"Mä olen niin kyllästynyt, väsynyt ja ennenkaikkea niin vihainen, että mä en pysty enää ajattelemaan järkevästi!"
Näin alkaa neljän lapsen äidin, Mari Aaltolan Facebook-päivitys. Aaltolan epätoivo johtuu hänen alle kolmevuotiaan, vaikeasti vammaisen Leon-poikansa tilanteesta.
– Meille syntyi syyskuussa 2012 kaksospojat. Siinä synnytyksessä ensimmäinen poika syntyi alateitse. Kun toista poikaa alettiin yrittämään ulos, huomattiin, että napanuora oli mennyt kaulan ympäri, Aaltola kertoo synnytyksestään Vaasan keskussairaalassa.
Napanuora saatiin pois Leonin kaulan ympäriltä, mutta pojan happisaturaation seurannassa oli Aaltolan mukaan ongelmia.
– Kun ensimmäisen pojan syntymästä oli kulunut noin 40 minuuttia minut vietiin hätäsektioon. Leon ehti olla jo niin kauan ilman happea, että Leon syntyi elottomana ja hänet elvytettiin, Aaltola kertoo surullisesta synnytyskokemuksestaan.
Hoitoringin toiminta hankalaa
Leon joutui tehohoitoon noin puoleksi vuodeksi. Kun poika lopulta pääsi kotiin Aaltolan kotikunta Kristiinankaupunki oli järjestänyt pojalle hoitajan kotiringin kautta.
– Alun alkaen se oli tosi hankalaa. Leon olisi päässyt kotiin jo joulukuussa 2012, mutta se vain pitkittyi ja pitkittyi, koska Kristiinankaupunki ei ottanut sitä asiaa ollenkaan työn alle, kunnes kuntoutusohjaaja lähetti laskelmia, että kuinka paljon sairaalahoito maksaa kaupungille.
Aaltola ei ole ollut tyytyväinen hoitoringin toimintaan.
– Aina minulle on vedottu siihen, että tämä on heille uutta asiaa. Nyt, kun tämä hoitorinki on toiminut kaksi vuotta ja neljä kuukautta, tämä ei ole mielestäni enää uusi asia. Tämä rupeaa jo olemaan sellainen asia, mihin heidänkin olisi pitänyt tottua. Meillä on tuuraajia, jotka ostetaan vuokrafirmasta. Heille sanotaan, että on tällainen poika ja käsketään tulla tänne tuuraamaan, mutta ei anneta mitään rahoja sille, että heidät voisi perehdyttää jotenkin, että he pystyisivät hoitamaan vaikeasti vammaista poikaa.
Aaltolan mukaan hoitajat ovat yleensä koulutukseltaan lähihoitajia.
– Alunperin sairaalasta toivottiin, että olisi sairaanhoitajia, mutta se on niin utopistista, että saisi tällaiseen kotihoitorinkiin sairaanhoitajia. Kaupungin puolelta tuli myös esiin, että ei niitä määrärahoja ei ole niin hirveästi.
Vuokrahoitaja antoi 10-kertaisen määrän lääkettä
Aaltolan mukaan ongelma ei kuitenkaan ole hoitajien koulutus, vaan se, että monet hoitajat ovat vuokrafirmoista, eikä heitä ole perehdytetty kunnolla.
– Lapsi on saanut huonoa hoitoa ja joutunut pari kertaa menemään ambulanssillakin sairaalaan huonon perushoidon takia. Happisaturaatio on ollut niin matalalla, että lapsi on vaatinut lisähappea.
Leonilla ei ole nielemis- tai imemisrefleksiä, joten poika ei pysty nielemään omaa limaansa. Pojan kuolan siivoaminen on siis ensiarvoisen tärkeää.
– Leonilla on ollut suu ja hengitystiet niin täynnä omaa limaa, että siitä johtuen happisaturaatio on laskenut alas, Aaltola sanoo.
Eräs vuokrafirman kautta ollut hoitaja oli antanut Leonille useamman kerran 10-kertaisen annoksen hengitettävää lääkettä.
– Koska kyse oli hengitettävästä lääkkeestä, siinä ei ollut niin kauheasti huolta. Se aiheutti vain ylimääräistä pulssin nousua. Mutta jos kyseessä olisi ollut joku muu lääke, esimerkiksi Leonin epilepsialääke, niin en tiedä, mitä olisi tapahtunut, Aaltola sanoo.
Aaltola on yrittänyt valittaa asiasta ilman tuloksia.
– Kun olen soittanut hoitoringin esimiehille näistä asioista, kuten tuosta lääkityksessä tehdystä virheestä niin sieltä vaan vastataan, että ”Onneksi ei ole käynyt pahemmin”.
"En tiedä, miten olen pysynyt näin kauan täysissä järjissä"
Tällä hetkellä Aaltola keskittyy 3,5-kuukautisen nuorimman lapsensa hoitoon ja Leonilla on ulkopuolinen hoitaja ympärivuorokauden.
– Aiemmin meillä oli hoitaja kuutenatoista tuntina vuorokaudessa. Eli yhden vuoron teimme itse.
Nyt hoitajarumba on Aaltolan mukaan melkoinen.
– Meillä ramppaa paljon ihmisiä, nytkin on ollut vuokrafirman kautta viisi hoitajaa.
Vakituisia hoitajia Leonilla on neljä. Aaltola toivoo kuitenkin, että hoitorinkiin palkattaisiin tuuraajia pelkästään Leonia varten. Tätä ei ole kuitenkaan tapahtunut.
– Koska tehdään 24/7 töitä, niin neljä ei millään riitä tekemään töitä seitsemänä päivänä viikossa.
Vakituiset hoitajat ovatkin tilanteessa Aaltolan mukaan todella kovilla.
– Meillä lopetti yksi hoitaja juuri sen takia, ettei hän kestänyt sitä painetta. Jos on oma vapaapäivä, niin sitten painostetaan tulemaan töihin, kun joku toinen tulee kipeäksi hoitoringissä. Hän veti sitten itsensä niin piippuun, että sai ahdistuneisuushäiriön.
Aaltolan mukaan myös vakituiset hoitajat ovat väsyneet siihen, että heidän palatessaan töihin Leon on puolikuntoinen.
– Kun Leon stressaantuu, hänellä nousee pulssi. Se voi nousta normaalista sadasta jopa kahteensataan sen takia, että hän on hermostunut. Leonilla ei oikein ole muuta keinoa näyttää sitä pahaa oloaan.
Aaltolan omakin jaksaminen on ollut tilanteessa tiukilla. Yhdeltä taholta saatu apu on kuitenkin ollut kullankallista.
– En tiedä miten olen pysynyt näin kauan täysissä järjissä.
– En olisi selvinnyt näin pitkälle, jos Vaasan keskussairaalan kuntoutusohjaaja ei olisi auttanut minua.
Kristiinankaupungin sosiaalipalvelut ei ole toistaiseksi suostunut kommentoimaan asiaa MTV Uutisille.