Pohjois-Koreassa siirryttiin viime yönä puoli tuntia ajassa eteenpäin, kun kelloja käännettiin Pohjois-Korean parlamentin eli käytännössä maan johtajan Kim Jong Unin määräyksestä. Nyt molemmissa Koreoissa on sama kellonaika.
Pohjois-Korea ehti olla omalla aikavyöhykkeellä vain vajaat kolme vuotta, sillä maa siirtyi niin sanottuun Pjongjangin aikaan 15. elokuuta 2015. Kyseisenä päivänä Pohjois-Koreassa vietettiin Japanin miehityksestä vapautumisen 70-vuotispäivää.
Pohjois-Korea halusi tuolloin siirtyä samaan aikaan kuin mikä sillä oli ennen Japanin miehitystä. Japani nimittäin siirsi miehityksen aikana Koreoiden aikavyöhykkeen samaksi kuin sillä itsellään oli.
Pohjois-Korean uutistoimisto sanoi tuolloin, että "katalat japanilaiset imperialistit tekivät anteeksiantamattomia rikoksia, he muun muassa riistivät oman aikavyöhykkeemme".
Krimillä siirryttiin kaksi tuntia eteenpäin
Pohjois-Korea ei ole kellojen siirtelyssä yksin. Viimeisin merkittävämpi kellojen siirtely tapahtui nimittäin Krimillä, jossa kelloa käännettiin peräti kahdella tunnilla eteenpäin vuonna 2014.
Krim siirtyi tuolloin Ukrainan ajasta Moskovan aikaan. Päätöksen teki Krimin venäläismielinen hallitus. Pian alue olikin virallisesti Venäjän valtaama.
Kelloja siirrellään toki koko ajan, Suomessakin kaksi kertaa vuodessa, kun siirrytään kesä- tai talviaikaan. Mutta kellojen siirtely on monessa tapauksessa myös politiikkaa, kuten Pohjois-Koreankin tapauksessa. Maiden lämmitellessä välejään sama kellonaika symboloi yhtenäisyyttä.
Ranskalaisessa päivässä oli kymmenen tuntia
Economist-lehti kertoo tuoreessa numerossaan, kuinka aikamuutoksia on tehty aiemmin. Esimerkiksi Ranskan vallankumouksen tuoksinassa vuonna 1792 luotiin kokonaan uusi kalenteri kymmentuntisine päivineen. Tunnit jaettiin sataan minuuttiin. Viikossa oli kymmenen päivää. Venäjällä puolestaan kokeiltiin 1930-luvulla viisi- ja kuusipäiväisiä viikkoja.
Saudi-Arabiassa oli pitkään viikonvaihde torstaisin ja perjantaisin mutta vuonna 2013 käytäntöä muutettiin muun arabimaailman mukaiseksi ja viikonvaihdetta pidetään nykyisin perjantaina ja lauantaina.
Kypros on jaettu turkkilaisten miehittämään pohjoiseen sekä itsenäiseen etelään. Pohjois-Kypros vaihtoi vuonna 2016 aikansa isäntämaansa Turkin aikaan ja samalla luopui kesä- ja talviajasta. Näin alueen aika oli talvikuukausina eri kuin saaren eteläosissa.
Päätös kumoutui nopeasti, kun paikalliset opettajat ryhtyivät osoittamaan mieltään aikamuutosta vastaan. Taustalla oli onnettomuus, jossa kaksi koululaista ja bussikuski kuolivat pimeällä tiellä matkalla kouluun. Viime lokakuusta lähtien Pohjois-Kyproksessa on ollut sama aika kuin Etelä-Kyproksessa.
Vuosiluvuilla kerrotaan oma viiteryhmä
Myös vuosiluvut voivat olla politiikkaa. Pohjois-Koreassa vuodet lasketaan maan perustajan Kim Il Sungin syntymävuodesta 1912.
Maailman yleisin vuosiluku on tällä hetkellä 2018 Jeesuksen oletetun syntymävuoden perusteella. Juutalaiset puolestaan laskevat vuosia maailman oletetun syntymävuoden pohjalta. Heidän mielestään elämme nyt vuotta 5778.
Islaminuskoiset laskevat vuosiansa profeetta Muhammedin paosta Mekasta Medinaan, joka tapahtui meidän ajanlaskumme mukaan vuonna 622.
Ranskan vallankumouskalenteri ehti olla voimassa vain 15 vuotta, kun Napoleon ei pitänyt siitä. Mutta jos uusi ranskalainen ajanlasku olisi jäänyt voimaan, olisi meillä Euroopan unionissa nyt meneillään vuosi 227.
Lähteet: The Economist, Aikakirja 2013 (Helsingin yliopisto), CNN, timeanddate.com
1:41