Oliko ohjaaja Aku Louhimiehen metodeissa kyse huonosta esimiestyöstä työpaikalla vai sukupuolten eriarvoisesta kohtelusta? Pöllöraadin vieraat ajautuivat tiukkaan sanaharkkaan näkemyksistään suomalaisen elokuva-alan viimeisimmästä kohusta.
Pöllöraadin jäsenet, MTV:n politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki, Tekniikan maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen sekä MustReadin politiikan toimittaja Anne Moilanen arvioivat aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä Aku Louhimiehen ohjaajantyöstä noussutta kohua.
"Normaalissa työelämässä saisi potkut"
Kohu sai alkunsa, kun Yle julkaisi artikkelin, jossa Louhimiehen kerrottiin käyttäneen nöyryyttäviä, alistavia ja sadistisia kuvausmetodeja.
Louhimiehen kerrottiin muun muassa itkettäneen lapsinäyttelijää kertomalla tämän vanhempien kuolleen. Naisia Louhimies oli haastattelujen mukaan itkettänyt haukkumalla heitä surkeiksi, rumiksi ja epäuskottaviksi.
Reijo Ruokasen mielestä Louhimiehen kohussa ei ollut kysymys sukupuolten eriarvoisesta kohtelusta, vaan siitä, että taidealan säännöt poikkeavat normaalista työelämästä.
– Ohjaaja toimii näyttelijöiden esimiehenä tavalla, josta normaalissa työelämässä saisi potkut. Mielestäni tämä täytyy nähdä laajempana ilmiönä. Helposti ajatellaan, että taiteen tekemisessä on tarpeen hyväksyä toisenlaisia tapoja kohdella lähimmäistä, mutta näin ei ole, Ruokanen summaa.
Anne Moilanen kuitenkin ilmaisee olevansa asiassa eri mieltä ja hänestä Louhimiehen tapauksessa kyse on epätasa-arvosta.
– On kyse myös sukupuolesta, se kohdistuu naisiin. Puhumme siitä, että fiktion sisällöissä ja tarinoissa naiset ovat uhreja, heitä raiskataan ja heille tapahtuu ikäviä asioita. Miksi haluamme kertoa sellaisia tarinoita, Moilanen kommentoi väliin.
"En oikeastaan ymmärrä, mitä sä höpötät"
Ruokanen pistää takaisin sanomalla, että Suomessa tehdään jatkuvasti väkivaltaa sisältäviä elokuvatuotantoja, joissa työryhmä ei syytä ohjaajaa asiattomasta käytöksestä.
– On aivan eri asia kuin se, onko Louhimies pyytänyt jonkun syömään soppaa, joka on tullut suusta jo kerran ulos. Älkäämme syyttäköö Louhimiestä siitä. Nyt häntä on arvosteltu siitä, että hän on kohdellut työtovereitaan huonosti.
Tässä kohtaa tunteet kuumenivat lähetyksessä. Näet koko sanaharkan yllä olevalta videolta.
– On monta kertaa sanottukin alan ammattilaisen suulla, että kaikki ohjaajat eivät toimi näin. Mutta se, että sinnikkäästi jotkut miehet, kuten näköjään nyt tässä tapauksessa sinä, kieltäydytte näkemästä sukupuoliulottuvuuden, se on syy, miksi metoo-kampanjaa tarvitaan, Moilanen tykittää.
– En oikeastaan ymmärrä, mitä sä höpötät, mä sanoin, että tässä on kysymyksessä kaksi eri asiaa, huono käytös työpaikalla ja miten tarinat on kirjoitettu, piste, Ruokanen lopettaa.