Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja kritisoi vieroitushoitoon pääsemisen polkua Suomessa Asian ytimessä -ohjelmassa.
Suomessa kuolee nuoria huumeisiin suhteellisesti eniten koko Euroopassa. Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on alkanut tutkia alle 25-vuotiaiden huumekuolemia Suomessa.
– Kuvaavaa voisi olla, että kaksi nuorta viikossa kuolee huumeisiin, sanoo Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.
Vainikan mukaan Suomessa on jäänyt tekemättä monta asiaa.
– Monet kuolemat olisivat ehkäistävissä, jos lapset ja nuoret tai ihmiset, jotka ovat yliannostuksen lähellä, tunnistaisivat sen ja osaisivat toimia, hän antaa esimerkiksi.
Vainikan mukaan Suomessa ei ole mahdollisuutta mennä matalan kynnyksen vieroitushoitoon, mikä oli mahdollista vielä 2000-luvun alussa. Vainikan mukaan paikkoja oli tuolloin kolme, jotka pikkuhiljaa katosivat.
– Pitää lähteä aina oman päihdepoliklinikan kautta, jossa on hoitovastuu, jossa tehdään suunnitelmat. Se polku on liian pitkä ja monimutkainen.
Vainikka kuvailee Suomessa olevan ”monta himmeliä”.
Hän antaa esimerkiksi hoitoon pääsystä kuvitteellisen tilanteen. Ihminen voidaan ottaa kiinni Helsingissä Pasilassa ja vieroitushoidon yksikkö voi sijaita Aurorassa. Henkilön pitäisi kulkea matka esimerkiksi keskellä yötä omatoimisesti.
– Ei tarvitse kauhean kauaa miettiä, että matka on liian pitkä ja monimutkainen.
"Meidän pitää saada eri tahot tekemään tiiviimmin yhteistyötä"
Vainikka sanoo toivovansa, että paikoissa, joissa on pysähdytty ihmisen äärelle, voitaisiin tehdä jonkinlainen hoitosuunnitelma ja viedä ihminen vieroitushoitoon.
– Päihdepoliklinikalta terveet ammattilaiset tulevat katsomaan ihmistä ja tekemään hoidonarvion.
Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonovin mukaan asioita täytyy yksinkertaistaa. Sazonov vastaa apulaispormestarina Helsingin päihdetyöstä.
– Tässä näkyy se, että meidän pitää saada eri tahot tekemään tiiviimmin yhteistyötä, hän vastaa Vainikan ehdotuksiin.
Sazonov lupaa, että poliisin ja päihdetyön yhteistyö katsotaan läpi. Vainikka kuvailee juuri sen olevan ”konkreettinen tulppa”.
"Meidän pitää saada eri tahot tekemään tiiviimmin yhteistyötä" – katso videolta koko haastattelu:
8:09
Katso koko Asian ytimessä -jakso ja sen aiheet MTV Katsomosta.