Suomalainen huumeiden nettikauppa on tietoturvayhtiön selvityksen mukaan vielä suhteellisen pientä, mutta kasvaa nopeasti. Isoin foorumi on tammikuussa 2014 perustettu Silkkitie, joka toimii salatussa Tor-verkossa.
”Huippulaatuista hollantilaista ekstaasikidettä.”
”Peruspiriä perushintaan.”
"Toimitusvaihtoehtona meiltä tilatessa postin lisäksi myös maastokätkö."
Silkkitie toimii kuin melkein mikä tahansa nettikauppa, paitsi että kauppatavarana ovat laittomat asiat, kuten huumeet, lääkkeet, aseet ja väärennetyt henkilöpaperit.
Myyjät markkinoivat tuotettaan ja ostajat voivat antaa anonyymeinä operoiville myyjille joko kielteistä tai myönteistä palautetta kauppatapahtumasta.
Sivustoon on otettu mallia kansainvälisestä Silk Road -sivustosta, ja se on herättänyt paitsi viihdekäyttäjien myös viranomaisten huomion.
Silverskin-tietoturvayhtiössä työskentelevä johtava tutkija Juha Nurmi on luonut ohjelman, jolla voidaan lähes reaaliaikaisesti seurata Silkkitiellä käytävää huumekauppaa.
Kyse on poikkeuksellisesta tilannekuvasta, joka on muodostettu sivustolla nähtävillä olevista varastosaldoista. Ohjelma on kerännyt tietoja sivustolta joulukuusta 2014 asti.
– Sen jälkeen kaupankäynti on lisääntynyt kolmanneksella, Nurmi arvioi MTV Uutisille.
Yllättäen muuntohuumeet eivät ole kovin suosittuja sivuston ostajankunnan keskuudessa.
Määrällisesti eniten ostetaan kannabis-tuotteita, mutta euromääräisesti eniten myyjät tienaavat ekstaasilla ja amfetamiinilla. Myös LSD on suosittua, ja tilastot paljastavat sitä olleen liikkeellä erityisen paljon tänä kesänä.
Myös viranomaiset pystyvät tietojen avulla muodostamaan käsityksen siitä, miten laajaa kaupankäynti Silkkitiellä on. Toiminta on pienimuotoista, eikä kyseessä ole vielä kovin tuottoisa bisnes.
Myyjiä on paljon, mutta päivän aikana kauppaa tehdään vain noin tuhannella eurolla päivässä. Palvelu ottaa itse viiden prosentin välityspalkkion.
Silkkitien ylläpitäjät tienaavat kaupoilla alle sata euroa päivässä. Kansainvälisen esikuvan Silk Roadin ylläpitäjät ovat tienanneet provisioilla jopa 100 000 dollaria – tämä siis ennen kuin heidät vangittiin ja tuomittiin elinkautisiin.
Myös Suomessa poliisi on kiinnostunut Silkkitien kaupanteosta ja on väläyttänyt mahdollisuutta valeostojen käyttöön rikosten paljastamiseksi.
Silverskinin operaatiopäällikkö Pasi Koistinen kertoo, että tilaston tarkoitus on lisätä yleisön ja viranomaisten tietoa dark webistä.
– Siellä tapahtuu niin paljon kaikenlaista, että tutkittavaa riittää enemmän kuin on aikaa ja resursseja.