Kymmenes Venäjän vastainen pakotepaketti hyväksytty virallisesti EU:ssa – MTV seurasi sotaa

10:28img
Minkälaisia käännekohtia Ukrainan sodassa on nähty tähän mennessä ja onko sodalle nähtävissä loppua? Katso videolta everstiluutnantti Simo Pesun haastattelu MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Julkaistu 25.02.2023 05:00(Päivitetty 25.02.2023 22:20)

MTV UUTISET – STT

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 25. helmikuuta 2023.

Tämä seuranta on päättynyt. Sunnuntai 26. helmikuuta sotaseurantaan pääset tästä.

  • Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut vuosi
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • Ruotsi lähettää 10 Leopardia Ukrainaan
  • Puola lähettänyt Ukrainalle ensimmäiset Leopardinsa
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.36: Kymmenes Venäjän vastainen pakotepaketti hyväksytty virallisesti EU:ssa

Euroopan unioni on hyväksynyt tänään virallisesti kymmenennen Venäjän vastaisen pakotepaketin, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Von der Leyenin mukaan nyt hyväksytyt pakotteet ovat kauaskantoisimmat ja ne köyhdyttävät Venäjän sota-arsenaalia ja iskevät syvälle maan talouteen. EU myös lisää von der Leyenin mukaan painetta niitä kohtaan, jotka yrittävät kiertää pakotteita.

Suomen ulkoministeriön tiedotteen mukaan vientikieltojen piiriin lisätään tuotteita ja teknologiaa, joilla ylläpidetään Venäjän sotakoneistoa ja teollista tuotantokykyä. Laajennetut kiellot koskevat muun muassa kaksikäyttötuotteita, teollisuustuotteita, komponentteja, sähköisiä ohjauslaitteita, kameroita ja optisia laitteita.

20.45: Kiina torppasi G20-maiden valtiovarainministerien yhteisen lausunnon sodasta Ukrainassa

G20-maiden valtiovarainministerit eivät ole kyenneet kokouksessaan muotoilemaan yhteistä lausuntoa Kiinan vastustaessa viittausta Ukrainassa käytävästä sodasta. Sen sijaan G20:n puheenjohtajamaa Intia julkisti "puheenjohtajan yhteenvedon", jonka mukaan "useimmat jäsenmaat tuomitsivat voimakkaasti sodan Ukrainassa".

Lisäksi yhteenvedossa todettiin, että kaksipäiväisessä kokouksessa Bengalurussa "oli erilaisia käsityksiä tilanteesta ja pakotteista".

Intia ei ole tuominnut Venäjää, joka on Intian suurin aseiden toimittaja. Venäjästä on myös tullut Intian suurin öljyntoimittaja sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa.

17.18: Bahmutissa taistelevat ukrainalaiset: "Meillä on kokemusta, mutta ei välineitä työntää vihollista pois"

Ukrainassa Bahmutin kaupungin läheisyydessä taistelevat ukrainalaisjoukot kertovat tarvitsevansa lisää raskasta aseistusta kyetäkseen jatkamaan taistelua venäläisiä joukkoja vastaan.

– Meillä on kokemusta, mutta ei työvälineitä työntämään vihollista pois, toteaa 20-vuotias Mikhailo uutistoimisto Reutersille.

Venäläinen Wagner-palkkasoturiryhmä kertoi eilen vallanneensa uuden kylän Bahmutin liepeillä.

– Eliminoimme jatkuvasti Wagner-ryhmäläisiä, jotka hyökkäävät jatkuvasti asemiimme. Torjumme heidän hyökkäyksensä, kertoo 23-vuotias Stanislav.

– Joka sodalla on hintansa. Me maksamme hinnan tästä. Me taistelemme vapauden puolesta, hän jatkaa.

16.20: Liettualaiset keränneet 14 miljoonaa euroa tutkien ostamiseksi Ukrainalle

Liettualaiset ovat keränneet 14 miljoonaa euroa tutkien ostamiseen Ukrainan ilmapuolustukselle, ilmoittavat keräyksen järjestäjät.

Kertyneillä rahoilla ostetaan 14 tutkaa. Keräyksen järjestäjien mukaan tutkat havaitsevat kaikentyyppisiä ja -kokoisia sekä eri nopeuksilla liikkuvia esineitä. Keräys kesti kuukauden.

Viime vuonna liettualaiset keräsivät viisi miljoonaa euroa, jotka käytettiin turkkilaisten taistelulennokkien ostoon Ukrainalle.

15.15: ISW: Venäjän hiljaisuus vuosipäivänä kertoo sen tavoitteiden epäonnistumisesta

Venäjän päätös olla kommentoimatta laajamittaisen hyökkäyssotansa vuosipäivää johtuu todennäköisesti siitä, ettei se ole onnistunut saavuttamaan yhtään toivomistaan tavoitteista, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä ei ole myöskään onnistunut tekemään merkittäviä aluevaltauksia Ukrainassa sitten heinäkuun.

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev sanoi eilen, että Venäjän tulisi työntää "sitä uhkaavat rajat" mahdollisimman pitkälle, vaikka Puolaan asti.

ISW:n mukaan lausunto alleviivaa, että Venäjä jatkaa epärealististen maksimitavoitteidensa tavoittelua.

15.10: Valko-Venäjän Lukashenka sanoo käyneensä pitkän keskustelun Putinin kanssa

Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitseva presidentti Aleksandr Lukashenka kertoo maan valtiollisen uutistoimiston BelTA:n mukaan käyneensä pitkän puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa perjantaina sodan vuosipäivänä.

Uutistoimiston mukaan keskustelua käytiin eri aiheista. Lännen eristämä Lukashenka on vahvasti riippuvainen Venäjästä ja on tukenut maan hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Lukashenka on sallinut Venäjän käyttää Valko-Venäjän maaperää Ukrainaan hyökkäämiseen. 

12.01: Ukraina: Venäjä kaksinkertaisti alustensa määrän Mustallamerellä

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä kaksinkertaisti aktiivikäytössä olevien alustensa määrän Mustallamerellä perjantaina.

Armeija arvioi, että Venäjä saattaa valmistautua uusiin ohjusiskuihin.

Venäjä on säännöllisesti laukaissut ohjuksia Mustanmeren laivastostaan osana pyrkimystä kohdistaa iskuja Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin ja energiantuotantolaitoksiin, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Ukraina kertoo Venäjän laukaisseen Mustaltamereltä neljä Kalibr-ohjusta, joista kaksi ammuttiin alas.

Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohta on Krimin niemimaalla, jonka Venäjä liitti itseensä vuonna 2014.

10.07: Brittitiedustelu: Venäjä mahdollisesti käyttänyt koko varastonsa iranilaisia räjähdelennokkeja

Venäjältä ovat todennäköisesti toistaiseksi loppuneet iranilaiset Shahed-lennokit, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Venäjä on käyttänyt Ukrainassa sodan aikana useita Shahed-136-tyypin miehittämättömiä räjähdelennokkeja, mutta ei ole hyödyntänyt niitä helmikuun 15. päivän jälkeen, brittitiedustelu kertoo. Ukraina on saanut ammuttua kyseisiä lennokkeja alas ainakin 24 tammikuun loppupuolen ja helmikuun alun välisenä aikana.

Britannian mukaan Venäjä todennäköisesti pyrkii täyttämään varastonsa uudelleen.

09.38: Zelenskyi valmis harkitsemaan Kiinan rauhansuunnitelmaa – haluaa tavata Xin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut olevansa valmis harkitsemaan Kiinan esittelemän rauhansuunnitelman osia. Zelenskyi on kertonut haluavansa tavata Kiinan presidentti Xi Jinpingin keskustellakseen asiasta.

Zelenskyin mukaan suunnitelma olisi hyväksyttävissä vain, jos Venäjä vetää joukkonsa pois kaikilta miehittämiltään Ukrainan alueilta.

Sodan vuosipäivänä pitämässään puheessa Zelenskyi sanoi, että rauhanehdotus on merkki siitä, että Kiina on mukana rauhan etsimisessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on torjunut Kiinan rauhansuunnitelman.

Lue lisää: Presidentti Zelenskyi valmis harkitsemaan Kiinan rauhansuunnitelmaa – haluaa tavata Xin

07.58: Puola rakentamassa panssariesteitä Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisille rajoilleen

Asiasta ilmoitti maan puolustusministeri Mariusz Błaszczak torstai-iltana. Błaszczakin mukaan esteet ovat osa Puolan kansallista puolustus- ja pelotestrategiaa. 

Błaszczak kirjoitti Twitterissä, että ensimmäiset esteet on jo rakennettu Kaliningradin alueen vastaiselle rajalle.

04.55: Biden torjuu Kiinan rauhansuunitelman – epäilee hyödyttävän vain Venäjää

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden torjuu Kiinan rauhansuunnitelman sotaan Ukrainassa. Biden kommentoi asiaa yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastattelussa.

Kiina julkaisi perjantaina 12-kohtaisen asiakirjan, jossa se esittelee ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

Biden sanoo epäilevänsä, että ehdotus hyödyttää vain Venäjää. Presidentti kritisoi myös sitä, että Kiina neuvottelisi rauhaa sodassa.

Ukraina ja Venäjä puolestaan toivottivat tuoreeltaan Kiinan pyrkimykset tervetulleeksi.

Lue lisää aiheesta täältä.

04.52: Biden: Ukraina ei tarvitse nyt hävittäjiä

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Ukraina ei tarvitse F-16-hävittäjiä nyt. Biden kertoi näkemyksestään yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastattelussa.

Biden sanoi, että Yhdysvaltain asevoimien mukaan tällä hetkellä ei ole perusteita sille, että Ukrainalle pitäisi toimittaa hävittäjiä. Biden sanoo sulkeneensa mahdollisuuden toistaiseksi pois.

Ukraina on pyytänyt länsimailta toistuvasti F16-hävittäjiä puolustautuessaan Venäjän hyökkäyssodalta, mutta toive on toistaiseksi jäänyt toteutumatta.

04.40: Kanada lähettää lisää panssarivaunua Ukrainaan 

Pääministeri Justin Trudeau on ilmoittanut Kanadan lähettävän Ukrainaan neljä Leopard 2 -taistelupanssarivaunua lisää. Aiemmin Kanada oli ilmoittanut lähettävänsä Ukrainaan neljä panssarivaunua, joten kokonaismäärä kaksinkertaistui nyt.

Trudeau kertoi samalla uudesta apupaketista Ukrainalle, joka sisältää lisäksi muita panssaroituja ajoneuvoja sekä tarvikkeita.

Kanada määräsi samalla pakotteita 192 venäläiselle.

Perjantai 24. helmikuuta sotatapahtumia:

23.35: Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista

Euroopan unioni on saanut sovituksi uudesta Venäjä-pakotteita koskevasta paketista. Kyseessä on EU:n järjestyksessään kymmenes Venäjän vastainen pakotepaketti.

Asiasta ilmoitti puheenjohtajamaa Ruotsi.

Pakotteet kohdistuvat henkilöihin ja yhteisöihin, jotka tukevat sotaa, levittävät propagandaa tai toimittavat Venäjälle sen sodassa käyttämiä lennokkeja.

Neuvottelut paketista olivat alkaneet jo keskiviikkona.

22.58: Maailmanpankilta uusi 2,5 miljardin dollarin lisärahoitus Ukrainalle

Maailmanpankki ilmoitti tänään uudesta 2,5 miljardin dollarin lisärahoituksesta Ukrainalle. Avustus on tarkoitettu välttämättömien palveluiden ja valtion ydintoimintojen tukemiseen.

Hyökkäyssodan vuosipäivänä ilmoitetun avustuksen myötä Maailmanpankki on myöntänyt Ukrainaan hätärahoitusta yli 20,6 miljardilla dollarilla.

–Jatkamme Ukrainan kansan tukemista kiireellisillä korjausprojekteilla sekä koordinoimalla hallituksen kanssa elvytys- ja jälleenrakennustoimia, Maailmanpankin johtaja David Malpass sanoi lausunnossa.

Lausunnon mukaan Ukrainan julkisten menojen rahoitus on suunniteltu minimoimaan korruptioriskiä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota