Kellon viisari on kahta minuuttia vaille puolenyön. Uudenvuodenaattona ajatus kihelmöi. Kun kyse on arvostetun Bulletin of the Atomic Scientists -järjestön kellosta, ajatus kylmää.
Viisarin ahdistava sijainti kertoo ihmiskuntaa ja ympäristöä uhkaavasta tuhosta ydinasein, ja nykyään myös muun muassa ilmastonmuutoksen, vahingollisten teknologisten muutosten ja demokratiaa uhkaavan informaatiosodankäynnin takia.
Viisari siirtyy kerran vuodessa
Järjestö siirtää, tai pitää paikallaan, kerran vuodessa.
Edellisen kerran kellon viisari osoitti kellonaikaa suomalaisittain 23.58 vuonna 1953. Yhdysvallat oli tehnyt vetypommikokeen, johon Neuvostoliito vastasi omalla kokeellaan. Tämän lähempänä puolta yötä järjestön kello ei ole ollut.
Järjestön mukaan tilanteesta on tullut ”uusi epänormaali”.
– Vaikka kellonaika on sama kuin viime vuonna, tätä ei pidä nähdä merkkinä vakaudesta, vaan synkkänä varoituksena maailman johtajille ja kansalaisille kaikkialla maailmassa”, järjestö toteaa.
Viisari siirtynyt viime vuosina eteenpäin
Viime vuonna viisari osoitti samaa aikaa, 2017 puolta minuuttia vähemmän, ja vuonna 2016 kolme minuuttia vaille tuomiokellon soittoa.
Viisarien siirtämiseen lähemmäksi on vaikuttanut muun muassa Pohjois-Korean ydinkokeet, Venäjän ja Yhdysvaltojen ydinasearsenaaliensa modernisointi ja ilmaston lämpeneminen.
Tunnelmat olivat helpottuneemmat 1990-luvulla: Vuonna 1990 viisari osoitti 23.50, vuonna 1991 kello oli ”vasta” seitsemäätoista vaille puolenyön.
Kylmän sodan aikanakin viisarit olivat etäämpänä kuin nyt (pois lukien 1953), esimerkiksi vuonna 1963 kello oli 12 minuuttia vaille puolenyön. Kuuban kriisi oli tuolloin juuri takana.
1980-luvulla viisarit kävivät melkein yhtä lähellä
Viisarit olivat lähes yhtä liki maailmanloppua kuin nyt 1980-luvulla. 1984 viisarit kävivät ajassa 23.57, edellisenä vuonna neljää minuuttia vaille puolenyön.
Tuo oli aikaa ennen Neuvostoliiton poliittista avautumista glasnostia, ja Ronald Reagan istui vielä ensimmäistä kauttaan presidenttinä. Vuosikymmenen lopulla Reagan ja Mihail Gorbatshov puristivat kättä ja pyrkivät ydinaseriisuntaan. Kansainväliset tunnelmat helpottuivat.
Bulletin of the Atomic Scientists -lehteä alettiin julkaista Yhdysvalloissa 1945, ja tuomiopäivän kellon se otti käyttöön 1947.
Järjestön perustajissa atomipommin rakentajia
Tuolloin järjestön perustajat ja järjestön nimeä kantavaan lehteen kirjoittaneet tiesivät mistä puhuivat. Osa heistä oli rakentamassa Yhdysvaltain atomipommia Manhattan-projektissa.
Järjestö toimii yhä sivilisaatiota ja elinkelpoista maapalloa uhkaavien tekijöiden esiin tuomiseksi ja niistä varoittamiseksi.