Perheenäiti huolestui poikansa käteen ilmestyneestä punaisesta jäljestä. Huoli oli aiheellinen, sillä jälki oli merkki verenmyrkytyksestä, kertoo The Sun.
Verenmyrkytys on viheliäs tauti, sillä sen oireisiin ei välttämättä osata reagoida tarpeeksi nopeasti – saattavathan ensioireet olla flunssan kaltaista oireilua.
Kyseessä on hengenvaarallinen yleisinfektio, joka saattaa romahduttaa terveen ihmisen yleiskunnon jopa tunneissa. Infektio voi olla lähtöisin harmittomalta tuntuvasta haavasta, joka on peräisin esimerkiksi kynsien pureskelusta.
Alexandra Ruddy, 41, huolestui poikansa käsivarteen tulleesta haavasta. Ewan, 8, oli satuttanut kätensä eläintarhavisiitin aikana. Vaikka haava puhdistettiin ja sen puhtaudesta huolehdittiin, haava ei kaikonnut viikon kuluessa minnekään – päinvastoin.
LUE MYÖS: 12-vuotias kuoli verenmyrkytykseen vain päiviä diagnoosin jälkeen – murtunut perhe varoittaa nyt muita
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Viikon kuluessa pienestä haavasta lähti haarautumaan hento punainen jälki, joka mutkitteli rannetta pitkin kohti kämmentä.
Vaikka moni saattaisi kuvitella jäljen olevan täysin harmiton, Alexandran hälytyskellot soivat, sillä punainen jälki jäljitteli selvästi käsivarren laskimoa.
– Tarkistin myös hänen kyynärpäänsä, ja sieltäkin löytyi samanlainen jälki, perheenäiti kertaa.
Äidin ripeä toiminta säästi pojan hengen
Verenmyrkytyksen mahdollisia oireita:
- Korkea ja horkalla nouseva kuume, joka vie voimat jopa tunneissa.
- Nopeasti huononeva yleiskunto, johon voi liittyä sekavuutta, ripulia ja oksentelua.
Hoitamattomana verenmyrkytys oirehtii pieninä veritulppina hiussuonissa, mikä saa kudokset turpoamaan.
Tällaisissa tapauksissa oireet ovat peräisin aivoista (tajunnan heikentyminen), keuhkoista (keuhkopöhö), maksasta (keltaisuus, veren hyytymisen häiriöt) ja sappikivistä sekä munuaisista (virtsan tulon lakkaaminen).
Verenmyrkytyksen tunnistaminen tapahtuu tavallisesti veriviljelyn avulla ja sitä hoidetaan antibioottien avulla.
Lähde: Terveyskirjasto.fi
Alexandra vei poikansa lääkäriin, jossa lääkärit totesivat hyvin nopeasti pojalla olevan sepsis, eli verenmyrkytys. Ewania lääkittiin antibiooteilla, jotka vaikuttivat nopeasti ja poika parani.
Onneksi Alexandra vei poikansa ajoissa lääkäriin, sillä lääkärin karttaminen olisi voinut koitua pienen pojan kohtaloksi.
Perheenäiti rohkaiseekin myös muita vanhempia olemaan huolellisia: jos lapsen ihoon muodostuu punainen jälki, joka myötäilee verisuonia, kyseessä voi olla todellinen hätätilanne.
Kuten Ewaninkin tapauksessa, oireet saattavat olla aluksi lähes huomaamattomat.