Airan vanhuudenkodin elementit pystytettiin käytännössä yhden työpäivän aikana. Ero vanhan Hyrsylänmutkan rakentamiseen on huikea.
– Kun sitä rakennettiin 25 vuotta sitten, talo nousi käsipelillä hirsi kerrallaan, Aira muistelee.
– Nyt on hurjan hienoa, kun tehdään aivan toisenlainen talo.
Toinen häntä erityisesti ilahduttava asia on se, kuinka paljon nykyään kiinnitetään huomiota energiatalouteen – Hyrsylänmutkan sähkölaskuja on saanut maksaa jo pienoisen omaisuuden. Vanhuudenkodin lämmityksestä tulee pitämään huolta maalämpö, jonka lisäksi talossa on ilmalämpöpumppuja.
Lisäeristystä seiniin
Ulkoseiniin käytetty lämpöhirsi näyttää ulospäin oikealta hirreltä, mutta todellisuudessa sen pinta on hirsipaneelia ja sisältä löytyvät kunnon lämmöneristeet.
– Kannattaa muistaa, että yhtä lämpimään seinärakenteeseen päästäisiin tavallisella hirrellä ainoastaan lisäämällä paksuutta puolella metrillä, pohtii Lapponia House Oy:n toimitusjohtaja Tero Lahtinen.
– Paksujakin hirsiseiniä joudutaan nykyisin lisäeristämään, mikä vaatii koolauksia ja sen takia puuta kuluu merkittävästi enemmän.
Lapponia House on tehnyt useamman vuoden ajan tuotekehitystyötä energiataloudellisuuden parissa. Vielä vuoden 2008 aikana tuodaan markkinoille matalaenergiatalo ja ensi vuonna esitellään maailman ensimmäinen passiivienergiahirsitalo.
Huikeita visioita
– Arvostan suunnattomasti sitä, että Airalla on tämmöistä rohkeutta, sanoo tanssija Jorma Uotinen.
– Nämä ovat huikeita visioita. Silti Aira osaa aina mitoittaa hankkeensa sellaisiksi, että ne voidaan toteuttaa, tuntuivat ne alussa kuinka mahdottomilta hyvänsä. Hyrsylänmutkasta tuli monumentti koko Suomelle, ja jos tähän vielä voi joskus tulla elelemään vanhana tanssijana, se on hieno ele myös tanssitaiteelle.
Airan mukaan rakentaminen ei ole tuntunut mitenkään mahdottomalta:
– Kuten Hilma-täti sanoi, jalkoja pitää ojentaa niin pitkälle kuin peitettä piisaa. Niin minä olen tehnyt elämässäni… ja talossahan ei ole portaita eikä kynnyksiä – jos jalat ei pidä, tanssitaan vaikka pyörätuolilla!
Aira on pitänyt työmaataan silmällä ja kävi tarkastamassa työn laadun ensimmäisen kerran jo tehtaalla. Käytännön rakentamiseen hän aikoo ryhtyä sitten, kun voi tarttua siveltimeen eikä tarvitse panna kypärää päähän.
– Kun rakensimme talon 1950-luvulla, osallistuin kaikkeen. Olihan se toisenlaista, mutta kyllä silloin tuli kaakeloituakin. Olen oikein mielelläni rukkaset kourassa.
Lisätietoja:
Lapponia House Oy
www.lapponiahouse.com