Uusi laki tekee ihmeitä Etelä-Koreassa: Kansalaiset muuttuvat jopa kaksi vuotta nuoremmiksi

Eteläkorealaiset muuttuvat uuden lain myötä pian vuodesta kahteen nykyistä nuoremmiksi, ainakin numeroiden valossa. Kesällä voimaan tulevan lain on tarkoitus yhdenmukaistaa maan sangen monimutkainen ja hämmennystä herättävä kirjo tapoja laskea ikä.

Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Tällä hetkellä yleinen käytäntö on se, että eteläkorealaisilla ei ole vain yhtä ikää vaan peräti kolme: "kansainvälinen ikä", "korealainen ikä" ja "kalenteri-ikä".

Maan parlamentin päätöksellä ensi kesäkuusta alkaen kaikissa virallisissa asiakirjoissa on käytettävä niin sanottua kansainvälistä ikää.

Lakimuutoksella halutaan vähentää kolmen eri järjestelmän käytöstä aiheutuvia sekaannuksia.

Miten kansainvälinen, korealainen ja kalenteri-ikä eroavat toisistaan?

Etelä-Koreassa "kansainvälinen ikä" viittaa syntymävuosien määrään ja laskeminen alkaa nollasta. Samaa järjestelmää käytetään useimmissa muissa maailman maissa, myös Suomessa.

Useimmat korealaiset kertovat epämuodollisissa yhteyksissä korealaisen ikänsä, mikä voi olla jopa kaksi vuotta enemmän kuin kansainvälinen ikä.

Korealaisen järjestelmän mukaan vauvojen katsotaan olevan vuoden ikäisiä syntyessään, ja aina uuden vuoden alussa 1. tammikuuta ikään lisätään vuosi.

Joskus korealaiset taas käyttävät "kalenteri-ikää", mikä on eräänlainen sekoitus kansainvälisestä ja korealaisesta systeemistä. Tässä laskelmassa vauva on syntyessään nollavuotias, mutta vanhenee vuodella aina tammikuun alussa.

Esimerkiksi Gangnam Style -hitistä tutu laulaja Psy on syntynyt 30. joulukuuta vuonna 1977. Hänen kansainvälinen ikänsä on 44, kalenteri-ikänsä 45 ja korealainen ikänsä 46 vuotta.

Virallisissa tilanteissa koreaiset käyttävät useimmiten jo nyt kansainvälistä ikää, mutta ettei asia olisi liian yksinkertainen, esimerkiksi alkoholiin, tupakoitiin ja asevelvollisuuteen liittyvissä yhteyksissä käytetään yleisesti kalenteri-ikää.

Korealainen systeemi johtanut jopa epätoivottavaan perhesuunnitteluun 

Torstaina hyväksytty laki yhtenäistää maan parlamentin verkkosivujen ja lakiesitykseen liittyvien asiakirjojen mukaan kansainvälisen iän käytön kaikilla oikeudellisilla ja hallinnollisilla aloilla.

– Valtio ja paikalliset hallinnot kannustavat kansalaisia käyttämään vastaisuudessa kansainvälistä ikää, esityksessä todetaan.

Päätöstä edelsi lainsäätäjien vuosia kestänyt kampanjointi hankalan, monimutkaisen ja lukuisia sekaannuksia aiheuttaneen käytännön lopettamisen puolesta.

Erään kansanedustajan mukaan kolme samaan aikaan käytössä olevaa menetelmää aiheutti ristiriitoja esimerkiksi "edistämällä ikään perustuvaa hierarkiaa". 

Lisäksi tilanne oli johtanut jopa siihen, että perheet ovat välttäneet lapsen tekoa tiettyinä kuukausina.

Lue myös:

    Uusimmat