Akrobaatit toivat sirkustaiteensa keskelle helsinkiläisten pihoja: ”Voihan olla, että jos ei olisi koronaa, niin ihmiset menisivät jonnekin muualle, eivätkä katselisi meitä parvekkeiltaan”

1:39imgPariakrobaatit toivat upean esityksensä helsinkiläisten sisäpihoille – asukkaat kerääntyivät parvekkeille ihailemaan nykysirkustaidetta.
Julkaistu 03.05.2020 06:00
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Lauantaina pariakrobatiaan erikoistuneet Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen esiintyivät tavanomaisemmista esiintymislavoista poiketen Helsingin Vallilassa kerrostaloasuntojen sisäpihalla.

Parivaljakko Kate & Pasi eli Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen ovat esittäneet pariakrobatiaan perustuvaa sirkustaidettaan jo vuosia. Pääasiallisesti ulkomailla esiintyvän kaksikon kalenteri tyhjeni kuin taikaiskusta, kuten muillakin kulttuurialalla toimivilla.

– 95 prosenttia meidänkin töistä on ulkomailla. Sitten tulivat lentorajoitukset sekä liikkumisrajoitukset ja kaikki iski päälle. Työt loppuivat kuin seinään. Peruutuksia tulee koko ajan, Nousiainen kertoo.

Ylipäätään sirkustaiteilijoiden työmahdollisuudet ovat kaksikon mukaan tällä hetkellä lähes olemattomat. Elanto tulee koronviruskriisin aikana tukirahoitushakemuksia täyttämällä.

– Olemme hakeneet paljon apurahoja. Ongelma on ehkä siinä, että hakijoita ja eri kulttuurialoja on niin paljon. Nyt saatu rahoitus ei ole ehkä ihan niin riittävä kuin ajatellaan. Meiltäkin on keikat peruttu vähintään kolmen kuukauden ajalta, Nousiainen toteaa.

Kaupunki ja valtio apuun

Kate & Pasi -kaksikko tuo taiteensa kaupunkilaisten iloksi Helsingin kaupungin maaliskuusta huhtikuun puoliväliin myöntämän pika-avustuksen turvin.

Pika-avustuksen tavoitteena on kaupungin mukaan hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Suuret näyttämöt ovatkin nyt Repposen ja Nousiaisen kohdalla vaihtuneet tavallisen kerrostalon sisäpihaksi.

– On ollut todella hienoa päästä esiintymään. Olemme päässeet toteuttamaan sitä, mitä tykkäämme tehdä. Toivottavasti tällaisia tilaisuuksia tulisi lisää, Repponen toivoo.

Hallitus päätti toisessa lisätalousarviossa vastata koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin yli 40 miljoonan euron lisämäärärahalla. Rahoitusta suunnataan muun muassa kansallisille taidelaitoksille, kulttuurialojen yhteisöille ja ammattilaisille. Hakuaika päättyy toukokuun puolivälissä.

Helsingin kaupungin pika-avustus on määrästään huolimatta tervetullut kädenojennus kulttuuri- ja taidealoilla toimiville.

– Meillä on kaksi lasta ja asuntolaina, joten ehkä se riittää kahdeksi kuukaudeksi. Mutta kuten sanottua, on se parempi kuin ei mitään, Nousiainen sanoo.

– On ihan mahtavaa huomata, että Suomi haluaa pitää kulttuurista ja taiteesta kiinni ja tukea niitä vaikeina aikoina. Kyllä me jotenkin selviämme, Nousiainen jatkaa.

Ulkomaisten kollegoiden tilanne yhtä tukala

Kaksikolla on laaja verkosto ja ystäväpiiri. Eurooppalaiset kollegat ovat kertoneet vieläkin vaikeammista tilanteista.

– Meillä on paljon ystäviä Saksassa ja Ranskassa. Heiltä kaikilta ovat keikat peruuntuneet. Kiertueita aletaan tehdä ehkä vasta syyskuussa. Ranskassa on tosin se hienous, että siellä sirkustaiteilijat saavat valtiolta noin 1 500 euron kuukausirahan, Nousiainen toteaa.

– Olisi hienoa, jos Suomeenkin saataisiin samanlainen systeemi. Kyllähän sitä vähän kateellisena kuuntelee. Mutta me toimimme, kuten toimimme. Italiassa meidän artistikavereista kukaan ei saa tällä hetkellä mitään. Saksassa tukihakemukset taas käsitellään hyvinkin nopeasti.

Hakemusrumba kuormittaa

Suomessa oma kuormittavuutensa on eri paikkoihin hakemusten tekeminen, joka käy kaksikon mukaan täysipäiväisestä työstä. 

– Työpäivät venyvät hakemusten kirjoittamisen takia. Silloin treenaaminen jää vähemmälle.

– Yhtenä ideana on tehdä kerran viikossa varietee-esitys jossain tilassa, jossa suomalaiset sirkustaiteilijat esiintyisivät mahdollisesti verkkolähetyksen välityksellä, kaksikko pohtii.

Kaikesta huolimatta sirkustaiteilijoiden katse on tiukasti positiivisemmassa tulevaisuudessa.

– Pakkohan tässä on. Ei tämä toivottavasti enää pitkään kestä. Voihan olla, että jos ei olisi koronaa, niin ihmiset menisivät jonnekin muualle, eivätkä katselisi meitä parvekkeiltaan, Nousiainen päättää optimistisena.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus