"Tämän vuoden jälkeen edes Eurooppa ei ole minulle turvallinen paikka."
Iran ja sen hallinnon agentit ovat käynnistäneet laajan iranilaisaktivistien häirintäkampanjan ympäri Eurooppaa, kirjoittaa brittilehti Guardian. Lehden mukaan aktivisteille on lähetetty tappouhkauksia, heidän liikkeitään on seurattu ja heidän epäillään voivan joutua siepatuksi Iraniin.
Asiasta kertoivat lehdelle viisitoista iranilaisaktivistia Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Sveitsissä. Heistä valtaosa kertoo saaneensa poliisilta varoituksen, että he ovat hengenvaarassa.
Aktivistien tietokoneita on hakkeroitu, heitä on seurattu koteihinsa, heille on lähetetty tappouhkauksia sekä uhkailtu kasvotusten.
Iranin hallinnon edustaja kiistää Iranilla olleen tekemistä uhkausten kanssa.
Aktivistit arvostelevat uusia kotimaita suojelun puutteesta
Iran on väkivaltaisesti tukahduttanut maassa vuosi sitten Mahsa Aminin kuolemasta leimahtaneet mielenosoitukset. Euroopassa asuvat aktivistit ovat tukeneet mielenosoittajia ja arvostelleet hallintoa.
Vuodesta 2016 Sveitsissä asunut tunnettu iranilaisaktivisti Maryam Banihashemi kertoi häntä seuratun kotiin poliittisista tapahtumista useamman kerran.
Yhdessä viestissä tuttu iranilaisviranomainen välitti hänelle henkilökohtaisesti viestin, jonka mukaan hänet aiotaan salamurhata. Sveitsin poliisi on iranilaisnaisen mukaan neuvonut häntä muuttamaan nimensä ja osoitteensa sekä palkkaamaan yksityisiä henkivartijoita, mihin hänellä ei ole varaa.
– Tämän vuoden jälkeen edes Eurooppa ei ole minulle turvallinen paikka, Banihashemi sanoi Guardianille.
Myös muut aktivistit ovat arvostelleet uusia kotimaitaan suojelun puutteesta.
Espanjassa asuva Farzane, joka ei halua sukunimeään julkisuuteen. kertoo saaneensa helmikuussa tappouhkauksen Telegramin välityksellä. Hän on myös ilmoittanut epäilevänsä, että häntä on poliittisten tilaisuuksien jälkeen seurattu pimeän aikaan Madridissa, ja hän epäilee varjostajan olevan Iranin agentti. Poliisi tutki Farzanen asunnon ja aloitti tutkinnan, mutta lopetti sen kahden kuukauden jälkeen.
– Maksan veroni Espanjan hallitukselle ja odotan saavani suojelua. He tietävät tilanteen, mutta eivät välitä, Farzane sanoo.