Älä eksy metsään väärin: Ammattilainen varoittaa vakavasta virheestä

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu muistuttaa huolellisen varustautumisen sekä rauhallisen toiminnan auttavan metsään eksyessä.

Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa, avustaa viranomaisia kadonneiden etsinnässä yli 200 kertaa vuodessa. 

Vapepa kertoo tiedotteessaan tukeneensa etsintöjä pelkästään tänä kesänä jo yli 50 kertaa. Etsintähälytyksiä on tullut sille miltei joka päivä. 

Vilkkaimmat ajat ovat kuitenkin todennäköisesti vasta edessä sienestys- ja marjastuskauden päästessä vauhtiin.

Älä lähde harhailemaan

Vapepa antaa tiedotteessaan toimintaohjeita eksymisen varalta. Ei siis vinkkejä eksymiseltä välttymiseen tai reitillä pysymiseen, vaan siihen hetkeen, kun luontoon lähtenyt ihminen tajuaa olevansa eksyksissä.

Silloin on Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolaisen mukaan tärkeintä pysyä rauhallisena. Itseään voi yrittää paikantaa esimerkiksi karttasovelluksen tai maamerkkien avulla. Paniikissa toimiminen voi olla pahimmassa tapauksessa kohtalokasta.

Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta, varoittaa Veikkolainen.

Jos oikeaa reittiä ei yrityksistä huolimatta löydy, kannattaa apuun turvautua hyvissä ajoin esimerkiksi 112 Suomi -sovelluksella, joka välittää soittajan sijainnin hätäkeskukseen. Puhelimen akkua ei pidäkään päästä tyhjenemään.

Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista, Veikkolainen harmittelee.

Pakkaa nämä asiat eksymisen varalle

Vaikka kukaan ei lähdekään metsään eksyäkseen, varautuu fiksu luonnossaliikkuja myös siihen, ettei löydäkään takaisin reitille. Parasta mahdollista varautumista on huolehtia siitä, että matkassa on tarvikkeita, jotka edesauttavat luonnossa pärjäämistä apua odottaessa.

  • Lämpimiä vaatteita, joilla pärjäät myös illalla ja yöllä.
  • Kirkkaita vaatteita, jotka erottuvat maastossa selvästi.
  • Avaruuspeitto tuo lämpöä ja suojaa sateelta. Kevyt ja pieneen tilaan mahtuva peitto toimii myös istuinalustana.
  • Täyteen ladattu varavirtalähde ja omaan puhelimeen sopiva johto, jotta esimerkiksi 112 Suomi -sovelluksen tai karttaohjelmiston käyttö onnistuu, vaikka puhelimen oma virta loppuisikin.
  • Paperinen kartta, kompassi, sytytysväline, sytykkeitä, puukko sekä evästä, jolla pärjäät metsässä tarvittaessa pitempäänkin.

Lue myös:

    Uusimmat