Päihdelääkäri: Huumekuolemia neljä viikossa – "He ovat aina jonkun lapsia"

9:23imgVideolla Simojoki kertoo, millaisia muutoksia huumeongelmista kärsivien tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä ilman lakimuutoksia. Lisäksi hän antaa esimerkin siitä, kuinka syvällä huumeita käyttävien epäluottamus viranomaisia kohtaan pahimmillaan on.
Julkaistu 31.01.2022 14:25
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Suomessa kuolee viikottain huumekuolemaan noin neljä henkilöä. Alle 25-vuotiaita kuolee huumeisiin yksi joka viikko. A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoki laukoo MTV Uutiset Livessä karuja lukuja Suomen huumehoidon tilasta.

Simojoen mukaan yliannostuskuolemat ovat vasta jäävuoren huippu, joka kertoo kylmää kieltään siitä, että Suomessa on epäonnistuttu huumeita käyttävien hoidossa ja palveluissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tänään mallin, jonka avulla huumekuolemat olisi tarkoitus saada Suomessa laskuun. Huumekuolemien määrä on kasvanut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Lue myös: THL suosittelee huumeiden käyttöhuonekokeilua – lue tästä perustelut

Simojoki: Huumeongelmaiset osa yhteiskuntaamme

Yksi mallin ehdotuksista on kokeilla huumeiden valvottujen käyttötilojen käyttöä. Simojoen mukaan käyttöhuone tavoittaisi juuri heitä, joilla on suuri riski yliannostukseen. Näitä ihmisiä ovat palveluiden ulkopuolella olevia, suonensisäisesti paljon erilaisia aineita käyttävät ihmiset. Käyttötiloissa he pääsisivät palveluiden päihdepiiriin.

Moni suomalainen suhtauisi karsaasti ajatukseen, että heidän naapuriinsa perustettisiin tila, jonne ihmiset tulisivat käyttämään huumausaineita.

– Ymmärrän sen huolen, Simojoki sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on kuitenkin muiden päihdepalveluiden osalta nähty, että yhteistyötä tekemällä myös päihteiden käytön lieveilmiöitä saadaan vähennettyä. Toisaalta palveluille pitää hänen mukaansa jokin paikka löytyä.

– He ovat osa meidän yhteiskuntaamme ja kyllä heille se paikka pitää löytyä, hän toteaa.

Lue myös: THL: Suomessa yksi opioidi yli muiden – tämä aine on selvästi eniten väärinkäytetty

Muutoksilla on jo hätä

Suhtautuminen päihdeongelmista kärsiviin on Simojoen mukaan paljolti heidän näkemistään toisen luokan kansalaisina. Näin asennoituvilta tuntuu Simojoen mukaan puuttuvan ymmärrys siitä, että ongelmiin ei ole menty tahallaan, vaan ajautumalla. Näiden ihmisten henki on myös arvokas.

– Huumeisiin kuolleet ovat aina jonkun lapsia, hän muistuttaa.

Hänestä ongelman on juuri asenneongelmankin vuoksi annettu paisua liian suureksi, ja nyt on hätä ja tarve tehdä nopeitakin muutoksia päihdepalveluiden parantamiseksi. Simojoki on huolissaan, etteivät poliitikot vaikuta puheenvuoroissaan olevan valmiita edes kokeilemaan uusia toimintatapoja, kuten valvottuja käyttötiloja.

– Se että me sanomme kategorisesti ei tarkoittaa, että meillä hirveän moni jatkaa kuolemista yliannostuksiin, kun apua ei saa, hän sanoo.

Lue myös: A-klinikkasäätiö dekriminalisoisi kaikkien huumeiden käytön – "Rankaiseminen ei enää auta, kun ihminen on syvällä huumemaailmassa"

2:35img

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet