Ainutlaatuinen raportti valmistumassa: Kaikki nuorten yliannostuskuolemat tutkitaan – poliisi ei enää sakota huumenuoria, vaan haluaa auttaa hoitoon

Nuorten huumekuolemista tehdään tänä vuonna ainutlaatuisen mittava tutkimus. Keväällä 2024 päättäjien edessä on yksityiskohtainen raportti Suomen synkästä huumetilanteesta.

Onnettomuustutkintakeskus OTKES selvittää kaikki alle 25-vuotiaiden yliannostuskuolemat kuluvalta vuodelta. 

Jokainen tapaus tutkitaan yhtä tarkasti kuin mikä tahansa onnettomuus. Nuoren elämänkaari selvitetään lapsuudesta viimeisiin hetkiin.

– Saamme tiedon kuolemasta heti ja selvitämme, mitä nuoren elämässä on tapahtunut vain hetki ennen kuolemaa – siis tunteja ennen, vuorokausia ennen, kuvailee OTKES:in tutkimusjohtaja Hanna Tiirinki.

Tiirinki sanoo, että tärkeää on selvittää, millaista kohtelua nuori on saanut yhteiskunnassa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalvelujen kohdalla. 

– Tutkimme nuoren elämänvaiheet lapsuuteen saakka. Haluamme kuulla myös omaisia ja lähipiiriä, jos he vain suostuvat puhumaan.

Sakottaminen ei ole ketään parantanut

Euroopan Unioni julkaisi viime kesänä huumetilaston, joka on Suomessa surkeaa luettavaa. Suomessa kuolee huumeisiin alle 25-vuotiaita eniten kaikista EU-maista.

– Ei tämän pitäisi olla mahdollista hyvinvointivaltiossa nimeltä Suomi. Jossain on mätää ja jotain on tehty pieleen, huokaa rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen.

Kyllönen on tutkinut huumerikoksia 25 vuotta. Nykyään hän on omistautunut huumenuorten auttamiseen omassa työssään ja myös vapaa-ajallaan Irti huumeista-järjestössä. Hän kertoo, että poliisi ei enää juurikaan rankaise huumekoukkuun jääneitä nuoria.

– Sakottaminen ei auta mitään. Poliisi haluaa ohjata hoitoon ja auttaa.

Kyllösen mukaan poliisi ei ole tehnyt mitään erityistä päätöstä tai linjanvetoa toimintatapojen muuttamisesta.

– Kysymys on ymmärtämisestä. Ymmärrämme, että kyseessä on sairaus, päihdesairaus. Sakko ei ole vielä parantanut yhtään huumeongelmaista, vain hoito voi parantaa, lausuu Kyllönen.

OTKESissa on seurattu jo pitkään huumeongelman hälyttävää kasvua. EU:n tilasto ei tullut yllätyksenä.

Olisiko jotain voinut tehdä toisin?

Hanna Tiirinki kertoo, että OTKESin tutkimus pyrkii nimenomaan selvittämään viranomaisyhteistyötä – ja tuomaan esille puutteet, jotta huumeongelmaisten hoito kohentuisi. Tutkimus nostaa esille taatusti kysymyksiä, joista tärkeimpiä on tämä:

– Olisiko jotain voitu tehdä toisin, miettii tutkimusjohtaja.

Huumepoliisi Kyllönen kertoo, että poliisi tekisi jotain toisin.

– Suuri ongelma on se, että meillä ei ole riittävästi hoitopaikkoja, joihin voisimme nuoren viedä. Nyt joudumme antamaan hänelle puhelinnumeroita klinikalle hakeutumiseksi.

Kyllösen mukaan hoitopolku on liian hidas ja akuutteja hoitopaikkoja tarvittaisiin. 

– Kun poliisivankilassa yönsä viettänyt nuori astuu aamulla kadulle ja näkee päivänvalon, hän etsii kaverinsa ja seuraavan huumeannoksen. Hoitoon hakeutuminen unohtuu siihen paikkaan, tietää huumepoliisi.

Huumeisiin kuolee Suomessa kaksi nuorta viikossa. Katso videolta Irti huumeista ry:n toiminnanjohtajan ja Helsingin apulaispormestarin haastattelu:

Lue myös:

    Uusimmat