvakaupungiksi, Netanjahu sanoi vieraillessaan Jeninin lähellä sijaitsevassa sotilastukikohdassa.
"Avoin sota jeniniläisiä vastaan"
Lääkärit ilman rajoja -järjestö tuomitsi israelilaisjoukkojen toimet, koska nämä olivat käyttäneet kyynelkaasua Khalil Suleimanin sairaalassa Jeninissä. Järjestön mukaan tällaista toimintaa ei voida hyväksyä.
Palestiinalaisten terveysministeri Mai al-Kaila sen sijaan syytti Israelin asevoimia palestiinalaisia kohti ampumisesta jeniniläissairaalan pihalla.
– Israelin aggressio saavutti huippunsa tänä iltapäivänä, kun kansalaisia kohti ammuttiin Jeninin sairaalan pihalla, ministeri sanoi toimittajille.
Ministerin mukaan ampumisessa sairaalan pihalla haavoittui kolme ihmistä, joista kaksi vakavasti. Al-Kailan mukaan israelilaisjoukot olivat tunkeutuneet myös Ibn Sinan sairaalaan.
– Vaarallisinta on se, mitä tapahtui leirillä, missä ei ole sähköä, ei vettä, eikä teitä niille, joiden tarvitsee mennä sairaalaan, Jeninin pormestari Nidal Abu Saleh sanoi AFP:lle.
Palestiinalaisten ulkoministeriö kutsui hyökkäyksiä "avoimeksi sodaksi Jeninin kansaa vastaan".
Jeninin varakuvernöörin mukaan noin 3 000 palestiinalaista on paennut Jeninin pakolaisleiriltä sen jälkeen, kun Israelin asevoimat aloitti operaationsa. Pakolaisleirillä on asunut noin 18 000 palestiinalaista.
YK vaatii loppua väkivaltaisuuksille
YK tuomitsi väkivaltaisuudet niin Jeninissä kuin Tel Avivissakin.
– Tappaminen, vammauttaminen ja omaisuuden tuhoaminen on lopetettava, YK:n ihmisoikeuspäällikkö Volker Turk sanoi.
Yhdysvallat puolestaan sanoi, että sen liittolaisella Israelilla on oikeus "puolustaa kansaansa -- terroristiryhmiä vastaan". Samalla Yhdysvallat vaati kuitenkin siviilien suojelemista.
Israel on miehittänyt Länsirantaa vuonna 1967 käydystä kuuden päivän sodasta lähtien. Itä-Jerusalemia lukuun ottamatta alueella asuu nyt noin 490 000 israelilaista siirtokunnissa, joita pidetään kansainvälisen oikeuden mukaan laittomina.
Omaa itsenäistä valtiotaan halajavat palestiinalaiset haluavat Israelin vetäytyvän kaikilta vuonna 1967 valtaamiltaan alueilta ja hajottavan kaikki israelilaisten siirtokunnat.
Pääministeri Netanjahu on kuitenkin luvannut "vahvistaa siirtokuntia" eikä ole ilmaissut kiinnostusta rauhanneuvottelujen elvyttämiseen. Neuvottelut ovat olleet karilla jo vuodesta 2014.
Alkuvuoden aikana väkivaltaisuuksissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista, yli 20 israelilaista, yksi ukrainalainen ja yksi italialainen. Asia selviää uutistoimisto AFP:n laskelmista, jotka se on koostanut konfliktin kummankin osapuolen virallisista lähteistä.