Hallituksen suunnittelema sairauskarenssi ja sairausajan palkkojen leikkaus voi loukata sosiaalisia perusoikeuksia, arvioi palkansaajajärjestö Akava.
Perustuslaki takaa oikeuden perustoimeentuloon sairauden aikana, ja tätä oikeutta hallitus on Akavan mielestä heikentämässä.
Järjestön mukaan Kelan maksamaa sairauspäivärahaa voidaan joutua aikaistamaan heti ensimmäiseen sairauspäivään, jos muutos toteutuu. Näin hallitus siirtäisi sairauskulut suurelta osin veronmaksajien maksettavaksi.
– Hallitus on tekemässä politiikkaa, jossa se karsii työnantajien vastuuta hyvin laajasti. Hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on siirtymässä lähinnä työntekijöiden kukkaroihin. Tämä tehdään tavalla, jolla jatkuvasti koetellaan perustuslakia, sanoo lakimies Paula Ilveskivi Akavan tiedotteessa.
Akava huomauttaa, että sairauskarenssi kohdentuisi erityisesti julkisen sektorin nuoriin naisiin, joiden työ edellyttää läsnsipiläoloa työpaikalla. Heitä ovat esimerkiksi opetusalan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät.
Tilastokeskuksen Työolotutkimukseen vastanneista joka toinen (49 %) kertoo tehneensä edellisen vuoden aikana töitä sairaana.
Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan sairauspoissaolot aiheuttavat vuosittain 3,4 miljardin euron kustannukset työpaikoille ja yhteiskunnalle. Akava arvioi, että saman verran kustannuksia koituu myös sairaana työskentelystä.