Israel aloitti operaation Länsirannalla, Punaisen Puolikuun mukaan useita kuollut

Useita palestiinalaisia on saanut surmansa Israelin iskettyä useisiin kaupunkeihin miehitetyn Länsirannan pohjoisosassa, kertoo palestiinalaisten Punaisen Puolikuun edustaja.

Punainen Puolikuu on kertonut kymmenen ihmisen kuolleen laajassa operaatiossa, kertoo israelilaislehti Haaretz. Lisäksi sen mukaan yli parikymmentä ihmistä on loukkaantunut.

Israelin asevoimat ilmoitti varhain aamulla maan aloittaneen operaation terrorismin estämiseksi ja sanoi yhdeksän palestiinalaistaistelijan kuolleen.

Israelin joukot hyökkäsivät AFP:n mukaan ainakin Jeninin kaupunkiin, Nablusiin, Tulkarmiin sekä Tubasin kaupungin lähellä sijaitsevaan pakolaisleiriin.

Etsi työkoneilla tienvarsipommeja

AFP:n alueella toimivien uutisvalokuvaajien mukaan Israelin joukot ovat sulkeneet kaikki kulkureitit kaupunkeihin ja pakolaisleireihin alueilla.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan palestiinalaisten virallinen uutistoimisto Wafa raportoi israelilaisten sotilasajoneuvojen piirittävän kahta sairaalaa Tulkarmissa. Lisäksi sotilasajoneuvoja on qatarilaismedian mukaan tuotu useille Tulkarmin kaduille sekä Nur Shamsin pakolaisleirin sisäänkäynnille.

AFP:n mukaan joukot kaivoivat katuja työkoneilla ja käänsivät asfalttia ylösalaisin etsiäkseen tienvarsipommeja.

Sotilaat löysivätkin räjähteitä ja kävivät tulitaisteluja palestiinalaistaistelijoiden kanssa, sanoi Israelin armeijan tiedottaja Nadav Shoshani. Hän ei suostunut kertomaan sitä, kuinka suurella joukolla hyökkäystä toteutetaan tai kuinka kauan operaation on määrä kestää.

Operaatio ei hänen mukaansa poikennut suuresti armeijan tavanomaisesta toiminnasta alueella tai ollut millään tavalla erityinen.

Viisi kuoli maanantaina ilmaiskussa

Maanantaina Israelin Länsirannalla tekemässä ilmaiskussa kuoli palestiinalaisviranomaisten mukaan ainakin viisi ihmistä. Israelin asevoimat kertoi tehneensä ilmaiskun operatiiviseen keskukseen Nur Shamsin alueella. Israel ei kuitenkaan antanut tietoa iskun uhreista eikä siitä, kuka tarkalleen oli iskun kohteena.

Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Länsirannalla sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas 7. lokakuuta hyökkäsi Israeliin ja Israel aloitti omat sotatoimensa Hamasin hallitsemalla Gazan kaistalla.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin operaatioissa Länsirannalla on kuollut yli 640 palestiinalaista lokakuun alun jälkeen.

Israel on miehittänyt Länsirantaa vuodesta 1967 alkaen. Israel on perustanut kansainvälisen oikeuden vastaisia siirtokuntia muun muassa Länsirannalle.

YK varoittaa

Israelin keskiviikkona käynnistämä laaja operaatio Länsirannalla pahentaa jo valmiiksi katastrofaalista tilannetta palestiinalaisalueilla, varoittaa YK.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja Ravina Shamdasani sanoo tiedotteessa, että Länsirannan miehittäjänä Israelin on noudatettava tiettyjä kansainvälisen oikeuden sääntöjä.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat