Porilainen Kalle Mäkelä lopetti lukion 17-vuotiaana ja ryhtyi kynsiyrittäjäksi: "Mentiin kantapään kautta, mutta se näytti olevan hyvä taktiikka"

kalle mäkelä pääkuva oikea
Kalle Mäkelä
Julkaistu 09.08.2020 08:06

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Porilainen Kalle Mäkelä, 19, ei ole koskaan viihtynyt erityisen hyvin koulun penkillä tai muiden määräiltävänä. Niinpä kun nuorukaiselle avautui mahdollisuus yrittäjyyteen, hän tarttui siihen – ala tosin saattaa nostattaa kulmia.

Kalle Mäkelä kiinnostui kynsistä muutamia vuosia sitten, kun kaveri pyysi vitsikkäästi häntä laittamaan kyntensä. Mäkelä tilasi tarvittavat välineet ja tarttui toimeen netistä löytyneiden ohjeiden varassa.

– Se oli ihan eka kerta. Kyllähän siinä mentiin kantapään kautta, mutta se näytti olevan ihan hyvä taktiikka, Mäkelä nauraa.

Ensimmäinen kerta jäänyt viimeiseksi. Mäkelä alkoi laittaa kavereidensa kynsiä, sitten kavereiden kavereiden ja näiden kavereiden.

Vuonna 2017 Mäkelä perusti yrityksen K. kynnet. Samalla nimellä löytyy yrityksen Instagram-tili, josta voi käydä ihastelemassa miehen taidonnäytteitä. Yrityksen rekisteröiminen onnistui helposti netissä tehdyllä hakemuksella, ja sopiva toimitila löytyi kotoa.

Samalla, kun Mäkelä teki tuttujen kynsiä, hän yritti itse käydä lukiota. Vuoden jälkeen hänen oli todettava, ettei energia riittänyt molempiin. Mäkelä oli jo aiemmin pyöritellyt mielessään lukion keskeyttämistä ja sähköasentajaopintoihin vaihtamista, hän kun ei varsinainen lukutoukka ole. Nyt elämä näytti tulevaisuudelle uutta suuntaa.

Mäkelä päätti lopettaa lukion 17-vuotiaana. Opettajat eivät varmaan edes huomanneet nuoren miehen katoamista, Mäkelä epäilee, sillä häntä ei juuri oppitunneilla näkynyt.

Lue myös: Aatu, 17, ei lannistunut kesätöiden peruunnuttua – sisukas nuori perusti oman yrityksen

Vesivahinko ei lannistanut aloittelevaa yrittäjää

kalle mäkelä punaiset kynnet

Päähänpistosta lähteneestä kynsien laitosta tuli Kallelle intohimo. Tässä taidonnäyte.

Käytyään muutamassa vuokratuolipaikassa Mäkelä totesi, ettei hän todennäköisesti pystyisi olemaan kenelläkään muulla töissä. Pienet asiat, joihin ei voinut itse vaikuttaa, ärsyttivät. Oma yritys on hänelle sopivin vaihtoehto.

Lukio-opinnoista vapautunut Mäkelä maksoi tienaamillaan rahoilla itselleen lukuisia kynsien laittoa ja koristelua opettavia kursseja.

Aluksi K. kynnet sijaitsi aivan Porin ydinkeskustassa, josta se muutti muutaman korttelin päähän Länsipuistoon. Muutaman kuukauden kuluttua vastaan tuli melkoinen takapakki: yläkerran naapurin putkirikko, joka aiheutti vesivahingon salongin tiloihin. Hetken epätoivon jälkeen Mäkelä teki asennemuutoksen.

– Mä ajattelen, että kaikella on joku tarkoitus.

Hän päätti laittaa kynsistudion kalusteet ja järjestyksen uusiksi sillä aikaa, kun olisi evakossa naapurissa. Huhtikuussa Mäkelä pääsi takaisin alkuperäisiin tiloihinsa, mutta tällä kertaa vastoinkäymiseksi valikoitui koronaviruspandemia. Pieni osa asiakkaista katosi, mutta samalla kalenterista löytyi lisää aikaa tilojen remontoinnille.

Tällä hetkellä koronavirus ei enää näy yrittäjän arjessa. Monesti päivät voivat venyä 12-tuntiseksi. Asiakkaiden kynsien lisäksi Mäkelä laittaa yrityksen tiloja uuteen uskoon.

Asiakkaat ja itsensä johtaminen ovat työn suola

Aloitteleva yrittäjä on hyötynyt paitsi siitä, että hän on kätevä käsistään, myös siitä, että hän tulee ihmisten kanssa hyvin toimeen.

Vaikka Mäkelä ei ollut aikaisemmin tehnyt mitään töitä asiakaspalvelualalla – tai missään muuallakaan työnantajalla kuin itsellään –, on hän huomannut pitävänsä siitä. Asiakkaat ovat ihania ja Mäkelä tulee heidän kanssaan hyvin juttuun. Työn ääressä sosialisoituminen tuntuu rennolta ja siinä kehittyy koko ajan vapautuneemmaksi ja luontevammaksi.

Kalle Mäkelä kynsistudio

Kalle on uusinut kynsistudion kalusteet ja järjestyksen.

Toisinaan asiakkaissa tai heidän tuttavissaan herättää hämmennystä Mäkelän sukupuoli. Kun kertoo kauniiden kynsien olevan Kallen tekemät, saattavat kulmat kohota. Mäkelä muistaa, miten liikkeeseen kerran soitti vanhempi rouva, joka vaati saada puhelimeen yrityksen naispuolisen pitäjän. Vastaukseksi oli tarjottava eioota.

Mäkelä ei muista, tuliko kyseinen rouva lopulta hänen asiakkaakseen vai ei. Moni asiakas on kuitenkin kertonut pitävänsä siitä, että kynsien laittaja on nimenomaan miespuolinen.

Asiakkaiden lisäksi työssä parasta on se, että saa itse määrätä itseään. Kukaan ei kerro, mitä pitäisi tehdä tai koska.

Tulevaisuus yrittäjänä

kalle mäkelä profiilikuva

Kalle Mäkelä aikoo jatkaa yrittäjälinjalla tulevaisuudessakin.

Pitkät päivät eivät tunnu Mäkelästä kuormittavilta, sillä työ on mielekästä. Ajankulua ei edes huomaa eikä halua käydä baareissa monien muiden nuorten tavoin ole. Päähänpistosta lähteneestä kynsien laitosta on tullut Mäkelälle intohimo.

Tulevaisuudessa hän suunnittelee kynsistudionsa kehittämistä ja ehkä toimialan laajentamista. Sisustaminen on alkanut kiinnostaa – siinä saisi enemmän käyttää omaa luovuuttaan. Lukioon sen sijaan Mäkelää ei saa enää takaisin houkuteltua.

– Yrittäjälinjalla jatkan ehdottomasti.

Mäkelä kannustaa muitakin nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä, jos oma kiinnostus on vahva. Varsinkin jos oma urapolku on epäselvä, kuten hänellä itsellään oli, voi yrittäjyyden testaaminen opintojen ohella olla oikea ratkaisu.

Lue myös: Paavo, 26, sai neljä vuotta sitten lyömättömän idean, ja nyt hänen jauhelihakeksintönsä viedään käsistä: "Tuntuu ihan absurdilta"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Yrittäjyys