Aktiivimalli jää eduskunnan päätöksellä historiaan. Mitä muutos käytännössä tarkoittaa?
Viime vuoden alusta käyttöön otettu aktiivimalli oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uudistus.
Kevään vaalien myötä valtaan noussut Antti Rinteen (sd.) hallitus päätti hallitusohjelmassaan purkaa aktiivimallin leikkurin ja velvoitteet, kunhan tilalle löydettäisiin vastaavasti työllisyyttä kohottavia toimenpiteitä.
Marraskuussa valmistuneen laajan arviointiraportin mukaan aktiivimalli lisäsi osallistumista TE-palveluihin, mutta sen työllisyysvaikutukset jäivät hämärän peittoon.
Tänä keskiviikkona 11. joulukuuta eduskunta äänesti aktiivimallin historiaan. Sinetti tarvitaan enää tasavallan presidentiltä.
Malli puretaan vuoden 2020 alusta lähtien.
Mikä nyt muuttuu?
Aktiivimalli on edellyttänyt työttömiltä aktiivisuutta täyden työttömyystuen saamiseksi.
Aktiivisuuden on voinut osoittaa esimerkiksi osa-aikaisilla töillä, opiskelulla tai työllisyyttä tukevien palveluiden hyödyntämisellä. Mikäli ehtoa ei ole täyttänyt, on leikkuri madaltanut työttömyystukea 4,65 prosentilla kolmeksi kuukaudeksi.
Jatkossa Kela ja työttömyyskassat eivät enää seuraa työttömän aktiivisuutta. Kotiin jääminen ei enää leikkaa kansalaisen saamaa työttömyystukea.
Kyse on siis paluusta vanhaan.
Mikäli aktiivisuuden puute on toistaiseksi alentanut työttömyystukea, tuki nousee takaisin samalle tasolle vuoden 2020 ensimmäisestä päivästä lähtien.
Vuoden 2019 puolella kertyneisiin etuuksiin aktiivimallin leikkuri iskee, vaikka maksupäivä olisikin vasta ensi vuonna.
Muutoin aktiivimallin poistuminen ei vaikuta työttömyysturvaan. Asiakkaan ei tarvitse olla Kelaan yhteydessä tapahtuvista muutoksista.