Korona-aika on ollut taloudellisesti vaikeaa monille yrityksille, mutta voittajiakin on. Esimerkiksi puutarha-, rakennus- ja siivousalan yritykset ovat menestyneet hyvin. MTV Uutiset esittelee niistä muutaman.
Jenni Parpalan johtamassa Kiffel-siivousyrityksessä koronavirusepidemian alkuvaiheet olivat epätietoisia. Taudista oli vähän tietoa ja yrityksen tulevaisuudennäkymät epävarmat.
Yrittäjä muistaa hetken ensimmäisistä noin kymmenen hengen yrityksen kriisipalavereista koronan alkuvaiheessa.
Palaverissa käsiteltiin muun muassa lomautussuunnitelmia ja sitä, kuinka kauan yritys ylipäätään kestää tilanteen.
– Tiedätkö Jenni, me luotamme sinuun, yksi työntekijä oli todennut.
– Tämä palaute on ollut yksi suurimmista minulle esimiehenä. Heillä on lapsia ja perhe, ja he luottivat siihen, että jollakin tavalla tilanne taklataan, Parpala kuvailee.
Paikallinen sopiminen merkittävässä roolissa
Vaasan alueella toimivalle siivousyritykselle alkuvaiheen toimina olivat muun muassa kahden työntekijän lomautus sekä siivouksen lopettaminen riskikohteissa, kuten vanhuksien asunnoissa.
Myös työnjohto joutui kentälle siivoamaan lomautusten myötä.
Parpala pitää paikallista sopimista merkittävänä asiana tilanteen kannalta.
– Ilman työntekijöiden joustoa olisimme joutuneet lomauttamaan kolme työntekijää.
Jousto tarkoitti muun muassa vapaiden poispitämistä kolme päivän sykleissä.
Koulujen avaaminen vaikutti siivousalaankin
Alkuvaiheen jälkeen yrityksen toiminta alkoi toipumaan. Esimerkiksi suuremmat yritykset tilasivat tehostettuja siivouksia aiempaa enemmän.
Käänteentekevä hetki oli kuitenkin koulujen avautuminen, jolloin myös lomautetut työntekijät palasivat töihin.
– Uskalsimme taas ottaa kotisiivouksia ja yritykset sekä yksityiset alkoivat tilata ekstraa, Parpala kuvaa.
Lue myös: VM: Suomen talous supistuu tänä vuonna 6 prosenttia – julkinen talous ottaa kovan iskun eikä palaa kriisin jälkeen ennalleen: "Epidemioilla tuppaa olemaan pitkät jäljet"
Toukokuun tulemana oli yrityksen kuusivuotisen historian ennätystulos. Parpala pitää tuloksen pääasiallisena syynä yrityksen tehostunutta toimintaa.
Korona jätti myös muita positiivisia asioita. Tämän kesän ohjelmassa on Aura Festin sekä Vaasa Festivalin järjestäjien konsultointi hygienia-asioissa.
Lisäksi yritys etsii kahta uutta työntekijää.
"Paras kevät ikinä!"
Suomalaiset intoutuivat hoitamaan puutarhoja korona-aikaan, ja se näkyi alan yrityksissä.
Alkuvaihe oli silti paniikin valtaama.
– Puutarha-alalla kevät on elintärkeä sesonki, sillä 70 prosenttia koko kevään liikevaihdosta tulee kolmen kuukauden aikana, kertoo puutarhuri Katja Nikkari pääkaupunkiseudulla toimivasta Puutarhanikkarit-yrityksestä.
Myös Nikkari kuvailee tilannetta epätietoiseksi.
– Kausi oli juuri alkamassa, tavarat tilattu sekä ihmiset rekrytoitu ja palkattu.
Lue lisää: Ruoan verkkokauppa on poikkeusajan suurin voittaja suomalaisella verkkokauppakentällä
Epävarmuutta aiheutti myös epätietoisuus kauppojen aukiolosta. Suomessa kaupat kuitenkin saivat pysyä auki.
– Oli kysyntää palveluilla, joissa pystyi tilaamaan tavarat, noutaa ne ilman kontaktia ja maksaa netin kautta, 38-vuotta vanhan yrityksen yrittäjä kuvailee.
– Ihmiset kaipasivat selkeästi piristystä, jolloin laitettiin kotia ja pihaa. Se toi meille lisää asiakkaita, Nikkari avaa.
Lisäasiakkaat siivittivät Puutarhanikkarit huipputulokseen.
– Kaupallisesti paras kevät ikinä! Tämä oli todella raskas jakso, olemme joutuneet tekemään hirveästi töitä sen eteen, mutta myynti on ollut parempi kuin koskaan.
Osa puutarahureista pääsi lomalle juhannuksena
Nikkari kertoo myös erikoisen asian joidenkin puutarhureiden kesästä. He ovat nimittäin saaneet lomailla, kun kaikki tuotteet oli myyty loppuun jo ennen juhannusta.
– Tavaran riittävyys on ollut haaste tänä vuonna. Tämä on Euroopan laajuinen juttu. Meillä on onneksi paljon pitkiä kauppasuhteita, joten olemme saaneet tavaraa.
Kiireisten kuukausien jälkeen Nikkari on vihdoin päässyt lomalle.
– Tehtiin neljä kuukautta pitkiä työpäiviä ilman vapaata. Täytyy sanoa, että takki oli aika tyhjä. Nyt pääsin istumaan mökille meren rantaan laiturinnokkaan, hän naurahtaa.
Rakennusalalla kauppa kävi normaalisti
Siivousyritysten ja puutarhureiden lisäksi ainakaan rakennusalan pienemmissä yrityksissä korona ei näkynyt negatiivisesti.
Pälkäneläisessä MKH-Rakennustarvike -yrityksessä koronan mukana tuli pientä kasvua.
– Suurin huolenaihe oli itselläni, jos joku työntekijä sairastuu. Liiketoiminta pysyi oikeastaan ihan samanlaisena ja kauppa kävi normaalisti, yrittäjä Mika Hippeläinen kertoo.
Lue myös: Miltä kuulostaa kotitalousvähennyksen tuplaaminen ja 200 euron palveluseteli jokaiselle? MTV kysyi, kuinka massatyöttömyyttä tulisi torjua – näin vastasivat Keskuskauppakamari, EK, Akava, STTK ja SAK
Koronatilanne ei ole ollut koko epidemian aikana pahimmillaan maaseudun kunnissa. Tämä osaltaan auttoi pitkät perinteet omaavaa perheyritystä, vaikka muutamille työmaille ei menty riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden vuoksi.
– Näkisin etunamme maaseudun. Toimimme pienenä yrityksenä, pienellä paikkakunnalla isoista keskuksista kauempana. Oikeastaan asiakkaat tulivat luoksemme.
"Viimeiset listat paikoilleen"
Ihmisten lisääntynyt vapaa-aika näkyi myös Hippeläisen yrityksessä.
– Nyt on viimeinkin laitettu ne viimeiset listat paikoilleen, hän nauraa.
– Uusien kesäterassien suhteen asiakkailla on herännyt ajatuksia, että nyt laitetaankin nämä kuntoon. Sesonkimme alkoi paljon aikaisemmin keväällä.
Yrittäjä jakaa tunnustusta lähialueiden asukkaille.
– Ihmiset ovat halunneet tukea. Moni on ollut huolissaan, miten yrityksillä menee, Hippeläinen pohtii.
Rakennusyrittäjälle jäi käteen koronasta ajatuksia taloudellisesta varautumisesta.
– Mutta eihän kukaan tällaiseen voi varautua, hän toteaa samassa lauseessa.
Lue lisää: Työllisten määrä väheni jyrkästi toukokuussa
Isossa kuvassa päivittäistavarakauppa on menestyjä
Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan koronassa hyvin pärjänneitä ovat muun muassa päivittäistavarakauppa ja suurin osa julkisesta sektorista tai julkista rahoitusta saavat järjestöt.
Myös asiantuntijapalvelut, joille etätyö ei ole ollut ongelma, on pärjännyt hyvin.
EK:n mukaan myös teollisuus sekä rakentaminen on menestynyt paremmin kuin Euroopassa keskimäärin, vaikka yrityskohtainen vaihtelu onkin suurta.
Eniten epidemiasta ovat kärsineet luonnollisesti ravintolat, hotellit, tapahtumajärjestäjät, henkilöliikenne sekä erikoiskauppa, joka ei toimi verkkopohjaisesti.
EK:sta kerrotaan myös, että yksityisessä terveydenhuollossa on ollut asiakaskatoa.
Vapaita työpaikkoja on
Tällä hetkellä työmarkkinoilla työntekijöille on kysyntää.
Esimerkiksi Duunitori-palvelussa on tällä hetkellä 20 000 ja TE-palveluissa noin 15 000 avointa työpaikkaa. Palveluissa voi olla päällekkäisiä työpaikkailmoituksia.
Eniten vapaita paikkoja on rakennusalalla, julkisella ja kolmannella sektorilla sekä kaupanalalla.
Myös koronan runtelemalla ravintola-alalla on kahdeksanneksi eniten vapaita työpaikkoja.